Reguli de elita pentru domnisoare si doamne – asa trebuie sa se comporte o doamna in societate

Reguli de elita pentru domnisoare si doamne – asa trebuie sa se comporte o doamna in societate

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2017 in LifeStyle

Probabil nu mi s-a întâmplat doar mie – vezi o doamnă, la prima vedere, frumoasă şi rafinată şi e destul să facă un gest lipsit de bun gust sau să facă un comentariu lipsit de inspiraţie, şi prima impresie… devine înşelătoare. Evident că vrem să fim naturale, relaxate şi fără inhibiţii, dar asta nu înseamnă să dăm dovadă de proastă educaţie şi să fim obraznice. Pot să ne scape reacţii acide în anumite circumstanţe stresante, un râs mult prea zgomotos la glume sau bancuri foarte bune şi un comportament nu tocmai adecvat la masă, dar nu e niciodată târziu să ne “şlefuim” şi să fim adevărate doamne 🙂

Cum mergem

Când mergem pe stradă, nu o putem face la întâmplare. Nu alergaţi mereu (mai ales cu telefonul mobil la ureche) şi nu vă gârboviţi pentru a arăta tuturor că sunteţi supărate. Aveţi grijă la umeri, să nu fie aplecaţi prea înainte, nu mişcaţi exagerat din braţe şi coate, nu faceţi paşi prea mari şi nici prea mici, strângeţi burtica şi şira spinării dreaptă. Dacă ne oprim pe stradă să vorbim cu cineva, nu ne vom sprijini de vreun perete şi nici nu vom pune mâinele în buzunare.

Cum ne aşezăm

Aşezaţi-vă cu graţie pe scaun sau fotoliu, dar folosiţi întreaga sa suprafaţă. Doar pe vremuri era ceva distins să te aşezi discret şi timid pe margine de scaun/fotoliu. Nu vă ţineţi genunchii cu mâinile, dar nici nu staţi cu genunchii îndepărtaţi. Cel mai adecvat este să-ţi încrucişezi partea de jos a picioarelor, având grijă să-ţi acoperi discret genunchii cu fusta.

Cum râdem

Să râzi e un semn de sănătate şi aduce multă fericire 🙂 Când râzi, nu pune mâna la gură, nici dacă ai izbucnit într-un râs nestăpânit. Nu râzi, lovindu-ţi picioarele şi înghiontind persoanele de lângă tine. Eşti mai simpatică când surâzi 🙂 Cu această regulă pentru mine personal e mai greu 🙂 Râd zgomotos şi cu zâmbet larg, de cele mai deseori 🙂

Cum strângem mâna

Doamnele, persoanele mai în vârstă sau persoanele cu funcţii mai superioare sunt primele care întind mâna. Deşi se întâmplă uneori ca bărbaţii să întindă primii mâna, trebuie să răspunzi la această iniţiativă, pentru că să refuzi o mână întinsă este o ofensă gravă. Dacă bărbaţii sunt obligaţi să se ridice pentru a da mâna unei persoane, atunci doamnele nu trebuie să facă acest lucru decât dacă e vorba să dai mâna unei persoane mai în vârstă sau uneia pe care vor s-o onoreze în mod special.

Strângerea mânii trebuie să fie una elegantă, dar nu moale. Nu apucăm doar vârful degetelor mâinii pe care o strângem, dar nici nu apucăm mâna într-o manieră agresivă.

Complimentele

Micile complimente întreţin conversaţia, aşa cum micile cadouri întreţin prieteniile. A face însă complimente exagerate este o lipsă de tact, dar a “cerşi” complimente este o adevărată prostie. Adesea auzim persoane care aşteaptă să le spui că sunt frumoşi, că au dreptate, că sunt buni profesionişti, se laudă încercând să sugereze celor din jur anumite complimente. Dacă nu vreţi să fiţi caraghioase, evitaţi să oferiţi complimente de pomană 🙂

