Regula „90/10”, care ne afectează întreaga viață explicată de psihologi

Regula „90/10”, care ne afectează întreaga viață explicată de psihologi

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 March 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologie

Doar o mică parte din viața noastră este lăsată în voia sorții, în cea mai mare parte noi influențăm modul în care  ne va merge ziua. Un mare scriitor a fost convins de acest lucru și l-a numit principiul 90/10. Acesta a explicat sensul principiului printr-un exemplu simplu.

Ce este „regula 90/10”?

Ideea este că nu avem control asupra a 10% din evenimentele care se întâmplă în viața noastră. Nu putem împiedica defectarea telefonului pe care îl folosim, întârzierea unui zbor sau arderea unui bec, dar putem controla reacția noastră la aceste evenimente.

Restul de 90% din evenimente sunt rezultate în urma reacției noastre. Rezultatul modului în care ne comportăm într-o situație necontrolată și stresantă.

De exemplu:

Servești micul dejun cu familia. Fiica ta a dat din greșeală peste cana de cafea, care a căzut direct pe cămașă. Sari de pe scaun și începi să țipi la fata ta, numind-o o neatentă. Apoi dai vina pe soția ta pentru că a pus cana prea aproape de marginea mesei.

Fugi în dormitor pentru a te schimba, iar când te întorci vezi că fata ta plânge, nu a terminat de mâncat și nu s-a pregătit să plece la școală. Așadar, nu are timp să prindă autobuzul spre școală. Soția ta se grăbește să plece la muncă așa că rămâne să o duci pe fată la școală cu mașina ta.

Pentru că ești în întârziere, te grăbești cât poți de tare, dar ești prins în trafic. Când ajungi la muncă în cele din urmă, realizezi că ai uitat acasă niște documente foarte importante. Ziua ta a început îngrozitor și continuă în același mod. Abia aștepți să se termine. Când ajungi acasă, vezi că soția și fiica ta sunt supărate.

De ce ai avut o zi proastă?

A. Pentru că fiica a vărsat, din greșeală, cafeaua?
B. Pentru că fiica ta a pierdut autobuzul și a trebuit să o duci la școală?
C. Pentru că a existat un blocaj de circulație pe drum și ai întârziat la serviciu?
D. Pentru că ai reacționat impulsiv și incorect la situație?

Răspunsul corect este D. Reacția ta a influențat întreaga zi pentru tine și familia ta. Nu puteai face nimic în privința cafelei vărsate, dar îți puteai controla reacția.

Totul ar fi putut fi diferit dacă:

După ce fata ta a scăpat din greșeală cafeaua îi spui: „Nu-i nimic, încearcă doar să fii mai atentă data viitoare”. Te duci în dormitor, îți schimbi cămașa și iei tot ce ai nevoie pentru muncă. Te întorci în bucătărie și ai timp să-ți vezi fata pe geam cum se duce spre autobuz. După ce ți-ai luat rămas bun de la soția ta, pleci de acasă. Ajungi la serviciu cu 5 minute mai devreme și ziua continuă perfect.

Două scenarii diferite, ambele au început la fel, dar s-au încheiat diferit. Principalul lucru care a influențat finalul a fost modul în care ai reacționat. Desigur, poți continua să dai vina pe alții pentru problemele tale și să te plângi că viața nu e perfectă, dar te ajută acest lucru să trăiești mai bine?

Încearcă și tu să aplici principiul 90/10 în viața ta. Crede-mă, vei fi uimit de rezultate.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!