Psihologii au descoperit ca unele lucruri din casa care ne inconjoara sunt responsabile de nefericirea nostra

Psihologii au descoperit ca unele lucruri din casa care ne inconjoara sunt responsabile de nefericirea nostra

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 August 2018 in Dezvoltare Personala

Fiecare dintre noi tinde să-și organizeze locuința astfel încât să se simtă cu adevărat bine, să-i fie un adevărat „refugiu”. Uneori însă, fără să ne dăm seama, ne putem înconjura de tot felul de obiecte, a căror prezență în casă nu va face altceva decât să ne dăuneze. În plus, nu de puține ori suntem tentate, din diverse motive, să nu dorim să ne desprindem de ele. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, experții ne îndeamnă să renunțăm la orice fel de obiecte care ne pot aduce nefericire. Să vedem câteva exemple în acest sens!

Care este legătura dintre starea noastră și energia pe care o avem în casă

În fiecare zi interacționăm cu energia din casa în care locuim, iar aceasta ne va influența nu numai sănătatea fizică, dar și modul în care simțim și acționăm. Experții au ajuns la concluzia că energia negativă dintr-o casă poate duce la probleme de sănătate (precum anxietate, depresie, insomnie, dureri de cap etc.), dar și la probleme în plan afectiv și chiar financiar.

De asemenea, deși nu ne dăm seama, această energie negativă poate fi degajată inclusiv de obiectele pe care le avem, de modul în care acestea sunt organizate în casă. Probabil că nu vrem să recunoaștem, dar curățenia, ordinea dintr-o casă pot fi decisive în energia pe care locuința noastră o va păstra și ne-o va transmite.

Odată ce vom conștientiza pe deplin de răul pe care ni-l pot aduce lucrurile din casă, o parte dintre pașii necesari pentru îmbunătățirea calității noastre sunt făcuți. Urmează să facem demersurile concrete pentru a ne transforma locuința într-un spațiu cu energii cât mai pozitive, care să ne permită să avem viața pe care o dorim. De pildă, renunțarea la anumite obiecte va crea spații suplimentare pentru a ne desfășura activitățile preferate, ceea ce va diminua nefericirea noastră și ne va conferi o stare de bine.

Cu alte cuvinte, spațiul și lucrurile ce ne vor înconjura ne vor face viața cu adevărat mai frumoasă și ne vor face să avem parte de armonie.

Exemple de obiecte din casă de care ar trebui să scăpăm sau pe care ar trebui să le valorificăm în alt mod

Probabil că nu te-ai gândit până acum la faptul că și cele mai banale obiecte din casa ta, dacă nu sunt aranjate cum trebuie sau nu sunt plasate unde trebuie ne pot face nefericiți.

Iată câteva exemple în acest sens:

Anumite obiecte din perioada copilăriei, pe care am insistat să le păstrăm

Desigur, nimeni nu ne poate cere să renunțăm la păpușa sau la mașinuța preferată, dar să păstrăm o mulțime de obiecte ce aparțin copilăriei noastre nu este cel mai bun lucru pentru noi. În unele cazuri, ele ne pot face mai nefericiți.

Psihologii consideră că acestea nu vor face altceva decât să ne țină oarecum „prizoniere” în lumea copilărie, nelăsându-ne să ne maturizăm pe deplin, să ne punem întrebări importante cu privire la viața noastră. Din contră, dacă vom găsi curajul să ne despărțim de cele mai multe dintre ele, vom conștietiza mai bine cât de mult ne-am schimbat, ceea ce ne va face să luăm hotărâri mai bune pentru noi. În final, acestea ne pot face mai fericite și mai mature, mai capabile să ne organizăm viața actuală așa cum ne dorim.

Un pat care stă nefăcut

Nu de puține ori ni se întâmplă să fim tentate să ne lăsăm patul nefăcut, bucurându-ne că așa ne va fi ușor să ne instalăm în el după o zi istovitoare.

Specialiștii ne spun că este mai bine să renunțăm la un asemenea obicei, dacă vrem să avem o stare de bine. Explicația este următoarea: patul nefăcut nu ne va „invita” la somn, ci, dimpotrivă, ne va face să adormim mai greu. Din acest motiv, vom fi mai obosite și ne vom putea gestiona stresul cu mai mare dificultate.

De aceea este mult mai bine să ne facem patul zilnic, pentru a scăpa astfel de eventuale stări de anxietate și de lipsa unui somn bun. Oricare dintre acestea ne pot aduce nefericire, dar le putem evita pur și simplu făcând această activitate casnică zi de zi.

Dormitor dezordonat

Prea multe oglinzi

Cercetări realizate în cadrul unor instituții prestigioase (precum „The Institute of Psychiatry” din Londra) au ajuns la concluzia că prea multe oglinzi în casă ne pot face mult mai nefericiți.

Explicația oferită de experți este următoarea: având multe oglinzi, suntem mai tentați să ne uităm la ele. De aceea, ne vom stresa mai mult cu privire la modul în care arătăm, găsindu-ne mereu defecte și făcându-ne să fim cât mai puțin mulțumiți de noi.