Caraghios şi lipsit de bun simţ este atunci când auzi cum o persoană face complimente alteia, când în lipsa acesteia o critică şi bârfeşte 🙂 Se întâlneşte asta mai des la femei 🙂 Cel mai bine e să nu intrăm nici într-un val – nici cel al bârfelor, nici cel al complimentelor 🙂

Atunci când primeşti un compliment nu este necesar să faci şi tu un compliment – prea fals 🙂 Să spui “mulţumesc” atunci când primeşti complimentul, mmmm, e banal 🙂 Mai adecvat ar fi să spui “da, şi mie îmi place” sau “l-am primit cadou” (dacă e vorba de un obiect), iar când vi se spune că arătaţi bine – “mă mir, pentru că sunt obosită, probabil munca îmi prieşte” 🙂

Când mi se spune că arăt bine, eu răspund cu tradiţionalul “mulţumesc” pentru majoritatea, iar pentru prieteni – vin cu detalii (aseară am dormit bine, am făcut o curăţire a tenului, mă prinde culoarea sau cerceii, mi-am aranjat părul prin cutare “tehnică” etc.). Dacă e vorba de obiecte – mă arunc la spus de unde l-am cumpărat şi cât am dat 🙂 Evident, intru sau nu în detalii, în funcţie de persoană şi de compliment.

Cum stăm la masă şi cum mâncăm

Trebuie să ne aşezăm astfel încât doar capul să fie aplecat puţin deasupra marginii mesei, nu şi umerii. Nu trebuie să mişcăm partea de sus a corpului atunci când ducem ceva la gură, ci să aplecăm doar capul. Coatele nu stau pe masă, ci pe lângă corp.

Lingura şi cuţitul se ţin în mâna dreaptă. Furculiţa se ţine în mâna stângă când utilizăm cuţitul în acelaşi timp. Când terminăm de tăiat cu cuţitul bucăţica pe care vroiam s-o mâncăm, trecem furculiţa în mâna dreaptă; dacă putem să mâncăm cu stânga, atunci evident lăsăm furculiţa în mâna stângă.

Cum bem cafeaua

Farfurioara se ţine în mâna stângă, iar ceaşca de cafea – în dreapta. Degetul mic nu se ridică în sus, nu se suflă în cafea şi nu se sorbeşte.

Cum ne aşezăm în taxi şi maşini particulare

În taxi, o doamnă/domnişoară se aşează în spatele şoferului, în diagonală. Nu ştiu cum voi, fetelor, dar eu înainte de a citi despre această regulă de comportament, am înţeles că în taxi nu mă simt confortabil nici lângă şofer, nici în spatele lui, ci anume în diagonală, pe bancheta din spate.

Dacă doamna este însoţită de un domn, acesta greşeşte amarnic dacă se aşează înainte 🙂 El trebuie să se aşeze lângă ea, pe bancheta din spate.

Dacă sunt două doamne şi un domn, atunci acesta din urmă are tot dreptul să se aşeze în faţă, lângă şofer.

Dacă sunt trei doamne, atunci în faţă, lângă şofer, ia loc cea mai tânără dintre ele. Ca să vezi ce regulă! Eu credeam că trebuie de cedat locul din faţă celor mai “bătrâni” 🙂 Voi cum faceţi când ieşiţi cu fetele? 🙂

Spre deosebire de taxi, în maşinile particulare, locul de onoare este lângă şofer. Bărbaţii trebuie să cedeze locul din faţă femeilor. Dacă acestea refuză, atunci bărbaţii se pot aşeza liniştiţi lângă şofer, fără nicio mustrare de conştiinţă 🙂 Dacă sunt cinci persoane în maşină, cel mai în etate este lăsat să stea în faţă.

Cum ne comportăm la restaurant

O adevărată doamnă nu vorbeşte cu chelnerul când este însoţită de un bărbat. Atât doamna, cât şi domnul se uită în meniuri şi când se decid ce bucate şi băuturi vor să comande, domnul este cel care dă comanda.

Dacă la masă iau parte mai multe perechi, atunci comanda se face de către unul dintre bărbaţi, după ce a aflat care sunt preferinţele tuturor. Bărbatul care face comanda nu înseamnă că este şi cel care plăteşte 🙂 Asupra acestui detaliu, se fac înţelegeri dinainte sau se rezolvă ulterior între bărbaţi.

