Ceaiul de pin de pin, ale cărui beneficii au fost descoperite și descrise pentru prima dată de medicii sumerieni, ameliorează inflamația, elimină virușii, bacteriile patogene din organism. Băutura este utilizată pentru a reduce riscul de a face răceli, tratamentul bolilor infecțioase și inflamatorii.
Este interzis abuzul de ceai deoarece poate provoca alergii și arsuri la stomac.
Beneficiile ceaiului cu ace de pin
Ceaiul are un conținut ridicat de uleiuri esențiale, care îi conferă o aromă plăcută, are efecte antiinflamatorii și antibacteriene. Aceste proprietăți sunt benefice mai ales în perioada de toamnă-iarnă, când crește riscul de a dezvolta o răceală. Băutura este utilizată ca mijloc de prevenire și tratament împotriva infecțiilor virale acute, cum ar fi gripa, amigdalita și bronșita.
De asemenea, este eficient în:
- boli ale sistemului nervos central, afectarea memoriei, scleroza multiplă;
- tuse, curgerea nasului;
- patologii cardiovasculare;
- varice;
- deteriorarea acuității vizuale;
- pietre la rinichi și vezică urinară.
Uleiurile esențiale normalizează fundalul hormonal și starea psiho-emoțională a unei persoane, ameliorează stresul. Ceaiul de pin este bogat în antioxidanți, care formează un complex și elimină în siguranță radicalii liberi din corp.
Radicalii liberi din corp provoacă oxidare și moarte celulară, accelerează procesul de îmbătrânire, înrăutățesc starea pielii, a unghiilor, a părului dacă nu sunt eliminați din organism.
Proprietăți benefice ale ceaiului de pin datorită compoziției vitaminice și minerale a acelor:
- Vitamine B – îmbunătățesc circulația impulsurilor nervoase, cresc funcția cognitivă;
- acid ascorbic – întărește vasele de sânge, crește activitatea leucocitelor;
- fosfor și calciu – întărește smalțul dinților, țesutul osos;
- magneziu – îmbunătățește proprietățile reologice ale sângelui;
- flavonoide – ameliorează umflarea țesuturilor moi, îndepărtează excesul de lichid din corp;
- retinol – îmbunătățește activitatea funcțională a analizatorului vizual.
În unele cazuri, în locul acelor de pin se folosește scoarță de conifere. Are un conținut ridicat de flavonoide. Pe lângă efectul antiinflamator pronunțat, îmbunătățește capacitatea contractilă a miocardului, previne ateroscleroza vaselor de sânge și curăță rinichii de acumulări de săruri minerale.
Ceaiul conține acid shikimic, care este utilizat pentru a face remedii sintetice și homeopate cu efect antiviral. Compusul organic determină distrugerea proteinelor care formează celula virală. Ca urmare, microorganismele patogene mor.
Metode de preparare a acelor de pin
Ace pot fi utilizate atât proaspete, cât și uscate. Ceaiul are un efect ușor coleretic, diuretic, acționează ca un antidepresiv natural. Poate fi utilizat împreună cu medicamente. Pentru a pregăti băutura puteți folosi nu numai ace de pin, ci și alte ingrediente: miere, lămâie, alte plante. Dacă este necesar, puteți înlocui acele de pin cu scoarța de pin, conuri sau ramuri de brad, cedru, molid.
Cele mai eficiente rețete:
Numele instrumentului Ingrediente Caracteristici ale gătitului
Rețetă clasică
- 500 g ace tinere de pin adunate de la capătul ramurilor;
- 400 ml apă.
Acele de pin se zdrobesc, apoi se toarnă apă fierbinte, și se pune la fiert la foc mic timp de 15 minute. Nu trebuie să prepari ceai mult timp, deoarece sub acțiunea temperaturilor ridicate, uleiurile, vitaminele și mineralele sunt distruse.
Pentru a îmbunătăți gustul, puteți adăuga la băutură 1-2 lingurițe de miere de flori.
Ceai cu vitamine împotriva gripei, răcelii, tusei uscate
- 1 mână de ace de pin;
- 1 linguriță de frunze uscate de zmeură, afine, frunze de coacăze;
- 1 linguriță de oregano;
- 1-2 lingurițe de frunze de ceai;
- miere după gust;
- o felie de lămâie.
- 500ml apă.
Ace trebuie zdrobite cu atenție, amestecate cu celelalte ingrediente și puse în 500 ml de apă clocotită. Lăsați la infuzat timp de 10 minute. După ce s-a răcit, ceaiul trebuie strecurat. Se bea de 2 ori pe zi timp de o săptămână.
Sucul de lămâie și mierea se adaugă înainte de consum, direct în ceașcă. Dacă se dorește, este permisă utilizarea cojii de portocală.
Băutură pentru curățarea vaselor de sânge
- 5 lingurițe de ace de pin;
- 3 lingurițe de măceșe;
- 1 linguriță de foi de ceapă mărunțite;
- 1 litru de apă.
Puneți ingredientele în apă fierbinte, și lăsați-le să fiarbă timp de 10 minute. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute. Apoi se strecoară. Se bea înainte de mese, 100 ml în timpul zilei. Perioada terapiei între 3-5 zile.
Posibile efecte negative
Ceaiul cu ace de pin nu numai că aduce beneficii, dar poate avea și efecte negative atunci când este consumat. Consumul în exces poate duce la alergii și tulburări dispeptice. În primul caz, reacțiile patologice apar din cauza uleiurilor esențiale. Sunt compuși foarte alergenici, deci cu o sensibilitate crescută a țesuturilor este eliberarea de histamină din mastocite.
Atunci când este consumat în exces, provoacă inflamația gâtului, a căilor respiratorii superioare, bronhospasmului. Provoacă erupții cutanate, mâncărime, roșeață pe piele.
Acele de pin sunt bogate în acizi organici, care cresc aciditatea sucurilor digestive. Ca urmare, apar arsurile la stomac, diaree, risc crescut de gastrită și ulcere.
Este interzis să beți ceai de ace de pin în următoarele cazuri:
- sarcina;
- intoleranță individuală;
- leziuni ulcerative ale stomacului și duodenului;
- insuficiență renală acută;
- boală de ficat;
- boli coronariene, defecte congenitale, risc crescut de accident vascular cerebral și atac de cord;
- gastrită hiperacidă.
Ce alte beneficii ale acelor de pin mai cunoașteți? Spuneți-ne în comentarii! Multă sănătate!
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.