“Fii curajos. Asuma-ti riscuri. Nimic nu poate inlocui experienta.”
Daca toti oamenii ar fi capabili sa-si deschida inimile fara teama de a fi raniti, lumea ar fi cu adevarat ideala, nu-i asa? De ce ne este atat de greu sa reusim ca in relatiile cu cei din jur sa fim noi insine? De ce ne refuzam dreptul de a fi cu adevarat fericiti si liberi, lasandu-i si pe cei din jur sa se manifeste la fel?
Pentru ca fiecare dintre noi, fara exceptie, poarta in interior, adanc ascunse, mai mult sau mai putin constientizate, rani emotionale. Pe unele dintre ele le mostenim genetic de la unul dintre parinti sau de la ambii, care, la randul lor, le-au primit de la parintii lor. Daca nu au reusit sa le descopere si sa le vindece, ele nu au disparut, ci s-au perpetuat, fiind transmise copiilor.
Exista cinci tipuri de rani emotionale principale, care se activeaza pe parcursul vietii in functie de persoanele pe care le intalnim si de situatiile prin care trecem.
Dar familia in care ne nastem are un impact timpuriu asupra noastra, fiind si cel mai puternic. Cu siguranta ca parintii pe care ii avem nu sunt intamplator parintii nostri. Avem rani comune pe care trebuie sa ajungem sa le constientizam atunci cand ne confruntam unii cu ceilalti. Iata cele cinci rani:
1. Frica de a fi respinsi – aceasta rana emotionala creeaza o personalitate instabila, dispusa mereu sa fuga de responsabilitati.
2. Rana emotionala provocata de frica de abandon. Aceasta frica da nastere dependentei.
3. Teama de umilire duce la masochism.
4. Spaima de a fi tradati sau inselati. O rana emotionala care duce la transformarea personalitatii intr-una dominanta.
5. Nedreptatea, o rana emotionala care ne transforma, in timp, intr-o personalitate rigida.
Durerea provocata de aceste rani ne determina sa incepem sa ne cream anumite masti pentru a ne proteja. Tocmai aceste masti formeaza personalitatea noastra falsa prin care interactionam cu ceilalti de-a lungul vietii. Ne este teama ca daca vom renunta la ele, vom fi raniti si vom suferi, dar ceea ce castigam nu este decat o apropiere relativa si nesatisfacatoare fata de ceilalti, o intimitate superficiala, chiar si fata de persoanele pe care le consideram cele mai apropiate: mama, tatal, fratii, sotul, copiii sau cei mai buni prieteni.
Este posibil sa nu purtam toate cele cinci rani in noi, dar cu siguranta una sau doua vor predomina. Ele se reflecta si in corpul fizic prin anumite caracteristici specifice. In fapt, corpul nostru este cea mai fidela si sincera imagine a ranilor si mastilor pe care le purtam. El nu are cum sa ne minta si de el nu ne putem ascunde.
Sfat:
“Sunt momente in viata cand trebuie sa ne credem orbeste in intuitie. De aceea e asa important sa lasi anumite lucruri sa treaca. Sa le dai drumul. Sa te desprinzi de ele.Oamenii trebuie sa inteleaga ca nimeni nu triseaza, uneori castigam, alteori pierdem. Nu astepta sa ti se dea ceva inapoi, nu astepta sa ti se recunoasca efortul, sa ti se descopere geniul, sa ti se inteleaga iubirea. Incheie niste etape. Nu din orgoliu, din neputinta sau mandrie, ci pur si simplu pentru ca acel lucru nu se mai potriveste cu viata ta. Inchide usa, schimba discul, fa curat in casa, sterge praful.Inceteaza sa mai fii cine erai si transforma-te in cine esti.”