Regina Maria a ales ca inima ei sa ramana in Romania!

Regina Maria a ales ca inima ei sa ramana in Romania!

Publicat de Larisa Moldovan pe 14 December 2019 in Istorie

„Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea…”, scria Regina Maria in testamentul ei. Dupa moarte, i-a lasat inima ei Romaniei, sa fie pastrata la Balcic. Dorinta i-a fost indeplinita cu pietate, dar istoria a nesocotit vointa reginei.

O casatorie providentiala

Putine fete regale au jucat un rol atat de important si de complex in istoria tarii, precum Regina Maria. Nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii si fiica tarului Alexandru al-II-lea, Maria Alexandra Victoria s-a logodit la numai 16 ani cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitorul tronului Romaniei. Logodna lor a fost celebrata la Postdam, in 1892, printr-o petrecere la care marele absent a fost tatal printesei, ducele Alfred de Saxa Coburg Gotha, care nu privea cu ochi buni casatoria celor doi tineri. In pofida opozitiei sale, casatoria s-a incheiat pe 29 decembrie 1892, iar perechea regala a plecat imediat spre Romania si a traversat Transilvania la adapostul noptii. Abia cand a ajuns la Predeal, romanii au avut prilejul sa o cunoasca pe viitoarea lor regina, despre care se spunea ca era deosebit de frumoasa.

Diplomatul Unirii

Reginei Maria i se dusese vestea despre frumusetea si delicatetea ei, despre cultura si inteligenta fina. Familia Regala a Romaniei a capatat un aliat redutabil prin casatoria ei cu Ferdinand, in vremurile tulburi ale Primului Razboi Mondial. In timpul Conferintei de Pace de la Paris, din ianuarie 1919, Regina Maria a pledat cauza romanilor si a reusit, prin interventia sa, sa obtina sprijinul statelor puternice pentru faurirea Romaniei Mari, in 1918. Pe 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand si Regina Maria au fost incoronati la Alba Iulia ca regi ai Romaniei Mari. Poporul ii iubea, iar regina isi castigase un loc aparte in inima soldatilor. Era numita „Mama ranitilor” sau „Regina soldat”, pentru atitudinea ei brava din timpul razboiului, cand a fost alaturi de asistente si de medici in spitalele de pe front.

Refugiul din cuibul linistit

Sfetnic al Regelui Ferdinand si figura marcanta a politicii romanesti dupa razboi, Regina Maria este indepartata din viata politica de catre fiul ei, Carol al II-lea. Ea isi petrece tot mai mult timpul departe de Bucuresti, la Bran si la Balcic, in cele doua castele care i-au fost atat de dragi si care au inflorit datorita pasiunii sale pentru arta si cultura. „Balcicul si Branul sunt casele mele de vis, inima mea”, spunea Regina Maria. „Cuibul linistit” din Balcic, cum il botezase regina, a fost infrumusetat de la un an la altul cu specii de plante si arbusti exotici, cu alei de promenada si ateliere in care artistii erau chemati sa creeze. In acest loc, in care sufletul ei a gasit alinare si refugiu, a dorit regina sa ii fie depusa inima dupa moarte. S-a stins din viata la varsta de 62 de ani, dupa o lunga suferinta provocata de un cancer la ficat.

Alungata din loc in loc

Trupul Reginei Maria odihneste la Manastirea Curtea de Arges, dar inima ei nu si-a gasit linistea! Inchisa intr-o caseta de argint, incuiata la randul ei intr-o caseta de argint aurit cu pietre pretioase, inima reginei a fost depusa cu onoruri militare in capela Stella Maris din Balcic, in 1938. Doi ani mai tarziu, Romania pierdea Cadrilaterul si Balcicul, iar singurul lucru pe care l-a recuperat a fost caseta cu inima reginei. Ulterior, a fost depusa intr-o cripta sapata in stanca, la castelul Bran. Principesa Ileana a construit, langa castel, o capela identica cu Stella Maris, pentru inima mamei sale.

Dar abdicarea fortata a Regelui Mihai, in 1948, a alungat familia regala in strainatate. Capela a fost vandalizata, iar caseta a ramas in cripta de la Bran pana in 1958, cand a fost scoasa din sarcofagul de piatra si inchisa in casa de bani a Muzeului Bran.

PENTRU ETERNITATE… IN CARTON

Caseta cu inima regala a ajuns, in 1971, la Muzeul National de Istorie din Capitala, unde a fost deschisa pentru prima data, dupa 33 de ani. Inima imbalsamata sta astazi intr-o cutie de carton, sub paza, in timp ce casetele de argint sunt afisate in sala Tezaurului. Casa Regala a Romaniei a cerut restituirea inimii in anul 2008, in timp ce oficialitatile din Bran au incercat in cateva randuri sa recupereze relicva pretioasa si sa o aduca la castel. Soarta ei este amanata de la un an la altul, fara nicio solutie.

TRADITIA INIMILOR REGALE

Nu putine au fost capetele incoronate care au ales locuri dragi pentru inimile lor dupa moarte. Mostenitorul ultimului imparat al Austriei, Otto von Habsburg, a murit in 2011 si si-a exprimat dorinta ca inima sa sa fie depusa la abatia benedictina Pannonhalma, din Ungaria. El a respectat astfel o traditie veche a Casei de Habsburg, inspirata de un obicei regal al Evului Mediu.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!