S-a plans bunicii ca sotul o inseala, ce a sfatuit-o este de-a dreptul o lectie

Publicitate

I-a spus bunicii ca a fost inselata si bunica i-a spus sa faca asta

O tanara a mers la bunica ei si i-a povestit despre viata ei si ce greutati avea – sotul sau o inselase si era devastata. Nu stia cum sa treaca peste si vroia sa renunte. Era obosita sa mai lupte, sa mai incerce. I se parea ca o data ce rezolva o problema, alta venea.

Bunica a luat-o la bucatarie. A luat trei oale cu apa si le-a pus pe foc. In scurt timp, apa din oale a inceput sa fiarba. In prima oala a pus morcovi, in a doua oua si in a treia a pus cafea macinata. Le-a lasat sa fiarba fara sa scoata un cuvant.

Cam in 20 de minute a oprit ochiurile la aragaz. A scos morcovii si i-a pus intr-un castron. A scos si ouale si le-a pus intr-o castron. Apoi a turnat cafeaua intr-un castron.

S-a intors la nepoata ei si i-a zis “Spune-mi ce vezi.”

“Morcovi, oua si cafea” a raspuns.

Bunica ei a rugat-o sa se apropie si sa puna mana pe morcov. A facut asta si a simtit ca morcovii sunt moi. Bunica a rugat-o apoi sa ia un ou si sa il sparga. Dupa ce l-a decojit, a observat ca oul era fiert.

I-a mai spus sa incerce cafeaua. Nepoata a zambit cand a gustat aroma bogata, dupa care a intrebat “ce inseamna toate astea, bunico?”

Bunica ei i-a explicat ca fiecare din acele obiecte au fost supuse aceluiasi tratament: apa fiarta. Fiecare a reactionat diferit. Morcovul era tare, dar o data cu fierberea apei a devenit moale si fraged. Oul era fragil. Coaja subtire ii proteja interiorul lichid, dar dupa ce a fiert a devenit tare. Boabele de cafea macinate in schimb, sunt unice.

Publicitate

Dupa ce au fost adaugate in apa acestea i-au schimbat culoarea.

“Tu care esti?” a intrebat bunica. “Cand calamitatea iti bate la usa, cum raspunzi? Esti un morcov, un ou sau o boaba de cafea?”

Gandeste-te la asta: Care sunt? Sunt morcovul care pare tare, dar care in contact cu o calamitate devine moale si isi pierde din putere?

Sunt oul care incepe cu o inima moale, dar se schimba o data cu caldura? Am un spirit fluid, care dupa o despartire, un deces, o problema financiara, devine calit si rigid? Am acelasi invelis, dar interiorul meu a devenit acru si dur cu un spirit rigid?

Sau sunt ca boaba de cafea?

Cafeaua schimba culoarea apei. Cand apa incepe sa fiarba, se elibereaza aroma si mirosul. Daca esti ca boaba de cafea, atunci cand totul pare sa fie pierdut, tu devii mai bun si schimbi situatia in jurul tau. Cand e ora cea mai neagra, te ridici la un alt nivel?

Cum gestionezi o problema? Esti un morcov, un ou sau o boaba de cafea?

Iti doresc suficienta fericire cat sa fii dulce, suficiente incercari care sa te faca mai puternic, suficienta tristete cat sa te mentina uman si suficienta speranta ca sa fii fericit.

Cei mai fericiti oameni nu au neaparat parte de tot binele din orice; doar se bucura de orice li se intampla pe drum.

Cel mai frumos viitor se va baza intotdeauna pe un trecut uitat; nu poti inainta in viata pana cand nu lasi in urma esecurile si infrangerile.

Cand te-ai nascut, plangeai si toti din jur zambeau. Traieste-ti viata in asa fel incat la sfarsit, tu vei fi cel care zambeste si cei din jurul tau te vor plange.

Fie ca toti sa fim precum o boaba de cafea.

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala
Pilde
Sfaturi

Ai momente cand te trezesti inainte sa sune alarma? Iata cateva curiozitati despre ceasul nostru interior!