Pentru starea noastră de bine va fi preferabil să ne orientăm spre cât mai puține oglinzi (este indicat să ne limităm la cea din baie și eventual la una în camera noastră).

Obiecte destinate unor hobbie-uri, pe care nu am reușit să le folosim

De-a lungul timpului, cei mai mulți dintre noi s-au apucat să achiziționeze tot felul de obiecte destinate unor hobbie-uri pe care însă, din diverse motive, nu le-au folosit deloc până la urmă.

Chiar dacă poți fi tentată să nu renunți la ele, gândindu-te că poate la un moment dat vei apuca să le utilizezi, sfatul psihologilor este să nu faci astfel. Dimpotrivă, este indicat să scapi de ele, în contextul în care prezența lor te poate face nefericită.

Practic, toate aceste obiecte îți pot alimenta un sentiment de culpabilitate, de anxietate, cu atât mai mult cu cât au presupus o cheltuială de care nu ai profitat.

Tot felul de obiecte deteriorate

Oricui i s-a întâmplat, la un moment dat, să -și dorească să păstreze acasă obiecte deteriorate. Sub pretextul că pot fi reparate și poate fi utile la un moment dat, poți ajunge să ai o întreagă colecție de asemenea obiecte.

Experții ne sfătuiesc să renunțăm la acest obicei, ce poate fi cu adevărat dăunător pentru noi. Astfel, obiectele deteriorate sunt de fapt o proiecție clară a fricii noastre de sărăcie, iar continuând să le ținem în preajma noastră nu vom face altceva decât să o alimentăm pe aceasta, ceea ce ne va face nefericiți.

Mult mai bine va fi să ne înconjurăm numai de obiecte pe care ni le dorim cu adevărat și știm sigur că le vom folosi. Ne vom simți mai satisfăcute și mai liniștite, fără a fi dominate de teama de sărăcie.

Colecții de care nu mai ai nevoie

Fiecare dintre noi a dorit la un moment dat să colecționeze câte ceva. La momentul respectiv, am simțim o adevărată plăcere în acest demers și nu ne doream decât să ne desăvârșim colecția respectivă.

Cu timpul însă, gusturile și preocupările noastre se pot schimba, iar odată cu ele poate dispărea și dorința de a colecționa. Iată de ce este mai bine, pentru a ne elibera spațiul și pentru a ne crea loc pentru ceea ce ne place într-adevăr, să renunțăm la colecțiile ce nu ne mai atrag.

Nu va fi simplu să facem acest lucru, în condițiile în care acestea fac și ele parte din amintirile noastre, dar ne va fi mai ușor dacă ne vom gândi că în prezent avem nevoie de cu totul altceva pentru a ne simți fericite.

Amintiri de familie și daruri primite de-a lungul timpului

Când acestea nu sunt pe placul nostru și nu ne aduc bucurie, nu este necesar să le păstrăm. Chiar dacă ne poate încerca vreun sentiment de vinovăție față de cei ce ni le-au oferit, psihologii ne sfătuiesc să renunțăm la acesta.

Pentru ca starea noastră emoțională să fie echilibrată și să nu ne simțim mereu nefericiți fără să ne dăm seama de ce, este indicat să scăpăm de tot ceea ce nu ne aduce plăcere și să ne înconjurăm numai de lucruri ce ne aduc mulțumire și liniște.

Cărțile pe care nu le mai îndrăgești

Și acestea pot contribui la alterarea stării tale bine, în condițiile în care ne aduc și ele emoții, pozitive sau negative.

În momentul în care simțim că nu mai suntem atrase de anumite cărți pe care le-am adorat într-o anumită perioadă a vieții noastre, va fi mai bine, pentru starea noastră emoțională, să renunțăm la ele. Astfel, ne vom elibera de ceva ce nu ne mai stârnește emoții pozitive, făcând loc pentru alte obiecte care ne pot furniza o stare de bine și energie.

Draperiile mari și groase

Dacă vrem să nu ne simțim obosite și copleșite de atmosfera din casa noastră, este recomandat să renunțăm la draperii mari și groase.

Acestea pot „îngreuna” la propriu atmosfera din casă și pot atrage mai mult praf.

În schimb, pentru a ne simți cât mai confortabil și mai pline de energie, ar trebui să lăsăm ca în casa noastră să pătrundă cât mai multă lumină și aer . Veți vedea că veți fi mai fericite, iar casa se poate transforma într-un loc foarte primitor.

Teancurile de hârtii

Fie că este vorba despre coli de hârtie nefolosite, fie că este vorba despre scrisori vechi sau de felicitări, și acestea se încadrează în obiectele din casă care ne pot face nefericiți.

Nu numai că ele ne vor ține mereu „legați” de anumite momente din viața noastră și nu ne vor permite să ne eliberăm, dar ne pot face și mai copleșiți. În plus, amintirile legate de ele ne pot face mai anxioși, mai triști.

Pentru o stare mai bună este indicat să scăpăm cât mai rapid și de acestea și ne creăm spațiu liber sau să avem în preajmă obiecte menite să ne inducă o stare de bine.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!