Doamnele sunt cele care au dreptul de a decide când masa ia sfârşit 🙂

Dacă doamna merge singură la restaurant, odată aşezată la masă, va vorbi doar cu chelnerul şi numai acestuia îi va cere bricheta, dacă este fumătoare. Nu trebuie să aruncaţi priviri insistente prin sală, să vă retuşaţi machiajul sau să vă pieptănaţi. Dacă sunteţi singură sau însoţită de o prietenă, ar fi bine să evitaţi să comandaţi băuturi tari, chiar şi vinul. Chiar şi vinul? Mmmm, ok 🙂

Ce înseamnă să fii o adevărată doamnă

Aceste reguli de etică pentru doamne, domnişoare au fost inspirate din cartea Codul Bunelor Maniere Astăzi, scrisă de Aurelia Marinescu, Ed. Humanitas, Bucureşti. Voi parafraza autoarea acestei cărţi şi voi spune că a fi o adevărată doamnă înseamnă să fii agreată într-o societate de oameni bine crescuţi. Au succes în special femeile independente din punct de vedere material, cu o profesie, dar şi cele care sunt bune amice la serviciu, în vacanţe şi la nevoie. Sunt adevărate doamne femeile puternice, dar care nu şi-au pierdut feminitatea şi delicateţea.

O doamnă nu este o persoană care poartă verighetă, ci cea care se poartă ca o doamnă. O fată de 16 ani se poate purta ca o doamnă şi asta, fără să renunţe la candoare şi nevinovăţie. “Doamnă te naşti, dar şi… devii”, spune autoarea cărţii.

Cum facem cunoștință?

Flirtul nu este un contrar regulilor de etică, totuși acesta este specific unei anumite vârste. O adevărată doamnă nu face ochi dulci, nu chicotește și nici nu face glume piperate ca o adolescentă. „Femeile care se consideră fatale și irezistibile nu sunt agreate într-o societate de oameni bine crescuți”, spune autoarea cărții Codul Bunelor Maniere Astăzi, Aurelia Marinescu.

Să fii o femeie cu inițiativă nu este totuși un act lipsit de etică. Prieteniile și relațiile frumoase dintre un bărbat și o femeie pot începe și la inițiativa ta. Dacă intuiești însă că simpatia nu-ți este împărtășită, nu insista.

Dacă te curtează bărbatul, atunci răspunde provocărilor lui într-un mod firesc – cum îți spune intuiția și inima. Odată ce ați făcut cunoștință, ține cont de câteva reguli de aur:

– fii răbdătoare; – nu insista cu telefoane; nu vă certați, iar dacă nu se poate altfel, asigurați-vă că nu vă vede și nu vă aude nimeni; – mergi pe ideea că dragostea nu este totuși oarbă, încearcă să înțelegi cât de potriviți sunteți unul pentru altul; – nu încredința nimănui detalii intime din relația voastră, mai ales cele neplăcute. Cum se zice, voi vă certați, vă împăcați și ați uitat, iar lumea nu uită și încă vă aduce aminte 🙂

Cine plătește ieșirile în oraș?

Evident că bărbatul, vom răspunde noi, femeile 🙂 Dar evident că femeile nu trebuie să exagereze și să vină cu pretenții costisitoare. Dacă urmează să vă vedeți des, aproape zilnic, ar putea să discutați deschis problema cheltuielilor. Totuși dacă împărțiți cheltuielile, bărbatul e cel care plătește efectiv și e necesar să-i dai banii înainte de a intra în local. Dacă vorbim despre o întâlnire de afaceri, doamna care a invitat bărbatul la această întâlnire este și cea care trebuie să plătească nota.

