Remedii naturiste: Ciulinul de lapte: proprietăți medicinale, rețete și instrucțiuni de utilizare

Remedii naturiste: Ciulinul de lapte: proprietăți medicinale, rețete și instrucțiuni de utilizare

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

Vechii romani foloseau ciulinul de lapte pentru a trata ficatul. Extractul a fost utilizat pentru a trata ciroza și hepatita. Ciulinul este folosit pe scară largă de vindecătorii vremii noastre. Medicamentele din această plantă vor ajuta la tratamentul multor boli.

Ciulinul de lapte – una dintre subspeciile ciulinilor. O trăsătură distinctivă a acestui tip de plantă este prezența petelor albe pe frunze. Este o plantă înțepătoare din familia Asteraceae. Florile sunt violet strălucitor. Înflorirea plantei are loc în iulie-august. Ciulinul nu este pretențios, crește ca o buruiană aproape peste tot, este mai frecvent în sudul României, Caucaz și Asia Centrală.

Atât partea subterană a plantei, adică rădăcina, cât și partea supraterană – a frunzelor și florilor au proprietăți medicinale. Dar cea mai consistentă este sămânța. Este recomandat să le strângeți, începând din august. Semnul principal pentru colectarea materiilor prime este formarea unui tun alb în flori. Florile cu semințe trebuie tăiate cu foarfece. Se pot usca pe o sită, acoperite cu o hârtie sau cârpă.

Rădăcinile și frunzele de ciulin sunt recoltate, de obicei toamna, imediat după ce semințele se coc. Rădăcinile tăiate și frunzele tăiate se spală și se toacă. Apoi se pun la uscat în aer liber sau într-o cameră bine ventilată. Perioada de valabilitate a frunzelor și rizomilor – un an.

Substanțe benefice din ciulinul de lapte

Această plantă conține o cantitate mare de silimarină, uleiuri grase, substanțe rășinoase, uleiuri esențiale, substanțe mucoase, lignani, flavonoizi, saponine, acizi organici, proteine, alcaloizi, vitaminele B, C, E, K, seleniu.

Silimarina, care face parte din plantă, ajută la întărirea membranelor celulare, crește producția de bilă, stimulează sinteza proteinelor și neutralizează efectele nocive ale toxinelor.

Uleiurile grase conținute în ciulinul de lapte sunt responsabile pentru regenerarea țesuturilor și celulelor, îndepărtarea procesului inflamator, normalizarea proceselor metabolice, vindecarea rănilor.

Normalizarea sistemului nervos central, secreția crescută a glandelor și motilitatea intestinală – toate acestea se datorează prezenței uleiurilor esențiale din plantă. Substanțele rășinoase ajută la neutralizarea microbilor și bacteriilor patogene, sporesc apărarea organismului și dezinfectează rănile.

Vitaminele care fac parte din ciulinul de lapte pot furniza organismului energie, ameliorează stresul, atât mental cât și fizic, întăresc sistemul imunitar, îmbunătățesc starea pielii, sporesc creșterea și dezvoltarea oaselor, cresc permeabilitatea capilară, accelerează vindecarea rănilor.

Ciulinul de lapte – proprietăți medicinale

Medicamentele din ciulinul de lapte au următoarele proprietăți medicinale:

  • antiinflamator;
  • diuretice;
  • coleretic;
  • antitumoral;
  • tonic;
  • detoxifiere;
  • vindecarea rănilor;
  • hepatoprotector;
  • anti ulcer;
  • imunomodulator;
  • laxative;
  • anti alergic.

Ciulinul de lapte este folosit în hepatologie, toxicologie, cardiologie, oncologie, endocrinologie, dermatologie și cosmetologie. Medicamentele din ciulinul de lapte ajută la normalizarea funcționării tractului gastro-intestinal, suprimă producția de histamină, care provoacă dureri de cap și alergii, normalizează funcția ficatului, regenerează țesutul hepatic, vindecarea rănilor, normalizează starea pielii.

Ciulinul de lapte este folosit pentru prepararea medicamentelor care ajută la tratarea următoarelor boli:

  • boli de piele, dermatoze ;
  • alopecie;
  • vitiligo;
  • psoriazis;
  • privarea;
  • diabet zaharat ;
  • varice;
  • sciatica ;
  • hepatita A;
  • anemie;
  • ciroza ficatului;
  • probleme ginecologice;
  • boală tiroidiană;
  • durere de dinți ;
  • bronșită ;
  • colita.

Rețete din medicină populară cu ciulin de lapte și instrucțiuni de utilizare

Ceaiul de semințe de ciulin de lapte este utilizată pentru normalizarea funcției hepatice, eliminarea durerii în afecțiunile articulațiilor. Pentru a-l prepara, veți avea nevoie de două linguri de pudră de semințe. Luați semințele și măcinați-le până devin o consistență pudră. Puteți face acest lucru cu un râșniță de cafea. Puneți pudra într-un termos și turnați jumătate de litru de apă fiartă, apoi lăsați la infuzat zece ore. Se strecoară și se bea câte 100 ml de trei până la patru ori pe zi.

Decoctul rădăcinilor de ciulin de lapte ajută la reducerea durerilor provocate de sciatică, crampe și este, de asemenea, utilizat sub formă de clătiri pentru durerea de dinți. O lingura de rădăcină tocată se pune într-un pahar cu apă fiartă, se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat timp de aproximativ 30 de minute. Decoctul fierbinte trebuie strecurat și completat la volumul inițial cu apă fiartă. Se bea după fiecare masă în mod egal, împărțind cantitatea la numărul de mese din zi.

Tinctura de ciulin de lapte este un remediu eficient pentru bolile de piele. La 50 de grame de semințe se pune jumătate de litru de alcool. Se lasă la infuzat timp de o săptămână. Nu uitați să agitați din când în când recipientul. Luați câte douăzeci de picături de tinctură după fiecare masă.

Decoctul de ciulin de lapte este recomandat în boli ale ficatului, rinichilor sau pancreasului. Se iau 30 de grame de semințe de ciulin de lapte, se toarnă o jumătate de litru de apă și se pun într-o oală. Se fierbe până când apa s-a evaporat jumătate. Se ia câte o lingură în fiecare oră. Tratamentul durează trei săptămâni.

Ceaiul de ciulin de lapte este benefic pentru tractul gastro-intestinal, calculi biliari, varice și răceli. O linguriță de semințe se pune într-un pahar de apă fiartă. Se lasă la infuzat un sfert de oră și se strecoară. Trebuie să îl beți fierbinte de 2 ori pe zi (dimineața și seara).

Contraindicații ale consumului de ciulin de lapte

Medicamentele pe bază de ciulin nu trebuie utilizate de persoanele cu intoleranță individuală, boli cardiovasculare și femeile însărcinate. Ciulinul este, de asemenea, contraindicat persoanelor care suferă de epilepsie, care sunt profund deprimate și cu diverse boli mintale. În cazul efectelor secundare: dureri hepatice sau diaree, este mai bine să renunțați la utilizarea medicamentelor de mai sus.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!