Cu ajutorul acestei reguli, multe personalități uimitoare și-au putut schimba radical viața:
- Maica Tereza – și-a dedicat viața carității și slujirii tuturor celor săraci și defavorizați.
- Charles Darwin – a formulat teoria evoluției și a selecției naturale.
- Galileo Galilei – a făcut importante descoperiri astronomice, rămânând mereu fidel principiilor sale.
- Albert Einstein este un om de știință și susținător al păcii.
- Dalai Lama este un lider spiritual tibetan care a ajutat la popularizarea budismului.
Lista este nesfârșită, dar în acest articol ne vom concentra asupra unui alt lucru, dar nu mai puțin important: ce anume în stilul de gândire al acestor oameni i-a ajutat să-și schimbe viața și de ce sunt atât de diferiți de toți ceilalți?
Potrivit psihologilor, pentru auto-dezvoltare o persoană trebuie să aibă un stil de gândire reflexiv. Acesta este tocmai motivul pentru care oamenii enumerați mai sus sunt atât de diferiți de cei din jurul lor.
Ce este gândirea reflexivă?
Ce facem dacă ceva nu merge bine sau când începe să meargă rău lucrurile? Majoritatea oamenilor caută imediat scuze în loc să caute soluții la problemă. Și când vorbesc despre majoritate, mă refer la peste 90%.
Particularitatea gândirii reflexive constă în căutarea unei soluții în sine, și nu în anumiți factori externi. Acum mulți vor spune că auto-focalizarea este o manifestare a narcisismului, și poate avea un efect distructiv atât asupra persoanei în sine, cât și asupra mediului înconjurător. Dar nu este cazul.
Cercetările au arătat că gândirea reflexivă este esențială pentru orice schimbare pozitivă în viață. Multe teorii despre autocontrol subliniază că schimbarea necesită două lucruri: scopul și conștientizarea situației tale actuale pentru a putea aprecia diferența dintre cele două. Pe scurt, dacă nu știi ce vrei de la viață, atunci până la urmă nu vei ajunge la nimic.
Gândirea reflectivă oferă o soluție bazată pe experiența și percepția ta vizuală.
Introducere în regula orei două
Potrivit unor experți, regula de două ore a gândirii reflexive poate ajuta la rezolvarea oricărei probleme!
Da, două ore par o perioadă foarte lungă de timp, dar dacă o vei împărți pe parcursul unei săptămâni, va fi doar 15-20 de minute pe zi.
De exemplu, iată cum îți poate fi structurată ziua: După ce ajungi acasă de la serviciu, scapă de toate distragerile. Și prin „toate distragerile” mă refer cu adevărat la tot, inclusiv zgomotul străzii de afară. Tot ce ai nevoie este un pix și un caiet.
Și iată întrebările la care ar trebui să găsești răspunsurile în tine:
- Îmi place meseria mea sau îmi pierd timpul fără scop?
- Am un echilibru între muncă și viață?
- Cum pot accelera procesul de a obține ceea ce îmi doresc de la viață?
- Ce oportunități cu potențial uriaș pierd?
- Care sunt lucrurile simple care mă influențează cel mai mult?
- Ce ar putea merge prost în următoarele șase luni din viața mea?
Scriitorul Zat Rana scrie într-un articol pentru Business Insider: „Pot să mărturisesc că folosesc această regulă cu o dăruire incredibilă. Ocupația mea mă obligă să găsesc un echilibru între lucrurile pe termen scurt și perspectiva pe termen lung. Observ probleme potențiale chiar înainte de a deveni reale și dau peste idei și gânduri la care pur și simplu nu aș fi putut ajunge altfel.
Dar ceea ce este interesant este că, nu întrebările obișnuite de rutină îmi aduc cea mai mare valoare, ci timpul în care nu mai am lucruri la care să mă gândesc. În astfel de momente, îmi ofer minții deplină libertate.
Nu sunt un fan al soluțiilor universale, dar această idee este una dintre cele care pot ajuta o mulțime de oameni. Cu toții ne gândim la ceva, dar nu toată lumea o face în mod conștient și fără distragere sau vinovăție. Acesta este motivul pentru care timpul acordat unor astfel de reflecții este incredibil de valoros.”
Concluzii
Răspundeți sincer: câte lucruri simple și nesemnificative ați făcut astăzi, ieri și săptămâna trecută? Dacă omul obișnuit poate petrece 2 ore pe zi pe rețelele de socializare, atunci 15-20 de minute pentru a-și rezolva cele mai importante probleme de viață nu este atât de mult. Corect?
Crede-mă, dacă încerci, vei învăța să găsești soluții mai repede ca niciodată.