Uneori rămân uimit când văd cât de multe lucruri nu poate suporta unul din prietenii mei. Viața lui este în mare măsură dedicată încercărilor de a evita ceea ce nu-i place sau de a trece cât mai repede peste acele lucruri neplăcute, cum ar fi antrenamentele sportive sau interacțiunea cu oamenii care-l irită.
Pe toți ne supără ceva – uneori chiar mai mult decât ne imaginăm. Asta nu e o problemă în sine. Dar când această iritare începe să guverneze comportamentul nostru, ne limităm foarte mult.
De exemplu:
- Dacă urăști legumele, e dificil să mănânci sănătos.
- Dacă nu îți plac exercițiile sportive, e dificil să devii puternic și să te menții în formă.
- Dacă nu-ți place comportamentul oamenilor, vei fi mereu iritat.
Dacă nu-ți plac ambuteiajele, politica, vedetele de televiziune, birocrații, multe situații de viață te vor afecta negativ.
Această iritare nu e neapărat rea, adică putem pur și simplu să evităm lucrurile care nu ne plac. Dar în multe cazuri, acest lucru limitează viața noastră și ne face nefericiți, mai ales când există multe lucruri care ne irită.
Nici măcar eu nu pot să spun că am învins toate aceste supărări, și pe mine mă enervează multe lucruri, și trebuie să lucrez la ele.
Dacă vei învăța să nu permiți acestei iritări să-ți controleze viața, vei fi mai liber și mai fericit. Iată cum poți face acest lucru:
Identifică problema
Primul pas, desigur, este să-ți dai seama de această iritare. Petrece câteva minute și alcătuiește o listă cu lucrurile pe care le urăști, pe care le eviți, care te irită sau pe care nu le poți suporta.
De exemplu, ar putea să fie ceva din această listă?
- Anumite tipuri de mâncare
- Anumite exerciții sau activități
- Anumite seriale TV
- Anumite comportamente ale cunoștințelor tale
- Comportamentul unor oameni de pe internet
- Anumite site-uri sau aplicații
- Trăsături neplăcute ale posibililor parteneri romantici
- Anumite situații din viața de zi cu zi
În general, există o mulțime de exemple – doar începe să-ți alcătuiești lista. De fiecare dată când ceva te enervează, când încerci să eviți ceva sau când te superi pe ceva… adaugă asta la listă. Apoi folosește ideile pe care le prezint mai jos.
Încearcă să analizezi cum se manifestă
Când te simți iritat, pur și simplu stai jos și analizează. Cum se manifestă în corpul tău? Unde simți aceste senzații? Cât de intense sunt? Poți să le descrii?
Întoarce-te către această senzație. Nu fugi de ea, nu o respinge imediat, acceptă că a apărut. Fii curios – examinează-o ca pe un obiect de studiu. Majoritatea oamenilor cred că astfel de sentimente trebuie ignorate, dar încearcă să afli mai multe despre ele.
Fii deschis și curios, relaxează-te. Nu este nimic groaznic în această senzație. Vei supraviețui – chiar dacă trăiești cu ea puțin timp.
Observă cum se schimbă această senzație. Uneori e foarte intensă, dar apoi se estompează. Este o emoție de moment, temporară – ca oricare alta.
Ține minte că nu ești obligat să lași această emoție să te domine. Orice senzație sau gând este doar ceva care apare în interiorul tău. Nu este ceva în care trebuie să te pierzi sau să-i permiți să te controleze.
Ești liber să mănânci legume sau să interacționezi cu oameni enervanți, fără să te distrugi. Dacă poți menține această prezență de spirit într-o astfel de situație, vei putea să apreciezi frumusețea ei.
În cele din urmă, vei învăța să accepți această iritare și să nu fugi de ea. Este o parte a vieții umane, nu un motiv de panică.
Putem scăpa de această fixație și să învățăm să fim flexibili. Putem călători prin lumea dorințelor și iritărilor, experimentând bucurie și văzând valoarea în ceea ce ne înconjoară.