Psihologii au dezvăluit cele mai populare 8 întrebări pe care pacienții vor să le pună, dar le este rușine

Psihologii au dezvăluit cele mai populare 8 întrebări pe care pacienții vor să le pună, dar le este rușine

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 October 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Ți s-a întâmplat vreodată să vrei să-i adresezi o întrebare psihologului, dar să-ți fie rușine, deoarece ești prea timid? În acest articol am întemeiat o scurtă listă de întrebări pe care oamenii evit să le pună la prima lor vizită la un psiholog, deși chiar vor să o facă.

1. „Cum îmi dau seama dacă am înnebunit?”

Probabil că toată lumea s-a întrebat măcar o dată dacă a înnebunit. Cu toate acestea, numai 5% din cazurile de tulburări mentale grave suspectate de pacienți în timpul autodiagnosticului sunt confirmate. Dacă îți place să faci diferite teste și te alarmează rezultatele, atunci cea mai înțeleaptă decizie ar fi să vizitezi cabinetul unui psiholog. Dacă acest lucru se confirmă, atunci el vă va îndruma către un psihoterapeut.

2. „Care este diferența dintre un psiholog și un psihiatru?”

Diferența dintre ei este foarte simplă. Un psihiatru este un medic al cărui domeniu de activitate sunt tulburările mentale și patologiile. Psihologul este cel care poate ajuta oamenii sănătoși psihic să treacă peste o situație dificilă din viață. Acesta nu este obligat să aibă o educație medicală.

3. „Psihologii au probleme psihologice?”

Psihologii sunt tot oameni ca și pacienții lor și experimentează aceleași crize, conflicte interne și dificultăți. Însă există o mare diferență. Un psiholog își poate recunoaște problema, îi poate găsi originile și o poate rezolva. Se întâmplă foarte rar ca un psiholog să aibă nevoie de consiliere psihologice.

4. „Psihologii le povestesc prietenilor despre problemele pacienților?”

Niciodată nu poți avea siguranța că psihologul tău nu va vorbi despre viața ta după ce pleacă de la birou, deoarece în orice profesie există persoane neprofesionale. Dar astfel de cazuri sunt destul de rare. Pentru a fi sigur, discutați limitele confidențialității cu psihologul dumneavoastră înainte de a începe terapia.

5. „De ce nu îmi dă psihologul niște sfaturi generale, dacă s-a mai confruntat cu situații similare?”

Slujba unui psiholog nu este de a sfătui, ci de a ajuta o persoană să ajungă la pacea interioară și la deciziile corecte. Este imposibil să primiți niște sfaturi pe baza unor situații similare. Toți oamenii sunt diferiți, așadar fiecare persoană va primi sfaturi în funcție de propria problemă existențială, sfaturile nu pot fi generale.

6. „Cum mă poate ajuta un psiholog mai tânăr decât mine?”

Se crede că un bun psiholog își folosește propria experiență de viață. Și dacă are 32 de ani, despre ce fel de experiență putem vorbi? De fapt, psihologul se bazează pe cunoștințe teoretice extinse despre funcționarea psihicului uman, nu pe propria experiență.

7. „Va râde psihologul de mine după ce voi pleca?”

Persoanele cu fobii stau și cu frica de a fi ridiculizați de alții și, prin urmare, această întrebare este destul de normală. Psihologul trebuie să stabilească o relație cu pacientul, să-i înțeleagă problema, el nu va râde niciodată de problemele tale.

8. „Cum trec peste o despărțire?”

După despărțire, există un risc foarte mare de stres și depresie. Această perioadă va trece mult mai ușor dacă veți sta de vorbă cu un psiholog. El vă va ajuta să înțelegeți situația, să trageți concluzii și să alegeți ce vreți să faceți mai departe : să intrați într-o nouă relație sau să vă întoarceți la cea veche, dacă doriți.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!