Psihologii ne-au oferit câteva sfaturi despre cum să comunicăm cu oamenii nepoliticoși

Psihologii ne-au oferit câteva sfaturi despre cum să comunicăm cu oamenii nepoliticoși

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 October 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Cu siguranță fiecare dintre noi s-a confruntat cu lipsa de politețe și comportamentul urât la un moment dat. Oamenii reacționează diferit la astfel de comportamente, dar aproape întotdeauna după interacțiunea cu o persoană nepoliticoasă, rămâne o senzație neplăcută și starea de spirit este afectată.

De multe ori, comportamentul urât este un mijloc de afirmare de sine pe seama altora, dar uneori oamenii nepoliticoși pur și simplu se tem că vor fi tratați rău și atacă primii. Cu toate acestea, nu contează din ce motive o persoană este nepoliticoasă, cel mai important este să învățăm să reacționăm corect în astfel de situații.

Psihologii au câteva recomandări în acest sens:

1. Puneți întrebări

Este foarte bine să reacționezi la lipsa de politețe punând întrebări interlocutorului. De exemplu, dacă în transportul public cineva vă spune într-o formă nepoliticoasă că ar trebui să vă dați la o parte, deoarece ocupați mult spațiu, începeți să puneți întrebări de clarificare.

“Ce ai vrut să spui?”, “Crezi că nu este suficient loc pentru toată lumea?” și așa mai departe. Este important să puneți aceste întrebări cu politețe. Ar trebui să puneți întrebări de clarificare, reformulând discursul persoanei nepoliticoase, acest lucru o va descuraja.

2. Aprobați

Această metodă se potrivește persoanelor foarte calme și echilibrate. Ideea este să fii de acord cu interlocutorul și chiar să-i ceri sfatul. Trebuie să înțelegi că a fi de acord nu înseamnă a fi slab.

Dimpotrivă, acționezi cu înțelepciune și îi oferi o lecție utilă persoanei nepoliticoase. Poate că după asta, el va putea să reacționeze altfel în situații conflictuale. Sau cel puțin se va comporta mai bine cu tine în viitor.

3. Căutați o cale de înțelegere

Această opțiune este potrivită pentru comunicarea cu oamenii la care cele două metode de mai sus nu funcționează. Încearcă să cauți împreună cu interlocutorul înțelesul pretențiilor lui.

De exemplu, șeful v-a criticat într-un mod exagerat și v-a umilit pe nedrept. Desigur, puteți răspunde cu răutate, puteți să vă certați cu colegii sau puteți depune o cerere de demisie, ceea ce doar va înrăutăți situația.

Mai bine spuneți șefului că nu puteți lucra într-un mediu nefavorabil și că trebuie să găsiți o soluție pentru rezolvarea conflictului într-un mod sau altul, astfel încât să nu afecteze productivitatea dumneavoastră. Răspundeți astfel încât să arătați că sunteți interesat de munca dumneavoastră, dar numai cu condiția ca șeful să aibă o atitudine normală.

4. Nu luați totul personal

Adesea, furia care vine spre noi din partea altor oameni nu are nicio legătură cu noi. Uneori, oamenii au o zi proastă și nu știu cum să-și descarce negativitatea. Reacția naturală este să fii indignat de faptul că trebuie să resimți consecințele neplăcerilor altor persoane.

În momentul în care simțiți furie ca reacție la un comportament inadecvat, trebuie să reușiți să urmăriți această reacție. Astfel, veți putea să ajungeți la o concluzie logică: puteți să nu preluați negativitatea, dacă înțelegeți că nu sunteți vinovat în fața persoanei și începeți să simțiți compasiune pentru acea persoană care nu știe cum să-și gestioneze emoțiile.

5. Rămâneți amabili și pozitivi

Forța reală constă în a nu răspunde răului cu rău. Dacă cineva vă tratează în mod nepoliticos și voi puteți răspunde cu un zâmbet și să-i doriți persoanei binele, veți deveni învingători în această confruntare.

6. Folosiți umorul

Există mulți oameni care pot detensiona atmosfera cu o glumă simplă. Cu toate acestea, pentru unii, pare că trebuie să răspundă la lipsa de politețe cu asprime, pentru ei umorul nu este o soluție.

Cu toate acestea, umorul este o modalitate excelentă de a gestiona comunicarea cu persoanele nepoliticoase. Cu ajutorul lui, puteți evita negativitatea. Există o mică restricție: pentru ca totul să funcționeze bine, umorul trebuie să fie adecvat.

7. Vorbiți despre cum trebuie să fiți tratați

Unii oameni pot să nu observe că sunt nepoliticoși cu alții. În acest caz, trebuie să le spuneți că nu acceptați astfel de comportamente. Dacă după ce ați spus asta, situația nu se schimbă, puteți să decideți să nu mai comunicați cu acea persoană și să întrerupeți conversația dacă întrece limita.

8. Păstrați-vă demnitatea

Lipsa de politețe fără motive evidente poate afecta pe oricine. Nu cedați provocărilor, inspirați adânc și expirați și gândiți-vă la motivul pentru care acea persoană se comportă astfel.

Oamenii care au o viață bună nu se poartă nepoliticos când stau la coadă, nu strigă la alții în transportul public și nu insultă străinii. Deci, problema nu este la voi, ci la interlocutor.

9. Fii un exemplu de urmat

De ceva vreme, mulți oameni lipsiți de bun simț consideră că atitudinea lor arată superioritate. Aceasta este o logică greșită, deoarece lipsa de politețe nu este un indicator al inteligenței, succesului, înțelepciunii sau voinței puternice.

În schimb, o reacție liniștită și calmă în fața acestui comportament urât arată că o persoană este psihologic stabilă. Este mai ușor să învățăm să nu reacționăm urât atunci când avem un exemplu de urmat în apropiere. Deveniți un astfel de exemplu pentru cei din jur.

10. Fiți fermi

Această metodă este potrivită pentru cei care lucrează adesea cu clienți care nu sunt foarte politicoși. Există o categorie separată de oameni care sunt mereu nemulțumiți și nu ezită să se exprime într-o manieră foarte nepoliticoasă, indiferent dacă au motive sau nu.

Cu astfel de persoane, pot ajuta frazele bine învățate care îi pot pune la locul lor, fără a-i ofensa în același timp.

Lipsa de politețe și comportamentul inadecvat nu este ceva nou, ea a existat întotdeauna și probabil va continua să existe. Prin urmare, trebuie să învățăm să nu ne lăsăm influențați de persoanele nepoliticoase și să le lăsăm pur și simplu să treacă pe lângă noi.

Dacă niciuna dintre metodele enumerate nu ajută să facem față problemei, putem pur și simplu să ne îndepărtăm de persoana nepoliticoasă pentru a scăpa de necesitatea de a clarifica relația. Există oameni cu care nu se poate ajunge la o înțelegere, iar timpul și energia sunt cheltuite în zadar.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!