Psihologia sărăciei sau ce obiceiuri ne îndepărtează de bogăție

Psihologia sărăciei sau ce obiceiuri ne îndepărtează de bogăție

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 January 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Pentru unii, banii înseamnă putere, pentru alții – libertate și independență, pentru alții – plăcere. Dar pentru noi toți, banii sunt în primul rând o necesitate. Un om modern fără bani se simte neajutorat: chiar și un portofel uitat acasă este perceput de mulți ca un dezastru!

Psihologii susțin că de vină este atitudinea greșită față de bani, care vine de obicei de la familie. Din păcate, părinții noștri nu erau familiarizați cu „psihologia bogăției” și, prin urmare, „psihologia sărăciei” înflorește în țară până în prezent.

Atitudine neglijentă față de bani, dispreț față de avere, agresivitate față de cei mai bogați – toate acestea sunt trăsăturile „psihologiei sărăciei”. În perioada comunistă, o astfel de atitudine față de bani a fost susținută în mod special de populație, astfel încât oamenii să se obișnuiască să se mulțumească cu puțin.

Obiceiuri proaste care atrag sărăcia

Experții consideră că o serie de „obiceiuri proaste” duc la sărăcie. Acestea sunt, în primul rând:

  • autocompătimire
  • lăcomia
  • ura față de locul de muncă (dacă nu iubești ceea ce faci, nu vei ieși din sărăcie, te blestemi singur)
  • măsurarea succesului în bani (banii nu aduc fericirea)
  • cheltuieli nerezonabile (unii oameni aleg să cumpere lucruri de marcă, deși nu își permit)
  • dorința de a te îmbogăți peste noapte (nimic nu vine fără muncă, iar ce vine fără muncă, la fel se duce)
  • obiceiul de a pierde timpul (pentru o persoană de succes, timpul înseamnă bani);
  • comparându-te cu ceilalți (o persoană se simte dependentă de succesul altora);
  • incapacitatea de a spune „nu” (această abilitate este o necesitate pentru un om de afaceri de succes).

Mituri și realitate

Mulți oameni care nu au reușit să atragă banii de partea lor nu sunt gata să admită existența „obiceiurilor proaste” în viața lor și preferă să se liniștească cu mituri pe care ei înșiși le-au inventat și care sunt ușor infirmate de realitatea înconjurătoare:

  • dacă aș alege o altă profesie, aș fi bogat (realitate: există milionari în fiecare profesie);
  • dacă aș locui într-o țară bogată, aș fi bogat (realitate: există milionari în țara noastră);
  • dacă părinții mei ar fi bogați, aș fi și eu bogat (realitate: majoritatea celor mai bogați oameni provin din familii sărace);
  • dacă aș fi în locul potrivit la momentul potrivit, aș avea succes (realitate: oamenii foarte bogați nu au avut noroc și au ajuns la succes treptat);
  • dacă angajatorul (soția, guvernul, prietenii) m-ar aprecia, aș deveni bogat (realitate: fiecare persoană este responsabilă de propriul succes);
  • dacă lucrez din greu, mă voi îmbogăți (realitatea: practica arată că oamenii săraci muncesc din greu).

De fapt, principalul lucru care împiedică o persoană să devină bogată este incapacitatea, lipsa de dorință și lipsa capacității de a-și asuma responsabilitatea. Suntem obișnuiți să ne bazăm pe cineva – ca cineva să meargă, să „spargă”, să organizeze, să aducă… Dar acest lucru nu corespunde psihologiei unui om de afaceri de succes. Fiecare persoană, chiar ocupând treapta inferioară din ierarhia serviciilor, trebuie să aibă o poziție activă în viață.

Psihologii spun că o persoană primește exact atât de mulți bani pe cât este dispusă să-i lase să vină în viața sa. Prin urmare, primul lucru de făcut este să crezi și să realizezi că poți obține o mulțime de venituri în orice loc și în orice situație, chiar și cea mai dificilă.

Dacă nu crezi că vei ajunge un om bogat, atunci cu siguranță nu se va întâmpla!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!