Responsabilitățile nașilor de botez

Responsabilitățile nașilor de botez

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 July 2023 in CredințăSfaturiSpiritualitate

Mulți tratează botezul ca pe un gest de binefacere și uită că ar trebui să-și ajute finul în continuare pentru a deveni un om responsabil în viață. Botezul unui copil este considerat unul dintre cele mai importante evenimente din viața unui copil, la fel de semnificativ ca ziua sa de naștere.

În ortodoxie, se consideră că în acest moment omul se naște din nou și începe o viață spirituală. La botez, copilului i se aleg nașii, iar acestei funcții îi revin multe responsabilități. Cu aceștia părinții trebuie să aibă o discuție despre îndatoririle lor, dar mulți tratează acest moment formal și uită cum ar trebui să fie relația dintre nași și fin.

Sfaturi în viața de zi cu zi

Nașii au dreptul să participe atât la viața spirituală a copilului, cât și la cea de zi cu zi. Ei trebuie să îi ofere sfaturi și îndrumare în alegerea educației și carierei.

De asemenea, trebuie să se asigure că alegerea finului lor ca partener de viață este potrivită. În cazul în care nu sunt de acord cu alegerea finului, trebuie să discute și să îi explice motivele pentru care acea persoană nu i se potrivește.

Povestirea despre credința ortodoxă

Ei trebuie să fie primii care să explice copilului ce este ortodoxia, Dumnezeu, rugăciunea. Ei sunt datori să-l îndrume și să participe la viața sa spirituală. De obicei, această sarcină revine părinților biologici, dar nașii trebuie să-i insufle conștiința importanței credinței.

Rugăciune pentru fini

Nașii nu diferă cu nimic de părintele biologic în ceea ce privește educația spirituală, prin urmare, trebuie să dorească tot ce este mai bun pentru finul său. Aceștia sunt datori să aibă grijă de sufletul finilor și să vegheze asupra modului în care aceștia împlinesc poruncile Lui Dumnezeu.

Deoarece copiii nu iau întotdeauna credința în serios, nașii trebuie să se roage adesea pentru sănătatea, siguranța și sufletul lor. Astfel, îi ajută să își protejeze finii.

Cunoașterea Bisericii și a tainelor

Nașii sunt acele persoane care trebuie să le povestească copiilor despre religie, însă nu vorbim doar de cunoștințe teoretice. Ei trebuie să-l familiarizeze cu împărtășania și spovedania, cu rugăciunile și calendarul bisericesc. Datorită nașilor, finii învață cum să trăiască în conformitate cu ortodoxia.

Din păcate, foarte mulți dintre nași se rezumă doar la cadouri pentru fini, și se gândesc doar la latura financiară, fără să ia în considerare latura spirituală, aceștia fiind denumiți și părinți de botez, ar trebui să se implice și în educarea lui către calea cea dreaptă, de exemplu, prin mersul împreună la Biserică, petrecut timpul împreună și aproprierea față de fini astfel încât nașii să le câștige respectul finilor la fel ca niște părinți.

Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei care alegeți să deveniți părinți de botez și să vă ajute să aveți grijă de fini, la fel ca de proprii voștri copii.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!