Psihiatrul Carl Jung ne explică cele 5 secrete ale fericirii

Psihiatrul Carl Jung ne explică cele 5 secrete ale fericirii

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 March 2021 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiViata

Secretele fericirii lui Carl Jung sunt la fel de relevante astăzi ca și acum zeci de ani. Psihiatrul elvețian și pionierul psihologiei analitice a fost mult mai mult decât persoana care ne-a dat conceptele arhetipurilor și inconștientul colectiv. Jung a fost expert într-un domeniu în care emoțiile umane, fanteziile, nevoile și calea spre fericire sunt strâns legate.

Într-un interviu din timpul Războiului Rece, el a spus: „Toți suntem surse ale răului care vine. Nu sunt cine mă face viața, ci cine vreau să devin eu însumi.” Jung știa că oamenii sunt la fel de capabili de lucruri cumplite, precum și de lucruri mărețe. Potrivit acestuia, o persoană își poate realiza speranțele și visele de bunăstare numai prin individualizare.

Iar acest concept interesant este, de asemenea, strâns legat de sensul pe care Jung l-a pus în conceptul de fericire.

El credea că individualizarea este procesul de obținere a libertății mentale. Această libertate îți permite să trăiești fără teamă sau anxietate și să devii o persoană întreagă care nu are nevoie să ascundă nimic. Inconștientul tău se va manifesta, permițându-ți să-ți vezi mai sincer obiectivele.

Și Carl Jung a făcut, de asemenea, o listă simplă de lucruri care, în opinia sa, ar putea face o persoană fericită. El a făcut acest lucru în timpul unei serii de interviuri colectate ulterior într-o carte, Jung Speaks (1987).

Există multe modalități de a fi fericit. Dar multe dintre ele conduc o persoană în capcana pozitivității, care într-adevăr atinge doar vârful problemei. De regulă, astfel de metode sunt departe de realitate și nu oferă sfaturi eficiente specifice.

Cheia pentru fericire a lui Jung, deși pare simplistă, are ceva în ea care o deosebește fundamental de toate celelalte sfaturi.

Fondatorul psihologiei analitice a susținut că, dacă urmăriți obsesiv aceste cinci lucruri, veți obține în cele din urmă rezultatul exact opus. Trebuie să ai o viziune clară asupra obiectivelor tale, trebuie să fii flexibil, receptiv și intuitiv. Așa cum ar spune Jung însuși, trebuie să învățați să recunoașteți că există sincronicitate care vă poate umple viața cu miracole neașteptate.

Acum să trecem la secretele fericirii descoperite de Carl Jung.

1. Sănătate fizică și mentală puternică.

Aceste concepte sunt interconectate. De fapt, Carl Jung credea că psihologia este singura știință care poate salva o persoană și îi poate evalua sănătatea.

Cu toate acestea, el nu credea că obiectivul principal al psihologiei era tratarea tulburărilor mentale. Jung a privit-o ca pe un instrument pentru realizarea de sine a unei persoane, o definiție clară a obiectivelor și autocunoașterii sale. Iar pentru el a fost la fel de mult cheia fericirii ca sănătatea fizică.

2. Relație bună.

În fiecare ghid al fericirii, puteți citi că unul dintre fundamentele sale este calitatea relațiilor dvs. cu alte persoane. A trăi separat de ceilalți oameni este greșit. Ai nevoie de afecțiune, prietenie, siguranță și dragoste.

Trebuie să comunicați cu cineva, să împărtășiți, să deschideți noi orizonturi, să învățați să aveți grijă de cineva și să vă îngrijiți singuri, precum și să stabiliți contacte.

3. Abilitatea de a percepe frumusețea artei și a naturii.

Arta este un produs de cultură creat de om, al cărui sens depășește noțiunile de estetică. Fiecare operă de artă conține, de asemenea, esența creatorului său.

Indivizii creativi își investesc emoția, creativitatea, idealismul, inovația și priceperea în lucrurile care apar în imaginația lor și în ceea ce Jung a numit inconștient colectiv.

Trebuie să puteți aprecia tot ce vă poate ridica, vă poate aduce plăcere și vă poate face fericiți.

Același lucru este valabil și pentru capacitatea de a aprecia natura. Cu toții suntem copii ai naturii. Fiecare creatură și loc de pe planeta noastră vă poate oferi cunoștințe valoroase, trebuie doar să știți unde să căutați.

4. Credeți în orice, fie că este religie sau filozofie.

Potrivit lui Carl Jung, fericirea este imposibilă fără o componentă spirituală. Nu contează dacă este vorba de o doctrină religioasă sau de o tendință filozofică, dar credința în „ceva” poate servi drept fundament al bunăstării tale. Oferă conținut și sens oricărei experiențe, făcându-vă să simțiți că lumea este departe de ceea ce pare.

Credința îți umple existența cu sens și scop.

5. Fă ceea ce-ți place.

Jung a vorbit mult despre cât de mult și-a dorit să devină arheolog în copilărie. Viața l-a condus de-a lungul căii medicinei, apoi a sferei sale mai înguste – psihiatria. Dar Jung era încă îndrăgostit de istorie, antropologie și a dorit întotdeauna să „adâncească” în diferite părți ale studiului omului. Și a reușit să facă acest lucru dedicându-se psihologiei analitice.

Cât de interesantă va fi munca ta nu depinde întotdeauna de tine. Dar dacă poți lua deciziile corecte în carieră, ținând cont de obiectivele tale, atunci vei găsi mult mai ușor un loc de muncă care îți place.

Socrate a spus odată: „pentru a fi fericit, trebuie mai întâi să te uiți în tine”. Într-un anumit sens, acest lucru coincide cu declarațiile lui Jung. Ideea este să-ți auzi vocea interioară. Atunci te vei simți liber și liber să-ți faci viața așa cum vrei.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!