Resentimentele împotriva mamei reprezintă o amenințare la adresa fericirii și a sănătății

Resentimentele împotriva mamei reprezintă o amenințare la adresa fericirii și a sănătății

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 June 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăLifeStylePersonalitatePsihologieRelatiiSfaturiViata

Relația cu mama ta este fundația fundamentală a relațiilor tale cu lumea exterioară, modul în care te raportezi la tine și la ceilalți! Dacă relația ta cu mama a fost complicată, este greu să-ți imaginezi că viața și contactul cu alte persoane, prin intermediul cărora îți realizezi potențialul și îți împlinești visele, vor fi ușoare.

Nu am de gând să “forțez” cititorul să se întoarcă în trecut, să rememoreze amintiri, emoții și să readucă la viață evenimente de mult trecute legate de mama, cu atât mai mult cu cât nu este deloc necesar! Toate emoțiile legate de mama ta, toate relațiile tale cu ea și relația ei cu tine, le trăiești în fiecare zi, într-un fel sau altul, în “fundal”, în contactul cu alte persoane, mai mult decât atât, în contactul cu lumea exterioară în general, în felul în care te raportezi la viață și în felul în care lumea exterioară “se raportează” la tine.

Supărarea față de mamă

Da, relația cu mama ta este fundația fundamentală a relațiilor tale cu lumea exterioară, modul în care te raportezi la tine și la ceilalți! Dacă relația ta cu mama a fost complicată, este greu să-ți imaginezi că viața și contactul cu alte persoane, prin intermediul cărora îți realizezi potențialul și îți împlinești visele, vor fi ușoare. Va fi însoțit de emoții grele, sentimente de anxietate, supărare, furie, vinovăție, neînsemnătate…

Dacă mama ta, din motivele ei, nu a putut să te iubească necondiționat, să vadă frumusețea din tine, să se mândrească cu tine prin simplul fapt că exiști, în loc să-ți ofere dragostea ei, s-a distanțat emoțional față de tine, te-a pedepsit privându-te de iubirea ei, ți-a manifestat violență psihologică sau fizică, s-ar putea să-ți fie extrem de dificil să creezi și să menții relații armonioase cu oamenii, să te simți acasă în lumea exterioară, să-ți simți puterea de a schimba și construi viața ta, să vezi frumusețea în tine și în alții.

S-ar putea să fii o persoană foarte nesigură, anxioasă, cu relații dificile, să te chinui foarte mult în relația cu alte persoane, să-ți inhibi agresivitatea și să te auto-agresezi, să fii tentat să-ți construiești bunăstarea doar în imaginație și să te mulțumești cu puțin – relații personale dificile și nefericite și un loc de muncă care te face să te simți rău, deoarece în adâncul sufletului tău “păstrezi” mesajul mamei tale, pe care l-a transmis neștiind, ca o convingere profundă: “Nu meriți fericirea și iubirea, bogăția și frumusețea acestei lumi, nu sunt pentru tine!”.

La un moment dat, când resursele tale se epuizează, mecanismele tale de apărare se slăbesc sau încetează să mai funcționeze, te poți confrunta cu o criză profundă a sufletului, în care vei experimenta compasiune pentru tine însuți, supărare profundă, furie și chiar ură față de mama ta, până la dorința de moarte pentru ea.

Da, acest lucru se întâmplă destul de des, dar nu este obișnuit să se vorbească despre asta. Este important să înțelegi că toate sentimentele pe care le trăiești, în special sentimentele puternice, sunt ale tale și ai tot dreptul să le simți, având toate motivele pentru asta.

Totuși, deoarece acestea sunt sentimente foarte grele, puternice și chiar distructive, este bine să le trăiești însoțit de o persoană interesată de bunăstarea ta – un psiholog sau terapeut. Atunci, împreună, veți putea trăi aceste emoții cât mai inofensiv posibil, să le exprimi, să te înțelegi mai profund pe tine și pe mama ta, să “rezolvi relația cu ea” într-un dialog imaginar și să înțelegi că în atitudinea ei față de tine nu a fost răutate, ci doar neputință și “deformare sufletească” cu care nu a putut să facă față.

Doar atunci vei putea transforma atitudinea față de tine însuți, transformând auto-agresiunea într-o acceptare profundă, într-un sentiment al valorii tale incontestabile, schimbându-ți relațiile cu alte persoane, iar sentimentul de ură față de mama ta, care te face să percepi involuntar lumea exterioară ca un loc ostil și întunecat, într-o iertare profundă, într-o persoană matură, puternică, frumoasă și spirituală și, posibil, descoperind pentru prima dată “alta” lume exterioară, ca o viață care te primește infinit de bucuroasă, ca o casă în care nu mai există anxietate, durere și ură.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!