Proprietățile medicinale ale ceaiului din flori de tei – un cadou de la natură pentru sănătatea ta!

Proprietățile medicinale ale ceaiului din flori de tei – un cadou de la natură pentru sănătatea ta!

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 January 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Aproape toți am încercat cel puțin o dată acest ceai delicios și sănătos de tei, însă florile de tei nu sunt folosite doar pentru decocturi.  Florile de tei conțin multe substanțe benefice organismului nostru. Acestea sunt uleiuri esențiale, flavonoide, vitamina C, antioxidanți și aminoacizi. Datorită lor, floarea de tei are atât de multe proprietăți benefice. Trebuie însă consumat cu precauție de persoanele cu probleme de inima, în acest caz ați putea întreba medicul dumneavoastră!

Flavonoidele din florile parfumate de tei fac vasele de sânge mai elastice, ceea ce le protejează de ateroscleroză.

Glicozidele din floarea de tei au un efect diaforetic, ceea ce face ca băuturile de tei să fie indispensabile în cazul răcelilor.

Floarea de tei ajută la îndepărtarea excesului de lichid din corp, ceea ce înseamnă că este benefică în afecțiunile renale și, în unele cazuri, contribuie la pierderea în greutate.

Floarea de tei favorizează subțierea sângelui, este un puternic antioxidant și scade colesterolul. Tinctura din floare de tei are proprietatea de a crește secreția de bilă și suc gastric.

Mirosul dulce de tei este liniștitor, ajută la atenuarea stresului și reduce pofta de mâncare, iar floarea de tei este folosită cu succes într-o serie de diete moderne.

Teiul este una dintre puținele plante care conțin fitohormoni apropiați de hormonii feminini. Nu este de mirare că strămoșii noștri au identificat acest copac cu zeița iubirii și frumuseții Lada.

Endocrinologii sfătuiesc femeile după 45 de ani să bea o infuzie de flori de tei cel puțin o dată la șase luni. Ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire, întinerirea corpului și evitarea simptomelor neplăcute ale menopauzei.

Limonadă aromată din flori de tei

Gustul catifelat și vâscos al florilor de tei se dezvăluie perfect în deserturi și băuturi răcoritoare. Interesant este că, în Polonia, de exemplu, limonada din flori de tei este vândută în magazine și este foarte populară.

INGREDIENTE

  • 2 pumni de floare de tei
  • 1 lămâie
  • 2-3 lingurițe de miere de albine
  • 3 l de apă
  • frunze de mentă (opțional)

PREGATIREA

Pentru cei care aveți posibilitatea, adunați flori de tei din copaci departe de drumuri, ferite de praf. Uscați-le puțin într-un loc umbros. Nu este recomandat să uscați floarea de tei în lumina directă a soarelui, deoarece în acest caz uleiurile esențiale valoroase se vor evapora rapid.

Dacă nu aveți posibilitatea să adunați floare de tei, căutați la piață, de preferat de la țărani, cele din magazine sunt uscate în exces pentru a preveni mucegăirea pe perioada în care stau în ambalaje.

Puneți două mână de flori de tei și miere într-un borcan de trei litri. Teiul în limonadă, dacă se dorește, poate fi combinat cu mentă, balsam de lămâie, busuioc și alte ierburi.

Feliați lămâia decojită în felii.

Puneți-o în borcan și umpleți cu apă rece curată.

Se amestecă, se acoperă borcanul cu o pânză și se pune într-un loc însorit timp de 6-8 ore. Pentru un gust mai intens, puteți aștepta o zi.

Scoateți lămâia, stoarceți-o, strecurați limonada printr-o sită.

Bea pentru sănătatea ta!

Nu ratați ocazia de a vă aproviziona cu floarea de tei vindecătoare în timp ce mergeți la rude, deoarece sănătatea familiei dvs. este în mâinile voastre!

Practic nu există contraindicații pentru băuturile răcoritoare cu floare de tei, dar datorită proprietăților lor diuretice și diaforetice, acestea ar trebui luate cu precauție de persoanele cu boli de inimă și de femeile însărcinate.

Proprietăți utile ale florii de tei

Proprietățile benefice ale florii de tei sunt determinate de un întreg complex de substanțe incluse în compoziția sa. Există un ulei esențial și un set de polizaharide, bioflavonoide și saponine, precum și vitamine antioxidante – carotenoide și vitamina C.

Ceaiul de tei are proprietăți antiinflamatorii puternice, care sunt produse de flavonoizi din floarea de tei. Flavonoidele stimulează, de asemenea, procesele de regenerare. Efectul antiinflamator al ceaiului de tei este utilizat pentru reumatism și alte boli articulare, se fac și loțiuni din floare de tei. Se utilizează extern pentru herpesuri, arsuri, hemoroizi, nevrite și nevralgii.

Ceaiul de tei are proprietăți antiseptice și este, de asemenea, renumit pentru acțiunea sa antipiretică și diaforetică rapidă. Aceste proprietăți sunt utilizate cu succes pentru infecții – gripă, ARVI, bronșită, cistită, boli infecțioase și inflamatorii la copii. În cazul stomatitei și gingivitei, clătiți gura cu ceai de tei.

Ceaiul de tei are un efect calmant, antispastic și scade tensiunea arterială. Aceasta nu înseamnă că florile de tei pot controla tensiunea arterială în hipertensiune, dar pe lângă terapia principală, acest remediu poate fi o excelentă prevenire a crizelor hipertensive, în special a celor asociate cu stresul.

Ceaiul de tei elimină excesul de săruri din corp cu transpirație, crește urinarea. În plus, infuzia de flori de tei va crește formarea de bilă și suc gastric.

Sunt cunoscute proprietățile anti-îmbătrânire ale teului, care se datorează cel mai probabil antioxidanților.

Florile de tei sunt mai puternice decât frunzele și se consumă pentru probleme de hipertensiune, boli vasculare și menopauză. Puteți adăuga lămâie, miere, ghimbir, mentă și alte ingrediente preferate la infuzia parfumată.

Floarea de tei este contraindicată persoanelor predispuse la reacții alergice severe. În acest sens, în cazul copiilor, trebuie mai întâi să faceți un test de toleranță înainte de bea ceai de tei.

Nu poți bea ceai de tei fără măsură, oricât de gustos este pentru tine. Trebuie să înțelegeți că băutura conține substanțe active naturale, care pot avea un efect negativ asupra organismului în caz de supradozaj.

Dumnezeu să vă binecuvânteze!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!