Regula pe care trebuie să o cunoască fiecare: cum ne afectează ora mesei sănătatea ficatului

Regula pe care trebuie să o cunoască fiecare: cum ne afectează ora mesei sănătatea ficatului

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 October 2023 in Remedii NaturisteSanatate

Dacă doriți să aveți un ficat sănătos – mâncați la aceleași ore. Oamenii de știință au demonstrat că ritmurile circadiene au o importanță crucială în metabolismul sănătos și sunt controlate de un centru special situat în creier.

Ritmul circadian reprezintă o oscilație ciclică (adică repetată) a intensității diferitelor procese biologice. De asemenea, s-a descoperit că aproape toate organele au propriile lor ceasuri periferice, care sunt sincronizate cu cele centrale (centrul de control) printr-o serie de semnale speciale.

Datorită acestor cercetări, oamenii de știință au descoperit că funcția ritmică a ficatului depinde de momentul consumului alimentelor și au propus o modalitate de a îmbunătăți fiziologia ficatului la diferite niveluri. Pentru aceasta, trebuie să sincronizați ceasurile ficatului cu cele centrale din creier.

Ce trebuie să faceți:

Totul este foarte simplu – trebuie să consumați alimentele strict la aceleași ore.

Regimul optim de alimentație pentru ficat este de 3 sau 4 mese pe zi, în funcție de caracteristicile și starea organismului. În cazul unor probleme la nivelul anumitor organe ale sistemului digestiv, poate fi necesar un consum mai frecvent de alimente.

Este foarte important ca în fiecare zi să aveți același număr de mese și să le consumați la aceleași ore, cu precizie de minut. O abatere de 10-15 minute este considerată deja nefavorabilă.

În timpul meselor, ficatul se activează, secretă bila în cantități mai mari și începe să descompună toxinele care intră în organism odată cu alimentele. În același timp, ficatul intră în interacțiune cu numeroase procese complexe care au loc în organism, cum ar fi fosforilarea și ubiquitinarea proteinelor.

Problema constă în faptul că intensitatea metabolismului, precum și producția unor hormoni și enzime, sunt strâns legate de ritmul circadian. Iar dacă activitatea ficatului care este coordonată de un singur centru cerebral (ceasurile circadiene centrale) se armonizează cu metabolismul general, acest lucru ajută la evitarea tulburărilor care apar practic la toate persoanele pe măsură ce îmbătrânesc.

Cele mai frecvente probleme ale ficatului includ steatoza hepatică (hepatita), stagnarea bilei, deteriorarea funcției de detoxifiere, înlocuirea țesutului hepatic sănătos cu cel conjunctiv, și altele.

Mâncatul la ore fixe nu este benefic doar pentru ficat. Rezultatele cercetării oferă informații foarte importante cu privire la modul în care ceasurile circadiene reglează funcționarea tuturor organelor și sistemelor din organism, precum și controlul proceselor metabolice la nivel celular.

Cercetările în acest domeniu continuă, însă putem folosi încă de pe acum rezultatele preliminare pentru a îmbunătăți funcționarea organismului.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!