Rolul creierului în controlul greutății

Rolul creierului în controlul greutății

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 June 2023 in PsihologieSanatate

Rolul creierului în controlul greutății este important și trebuie să țineți cont de el dacă doriți să slăbiți. Multe diete nu au succes pentru că nu iau în considerare modul în care hipotalamusul reglează senzația de foame.

Milioane de oameni din întreaga lume urmează diete în speranța de a pierde câteva kilograme. Cu toate acestea, ele nu sunt întotdeauna eficiente: dietele pot funcționa pentru unii, dar nu și pentru alții. Acest lucru se datorează în mare parte faptului că rolul creierului în controlul greutății nu este luat în considerare.

Foamea – un fenomen complex

Până de curând, se credea că foamea este doar o simplă contracție a stomacului care apare atunci când organismul nu primește hrană. Se spunea că organismul este asemănător cu o mașină: are nevoie de combustibil pentru a funcționa. Dacă combustibilul se termină, trebuie să alimentezi mașina.

În prezent, se știe că această temă este mai complexă și că, creierul influențează acest proces.

În prezent, se știe că hipotalamusul este o parte a creierului responsabilă de reglarea senzației de foame și sete. Această zonă primește semnale specifice de la sistemul endocrin și sistemul digestiv. Apoi, determină că este timpul să mâncăm ceva și informează organismul despre asta. După masă, el transmite semnalul de sațietate.

Hipotalamusul și senzația de sațietate

Atunci când organismul trebuie să mănânce, zona laterală a hipotalamusului se activează. Dacă această zonă este îndepărtată la oameni, ei nu vor mai simți nevoia de a mânca. Când suntem sătui, această zonă se dezactivează și se activează zona centrală inferioară a hipotalamusului sau hipotalamusul ventromedial. Dacă această parte este îndepărtată la oameni, ei nu vor mai înceta niciodată să mănânce.

Senzația de sațietate este activată de substanța eliberată de intestin: GLP-1 (peptidă similară glucagonului-1). Aceasta circulă în sânge până la creier și ajunge la hipotalamus. Atunci când hipotalamusul primește o cantitate suficientă din această substanță, dorința de a mânca dispare.

Problema este următoarea: de la momentul în care începem să mâncăm și până când hipotalamusul primește acest semnal trec 10 minute. Prin urmare, dacă mâncăm rapid, este foarte probabil să nu simțim sațietatea până nu terminăm totul. Însă, dacă mâncăm încet, vom mânca doar cantitatea necesară.

Creierul are un punct de referință: știe care este greutatea ideală și, pe baza acestui lucru, reglează apetitul. Problema este că nu toți oamenii se supun acestor senzații. Ei refuză să mănânce când le este foame sau mănâncă prea mult, chiar și atunci când sunt sătui. Dacă aceste modele anormale persistă timp de peste doi ani, hipotalamusul va stabili un nou punct de reper.

Acest lucru înseamnă că hipotalamusul va stabili o nouă greutate ideală. Astfel, o persoană care mănâncă puțin va menține o greutate mică și nu va simți senzația de foame atât de des, chiar dacă organismul său are nevoie de mai multe substanțe nutritive. În celălalt caz, o persoană care mănâncă prea mult va resimți foamea mai des, chiar dacă a mâncat deja tot ce este necesar organismului. Așa funcționează creierul în controlul greutății.

Toate aceste informații ne arată de ce slăbitul devine dificil, deoarece creierul nu vă va permite să mâncați mai puțin decât a stabili și se va opune. Prin urmare, iată un sfat util: mâncați atunci când vă este foame și mâncați încet, pentru a simți când v-ați săturat. De asemenea, nu mâncați mai mult decât este necesar, nu vă forțați să terminați din farfurie. Acest obicei vă va scuti de multe probleme. Pentru a forma o nouă rutină alimentară este nevoie de timp, dar principiile alimentației conștiente vă pot ajuta.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!