Psihologii ne invata sa ne eliberam de stres si suparari scriindu-le pe hartie…

Publicitate

“Viața nu înseamnă să te descoperi pe sine ci să te creezi pe sine.” – George Bernard Shaw

Stresul si anxietatea pot fi ameliorate daca scrii despre emotiile pozitive, potrivit unui nou studiu publicat in British Journal of Health Psychology.

Stiai ca poti reduce stresul si anxietatea prin scris? Iata care este secretul!

Studiile anterioare au descoperit ca enumerarea emotiilor negative in scris te poate ajuta sa imbunatatesti sanatatea mintala. Si se pare ca beneficiaza si sanatatea fizica de pe urma acestui obicei. Stresul iti afecteaza sanatatea fizica, asa ca se crede ca imbunatatirile in ceea ce priveste bunastarea mintala pot impiedica oamenii sa se simta nemultumiti fizic.

Cercetarile au aratat ca notarea emotiilor negative poate duce la mai putine vizite la medic, mai putine simptome ale afectiunilor raportate si mai putin timp petrecut acasa din cauza sanatatii. Nu la fel de multe studii au investigat ce efect are scrisul despre emotiile pozitive, dar daca scrisul despre emotiile negative ii ajuta pe oameni sa isi combata gandurile si sentimentele negative, atunci este posibil ca o concentrare asupra emotiilor pozitive sa aiba un efect pozitiv asupra sanatatii mintale a oamenilor.

Cercetarile anterioare au aratat ca scrisul experientelor pozitive timp de 20 de minute pe zi, pentru trei zile consecutive, imbunatateste starea de spirit si reduce numarul de vizite la medic. Chiar si scrisul pentru 2 minute pe zi despre o experienta pozitiva s-a dovedit ca reduce numarul de plangeri de sanatate venite din partea oamenilor. In timp ce studiile anterioare au aratat ca scrisul despre experientele pozitive poate imbunatati starea de spirit, nu se stia ce efect are asupra stresului si anxietatii.

Pentru studiul de fata, cercetatorii au investigat daca scrisul despre o experienta pozitiva, care ar putea include orice, de la o carte buna la o melodie frumoasa sau o poveste de dragoste, ar putea reduce stresul, anxietatea, plangerile obisnuite medicale, legate de dureri de cap, dureri de spate, tuse sau raceli. De asemenea, oamenii de stiinta au vrut sa stie daca scrisul ar putea fi util tuturor oamenilor, indiferent de nivelul lor de stres.

Publicitate

Au fost recrutati 71 de participanti sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 19 si 77 de ani si au fost impartiti in doua grupuri.
Primul grup, de 37 de participanti, a scris despre cele mai frumoase experiente timp de 20 de minute pe zi, pentru trei zile consecutive. Celalalt grup, de 34 de participanti, a scris despre un subiect neutru, cum ar fi planurile pentru restul zilei, pentru acelasi interval de timp.

A fost masurat nivelul de anxietate inainte si dupa ce au terminat participantii de scris. A fost descoperita o scadere a anxietatii mai mare in cazul persoanelor care au scris despre experiente pozitive comparativ cu cei care au abordat un subiect neutru. Participantii au raportat, de asemenea, nivelul de stres, anxietate si diferite probleme medicale la patru saptamani dupa ce au terminat perioada de proba.

Stresul si anxietatea au scazut intr-o masura mult mai mare in cazul persoanelor care au scris despre experientele pozitive dupa patru saptamani in comparatie cu nivelul raportat inainte de a incepe aceasta perioada de proba.
Cu toate acestea, scrisul nu a imbunatatit problemele de sanatate ale participantilor. De asemenea, cercetatorii au constatat ca scrisul despre momentele fericite este eficient indiferent de nivelul de stres raportat de oameni la inceputul studiului.

Din cauza faptului ca au fost excluse persoanele cu o conditie psihologica diagnosticata, nu se stie sigur daca aceasta tehnica ar putea functiona si intr-un cadru clinic.

