Eleanor Longden a fost diagnosticata cu schizofrenie in timp ce isi incepea studiile de psihologie. Timp de mai multi ani a bajbait in sistemul clasic de psihiatrie, pentru ca, la un moment dat, un psihiatru sa o determine sa coreleze vocile pe care le auzea, ca simptom al acestei tulburari, cu propriile ei experiente de viata.
A fost momentul in care Eleanor si-a privit cu alti ochi ”boala” – folosind in mod creativ mesajele pe care vocile i le dictau; a inteles conexiunea dintre vocile pe care le auzea si istoria sa de viata, dintre simptomele schizofreniei si ranile sale emotionale foarte profunde – rani pe care le-a dobandit inca din copilarie si pe care le-a adunat in sufletul sau, rani despre care nu vorbise niciodata cu nimeni.
Experienta sa confirma faptul ca sentimentele ingropate de vii nu mor niciodata, ci gasesc intotdeauna moduri de a se exprima, de a trage semnale de alarma si de a cere sa fie scoase la suprafata intr-un mod sanatos pentru noi.
Schizofrenia, una dintre tulburarile psihice foarte grave, care duce la afectarea vietii personale, de familie, sociale si profesionale, poate fi gestionata cu succes – un mic procent dintre cei afectati de aceasta tulburare putand sa fie integrati social si profesional. Conditia?
Persoana afectata sa fie atent indrumata de catre medicul sau psihiatru, sa nu isi piarda speranta si increderea in sine si in viata, iar cei din jur sa inteleaga ce au de facut pentru a sustine resursele de care aceasta persoana inca dispune.
Iata 10 sfaturi din partea lui Eleanor Longden – un om care si-a depasit cu succes diagnosticul de schizofrenie. 10 sfaturi pe care le putem urma atunci cand viata ne pune in situatii delicate:
1. Sa fim recunoscatori tuturor oamenilor care ne ajuta, si sa nu ne gandim la cei care nu ne-au putut ajuta (fie pentru ca nu au vrut, fie pentru ca nu au stiut cum)
2. Sa consideram gandurile mai putin pozitive pe care le avem despre propria persoana ca pe fatete ale noastre care trebuie acceptate, intelese si asumate, in niciun caz negate; daca nu ar fi avut un mesaj semnificativ pentru noi, astfel de ganduri nu ar fi aparut.
3. Daca nu reusim sa gestionam singuri aceste ganduri ce pot deveni coplesitoare, sa cautam ajutor de specialitate, sa exploram, cu atentie, impreuna cu persoana care ofera ajutor de specialitate, toate semnificatiile posibile ale acestor ganduri.
4. Sa nu ne luptam cu astfel de ganduri, pentru ca ele vor deveni mult mai intense si mai numeroase.
5. Sa nu ne izolam, sa nu renuntam la viata noastra sociala si profesionala.
6. Sa luam totul ca pe o experienta din care avem ceva de invatat despre noi insine, in loc sa ne speriem si sa ne lasam coplesiti de situatiile mai putin pozitive prin care trecem.
7. Sa vedem ca dincolo de orice situatie negativa in care ne putem afla, exista compasiune, toleranta, intelegere si acceptare si sa fim recunoscatori pentru toate acestea, atunci cand le primim.
8. Cand depasim situatia delicata cu care ne-am confruntat, sa nu ezitam sa ii ajutam pe cei care se confrunta cu situatii similare – si, ca parte din ajutorul concret, sa le oferim compasiunea si intelegerea noastra, in procesul lor de vindecare.
9. Indiferent de problema cu care ne confruntam, sa avem incredere in potentialul nostru, in unicitatea noastra, in propria noastra forta interioara.
10. ”Ceea ce se afla in noi nu poate fi niciodată cotropit, smuls sau rapit. Lumina nu se stinge niciodata.”
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!