Căsătoria

Odată căsătoriți, cei mai mulți tineri renunță la multe obiceiuri de comportament lipsite de etică – sărutul în public, mersul prin parc înlănțuiți, poreclele și diminutivele cu care se alintă și de care se amuză. Căsătoria aduce mai multă responsabilitate, maturitate, iar sarcina femeii în acest context este de a menține echilibrul și armonia în cuplu. Deși căsătoria trebuie să fie lipsită de minciuni și ascunzișuri, nu înseamnă că trebuie să dezvălui soțului tău secretele tale de înfrumusețare și alte detalii din inimitatea femeilor.

Atunci când se iscă o neînțelegere sau o dispută, nicidecum nu se merge pe formula „Eu plec la mama!”. Căsătoria este o schimbare la care trebuie să te adaptezi – faci curat și mâncare singură, ai în preajma ta aproape 24 din 24 ore omul pe care l-ai ales să-ți fie soț, nu beneficiezi deja de confortul căminului părinților, dar căsătoria nu este o opțiune pe care ai încercat-o și tu să vezi cum e și la prima greutate, pleci la mama. Evident, dacă apare violență și alt comportament de netolerat, este necesar să ceri ajutorul părinților.

Arta de a fi mamă

Ca să educi un copil, trebuie să fii și tu o mamă educată. Asta nu înseamnă doar să știi să te saluți și să mănânci frumos și nici nu înseamnă să ai studii superioare. Ar trebui să eviți întârzierile, să nu spui minciuni copilului tău și nici să nu-l impui să le spună pentru tine, să nu-l dezamăgești, pe scurt, să nu faci lucruri care i-ar altoi o proastă educație.

De asemenea, nu trebuie să-ți ferești copii tăi de efort, invocând milă, pentru că asta nu-i educă nici într-un fel. Nu trebuie să ceri socoteală profesorilor că le-au dat note mici, nu le amâna școala, ora de dans sau de pian pentru că afară plouă sau ninge. Dacă nu vrea copilul tău să citească, atunci citește-i tu cartea și oprește-te la cel mai interesant moment. Învață să-i înțelegi reacțiile coborându-te la nivelul vârstei lui, și nu o face pe autoritara rănindu-i sufletul său sensibil.

Trebuie să-l învățăm să zică mulțumesc, te rog, cu plăcere, iar înainte de toate astea, să renunțăm la diminutive în comunicare cu copilul și să nu mai repetăm cuvintele incorect rostite de copilul nostru pe motiv că ar suna dulce și drăguț. Deși este mic, un copil educat corect este cel care învață să vorbească ca maturii, iar părinții trebuie să-i corecteze de fiecare dată când copiii pronunță stâlcit cuvintele.

Un aspect important de altoit în copii sunt valorile. Trebuie să-i explicăm și să-i convingem că în viață există lucruri mai prețioase decât banii. Copilul trebuie să vadă că în familia lui banii sunt gestionați corect față de el. Nu-i vei refuza o carte sau o jucărie, în timp ce tu mergi săptămânal la coafor sau la manichiură.

În partea ce ține de mers cu copiii prin ospeție, se recomandă să faci acest lucru doar dacă este vorba despre o petrecere pentru copii sau o ospeție pe la rude și prieteni apropiați. Asta, pentru că mulți copii abia de învață cum să se comporte la masă și cu siguranță vor încălca multe reguli de etică, care ne vor face să ne simțim prost față de gazdă.

Arta de a fi iubita lui până la adânci bătrâneți

O bătrânețe fericită în comun nu vine pur și simplu, ea este rezultatul unor ani în șir de respect, dragoste și bunăvoință. O căsătorie reușită este cea în care partenerii se recuceresc în fiecare zi.

Nu știu cum este cu iubirea până la adânci bătrâneți, dar știu cu siguranță că doi oameni care construiesc ceva solid la început, nu fac pe parcursul vieții decât să împodobească acest solid, iar ulterior, să-și admire creația și rodul vieții.

Atunci când partenerii sunt una, conflictul este asemeni unui conflict interior de care este încercat fiecare om când nu se poate hotărî ce să facă și cum să facă mai bine, dar totuși se împacă acolo, în sinea lui, și merge pe o cale. Oamenii care urmează calea iubirii mereu vor lua deciziile cele mai inspirate, pentru că au fost luate împreună 🙂

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!