Publicitate

“Fericirea este armonia dintre ceea ce gândești, ceea ce spui și ceea ce faci.” – Gandhi

Obişnuiţi să folosiţi ceasul de alarmă inteligent de pe smartphone care vă asigură o deşteptare comodă şi oportună? Cu siguranţă, este o aplicaţie foarte eficientă, dar trebuie să ştim că noi, oamenii, avem un dispozitiv de trezire cu mult mai sofisticat şi mai complex. Este vorba despre ceasul nostru intern, care reuşeşte adesea să ne trezească chiar cu câteva minute înaintea alarmei setate. Dar cum se explică acest fenomen?

Fiinţele umane îşi petrec o treime din viaţă dormind. Cam mult, având în vedere câte am putea să facem în acest interval de timp… Cu excepţia câtorva indivizi care sunt în stare să stea de veghe zi şi noapte, ceilalţi trebuie să doarmă în mod inevitabil, deoarece somnul este vital pentru buna funcţionare a organismului nostru.

Un somn bun este crucial pentru sănătatea umană. După un somn suficient şi odihnitor, ne simţim minunat când ne trezim . Este o deşteptare optimă şi înseamnă că organismul nostru şi-a restabilit în întregime forţele necesare pentru ziua ce urmează. Atunci, de ce în week-end reuşim să dormim mai mult, iar în zilele obişnuite ne trezim adesea nemijlocit înaintea semnalului de alarmă?

Ar fi simplu de înţeles, dacă ne-am trezi la aceeaşi oră în fiecare zi. Însă, deşteptătorul intern ne trezeşte nu la ora programată, ci un pic mai devreme. Se pare că, în afară de ceasul intern denumit ritm circadian, organismul nostru mai are şi un adevărat ceas deşteptător. Când stabilim ora la care trebuie să ne trezim a doua zi, această comandă se activează în mod automat.

Negreşit, înainte de trezire, în etapele tardive ale somnului, în corpul nostru creşte secreţia hormonului adrenocorticotrop (ACTH). Cotele sale maxime coincid cu momentul în care dorim să ne trezim. Totuşi, oamenii de ştiinţă pot explica de ce totul decurge astfel şi ce stă la baza unui asemenea mecanism.

Publicitate

Tot ce ne înconjoară, întreaga natură, trăieşte după un anumit ritm. Organismul plantelor, insectelor, animalelor şi oamenilor au de asemenea ceasuri interne care sunt configurate potrivit mişcării corpurilor cereşti, în special, a Soarelui. Ritmul circadian este sincronizat cu succesiunea noapte-zi.

În mod similar, organismul fiecăruia dintre noi funcţionează după caracteristicile propriului orologiu. Potrivit oamenilor de ştiinţă, acest lucru se datorează prezenţei în corpul uman a anumitor gene. De exemplu, gena KDM5A este responsabilă de trezire, aceasta fiind ceasul cu alarmă care ne stabileşte un „răsărit de soare manual” şi care face parte dintr-o reţea mult mai sofisticată de gene, din care este format ceasul nostru intern.

Ceasul intern al fiecărui om are propriile capacităţi şi funcţionează în mod diferit. Iată de ce cineva se trezeşte uşor dimineaţa, iar cineva nu doarme toată noaptea. La cineva deşteptătorul intern funcţionează bine, în timp ce pe alţii nu-i poţi trezi cu toate zgomotele din lume.

“Nu uita niciodată că pielea se încreţeşte, părul încărunţeşte, iar zilele se transformă în ani… dar ce e mai important se conservă; forţa şi determinarea ta nu au vârstă. Spiritul tău este cel care îndepărtează pânzele de păianjen. Dincolo de orice punct de sosire e unul de plecare. Dincolo de orice reuşită e o altă încercare.

Cât timp trăieşti, simte-te viu. Dacă ţi-e dor de ce făceai înainte, fă-o din nou. Nu te pierde printre fotografii îngălbenite de timp… mergi mai departe atunci când toţi se aşteaptă să renunţi. Nu lăsa să se tocească tăria pe care o ai în tine. Fă astfel ca în loc de milă să impui respect. Când nu mai poti să alergi, ia-o la trap. Când nu poţi nici asta, ia-o la pas. Când nu poţi să mergi, ia bastonul. Însă nu te opri niciodată.” – Maica Teresa

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Curiozități