Insa un avantaj al scrisului despre emotiile pozitive pentru a ameliora stresul si anxietatea este reprezentat de simplitatea sa. Spre deosebire de multe alte strategii pentru imbunatatirea bunastarii psihologice, aceasta sarcina nu necesita instruire sau vizite la terapeut.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Degeaba tăiem crengile păcatului în afara noastră, dacă în noi rămân rădăcinile care vor creşte din nou….

Publicitate

La un bătrân călugăr, a venit într-o zi un tânăr pentru a se spovedi şi a-i cere sfat. Din vorbă în vorbă, tânărul îi spuse:

– Părinte, sunt destul de rău. Aş vrea să mă schimb, dar nu pot. Îmi pierd uşor răbdarea. Atunci când mă enervez, vorbesc urât şi multe altele. Am încercat să mă schimb, dar nu am putut. Totuşi, eu sper că după ce voi mai creşte, voi putea să mă schimb, nu-i aşa?

– Nu, i-a răspuns bătrânul. Vino cu mine!

L-a dus pe tânăr în spatele chiliei, unde începea pădurea, şi i-a spus:

– Vezi acest vlăstar, ştii ce este?

– Da, părinte, un puiet de brad.

– Smulge-l!

Tânărul a scos brăduţul imediat. Mergând mai departe, călugărul s-a oprit lângă un brăduţ ceva mai înalt, aproape cât un om.

– Acum, scoate-l pe acesta.

S-a muncit băiatul cu pomişorul acela, dar cu puţin efort a reuşit până la urmă să-l scoată. Arătându-i un brad ceva mai mare, călugărul i-a mai spus:

– Smulge-l acum pe acela.

– Dar e destul de mare, nu pot singur.

– Du-te şi mai cheamă pe cineva.

Întorcându-se tânărul cu încă doi flăcăi, au tras ce-au tras de pom şi, cu multă greutate, au reuşit, în sfârşit, să-l scoată.

– Acum scoateţi bradul falnic de acolo.

– Părinte, dar acela este un copac mare şi bătrân. Nu am putea niciodată să-l smulgem din rădăcini, chiar de-am fi şi o sută de oameni.

Publicitate

– Acum vezi, fiule ? Ai înţeles că şi relele apucături din suflet sunt la fel? Orice viciu sau orice neputinţă pare, la început, inofensivă şi fără mare importanţă, dar, cu timpul, ea prinde rădăcini, creşte şi pune stăpânire din ce în ce mai mult pe sufletul tău. Cât este încă mică, o poţi scoate şi singur. Mai târziu, însă, vei avea nevoie de ajutor, dar fereşte-te să laşi răul să ţi se cuibărească adânc în suflet, căci atunci nimeni nu va mai putea să ţi-l scoată. Nu amâna niciodată să-ţi faci curăţenie în suflet şi în viaţă, căci mai târziu, va fi cu mult mai greu.

Morala – “Degeaba tăiem crengile păcatului în afara noastră, dacă în noi rămân rădăcinile care vor creşte din nou”.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Doamne, vorbeste-mi!

Omul a şoptit:

Doamne, vorbeşte-mi!

Şi o ciocârlie a început să cânte, dar omul nu a auzit.

Aşa că omul a strigat: Doamne vorbeşte-mi!

Şi bubuitul tunetului a răsunat de la o margine a cerului la cealaltă, dar omul nu a ascultat.

Omul a privit în jurul său şi a spus: Dumnezeule, dă-mi voie să Te văd!

Şi o stea a strălucit scânteietoare, dar omul nu a observat-o.

Şi omul a strigat: Doamne, arată-mi o minune!

Şi o viaţă s-a născut, dar omul nu a ştiut.

Aşa că omul a strigat în disperare: Doamne, atinge-mă ca să ştiu că eşti aici!

La care Dumnezeu s-a aplecat şi l-a atins pe om. Însă omul a dat cu mâna alungând fluturele, şi şi-a văzut mai departe de drum…

Nu lăsa să-ţi scape vreo binecuvântare, numai fiindcă nu o primeşti în felul în care o aştepţi!

Cerul ne vorbeste…suntem noi capabili sa ii intelegem cuvintele?

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet