Proprietățile benefice ale coriandrului pentru sănătate

Proprietățile benefice ale coriandrului pentru sănătate

Publicat de Larisa Moldovan pe 6 November 2021 in Revista SufletuluiSfaturi

Coriandru este o plantă folosită în mod obișnuit pentru a aroma diferite mâncăruri internaționale. Mulți oameni folosesc coriandru în mâncăruri precum supe și salsa, precum și în mâncăruri indiene, din Orientul Mijlociu și asiatic, cum ar fi curry și masala. Frunzele de coriandru sunt adesea folosite întregi, în timp ce semințele sunt folosite uscate sau zdrobite.

Iată 6 beneficii impresionante pentru sănătate ale coriandrului.

1. Coriandru poate ajuta la scăderea glicemiei

Nivelul ridicat de zahăr din sânge este un factor de risc pentru diabetul de tip 2.

Semințele, extractul și uleiurile de coriandru pot ajuta la scăderea zahărului din sânge. Persoanele care au glicemia scăzută sau iau medicamente pentru diabet ar trebui să mănânce coriandru cu prudență, deoarece este foarte eficient în scăderea zahărului din sânge.

Studiile pe animale arată că semințele de coriandru scad zahărul din sânge prin îmbunătățirea activității enzimelor care ajută la eliminarea zahărului din sânge.

Rezumat: Coriandru poate scădea zahărul din sânge prin activarea anumitor enzime.

2. Coriandru este bogat în antioxidanți care cresc imunitatea

Coriandru conține câțiva antioxidanți care previn deteriorarea celulelor cauzate de radicalii liberi. S-a demonstrat că antioxidanții săi luptă împotriva inflamației din organism.

Acești compuși includ terpinen, quercetină și tocoferoli, care pot avea efecte antitumorale, imunostimulatoare și neuroprotectoare, conform studiilor in vitro și pe animale.

Un studiu in vitro a arătat că antioxidanții din extractul de semințe de coriandru a redus inflamația și a încetinit creșterea celulelor ca n cer oase la plămâni, prostată, sân și colon.

Rezumat: Coriandru este plin de antioxidanți cu efecte imunostimulatoare, antitumorale, antiinflamatorii și neuroprotectoare.

3. Coriandru poate fi bun pentru inimă

Unele studii pe animale și au arătat că coriandrul poate reduce factorii de risc pentru bolile cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială și colesterolul LDL (rău).

Extractul de coriandru acționează ca un diuretic, ajutând organismul sa elimine excesul de sodiu și apă. Acest lucru vă poate reduce tensiunea arterială.

Unele studii arată că coriandru poate ajuta și la scăderea colesterolului. Un studiu a constatat că șobolanii tratați cu semințe de coriandru au avut o reducere semnificativă a colesterolului LDL (rău) și o creștere a colesterolului HDL (bun).

Mai mult, mulți oameni cred că consumul de ierburi și condimente picante, precum coriandru, îi ajută să-și reducă aportul de sodiu, ceea ce poate îmbunătăți sănătatea inimii.

În țările în care se consumă cantități mari de coriandru, printre alte condimente, nivelul bolilor cardiovasculare este de obicei mai scăzut – mai ales în comparație cu persoanele care urmează o dietă occidentală, care conține mai multă sare și zahăr.

Rezumat: Coriandru vă poate proteja inima prin scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului LDL (rău), în timp ce crește colesterolul HDL (bun). O dietă bogată în condimente pare să fie asociată cu un risc mai scăzut de boli de inimă.

4. Coriandru poate proteja sănătatea creierului

Multe boli ale creierului, inclusiv boala Parkinson, boala Alzheimer și scleroza multiplă, sunt asociate cu inflamația. Proprietățile antiinflamatorii ale coriandrului pot proteja împotriva acestor boli.

Un studiu la șobolani a arătat că extractul de coriandru protejează împotriva leziunilor celulelor nervoase după convulsii induse de medicamente, probabil datorită proprietăților sale antioxidante.

Studiile efectuate la șoareci au arătat că coriandrul îmbunătățește memoria, sugerând că planta poate fi folosită pentru a trata boala Alzheimer.

Coriandru poate ajuta, de asemenea, persoanele care suferă de stres să facă față anxietății.

Studiile pe animale arată că extractul de coriandru este aproape la fel de eficient ca diazepamul, un medicament comun pentru anxietate, în reducerea simptomelor acestei afecțiuni.

Rezumat: Antioxidanții din coriandru pot reduce inflamația creierului, pot îmbunătăți memoria și pot reduce simptomele de anxietate, deși sunt necesare mai multe cercetări.

5. Coriandru poate ajuta digestia și sănătatea intestinală

Uleiul extras din semintele de coriandru poate accelera si promova o digestie sanatoasa .

Un studiu de 8 săptămâni pe 32 de persoane cu sindrom de colon iritabil (IBS) a constatat că 30 de picături dintr-un preparat din plante care conține coriandru luate de trei ori pe zi au redus semnificativ durerea abdominală, balonarea și disconfortul.

Rezumat: Coriandru poate reduce simptomele neplăcute ale digestiei, cum ar fi balonarea și disconfortul pe care le întâmpină adesea persoanele cu IBS. De asemenea, poate crește apetitul unor persoane.

6. Coriandru poate lupta împotriva infecțiilor

Coriandru conține compuși antimicrobieni care pot ajuta la combaterea anumitor infecții și boli alimentare.

Dodecenal, un compus de coriandru, poate lupta împotriva bacteriilor precum salmonella, care poate provoca intoxicații alimentare care poate pune viața în pericol.

În plus, un studiu a arătat că semințele de coriandru sunt unul dintre puținele condimente indiene care pot lupta împotriva bacteriilor responsabile de infecțiile tractului urinar (ITU).

Alte studii sugerează că uleiul de coriandru ar trebui utilizat în medicamentele antibacteriene datorită capacității sale de a lupta împotriva bolilor și infecțiilor transmise prin alimente.

Rezumat: Coriandru are activitate antimicrobiană care poate ajuta la combaterea bolilor de origine alimentară și a agenților patogeni precum salmonella.

Coriandru este o plantă aromată, bogată în antioxidanți, care are multe utilizări culinare și este bună pentru sănătate.

Poate ajuta la scăderea zahărului din sânge, la combaterea infecțiilor și la îmbunătățirea sănătății inimii, creierului, pielii și digestive.

Puteți adăuga cu ușurință semințe sau frunze de coriandru în dieta dumneavoastră.

Rețineți că multe dintre studiile de mai sus folosesc extracte concentrate, așa că este dificil să determinați câte semințe sau frunze de coriandru trebuie să mâncați pentru a obține aceleași beneficii.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!