Proprietăți benefice ale gelatinei pentru sănătatea încheieturilor, digestiei și anxietății

Proprietăți benefice ale gelatinei pentru sănătatea încheieturilor, digestiei și anxietății

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 September 2021 in Remedii NaturisteSanatate

În plus față de scopuri culinare, acest produs destul de ieftin și accesibil poate fi utilizat și în scopuri medicinale. Experții consideră că gelatina este bună pentru sănătate. Gelatina este o substanță incoloră semi-solidă obținută din colagenul țesutului conjunctiv animal prin fierbere în apă.

98% din gelatină este alcătuită din proteine ​​complexe, iar restul de 2% sunt săruri minerale, care în combinație cu apa, aduc mari beneficii organismului.

Datorită texturii și capacității sale de îngroșare, gelatina a devenit unul dintre cele mai utilizate ingrediente pentru diverse deserturi și alte feluri de mâncare. Cu toate acestea, pe lângă utilizarea gelatinei în scopuri culinare, nu trebuie să uităm că acest ingredient are și proprietăți medicinale și ajută la prevenirea și chiar vindecarea diferitelor boli.

Gelatina a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri, însă astăzi mulți dintre noi nu știu cum să o prepare în mod corespunzător pentru a profita de toate beneficiile sale pentru sănătate.

Colagenul – proteina principală a corpului nostru și principalul material de construcție al țesutului conjunctiv, care are o structură filamentoasă spirală alungită și oferă rezistență și elasticitate țesutului, îi permite să fie elastic și să reziste la stres și la impactul fizic. Reprezintă 1/3 din totalitatea de proteine ale corpului. Este o proteină simplă, deoarece nu conține toți aminoacizii esențiali pentru oameni.

Păr și piele, mușchi și oase, cartilaj și articulații – totul se bazează pe această proteină.

Fiziologia corpului implică producerea independentă de colagen. Din păcate, tinerețea nu poate dura veșnic și, după vârsta de 25 de ani, proteinele încep să fie produse în cantități cât mai mici. Din acest motiv, ridurile apar pe piele, iar părul devine mai subțire și mai slab.

Dacă defectele cosmetice pot fi tratate superficial, distrugerea cartilajului din cauza lipsei de colagen provoacă suferințe reale. Când cartilajul este epuizat, suprafețele articulare ale oaselor încep să se atingă. Așa se declanșează artrita, artroza, osteoartrita, osteocondroza, curbura degetelor etc.

Răspunsul la întrebarea dacă gelatina ajută la durerile articulare poate fi găsit în cercetarea fiziologilor. La pacienții care au utilizat produsul pentru osteoartrita genunchiului, au constatat o scădere a durerii și o mobilitate articulară îmbunătățită. Se pare că articulațiile au fost ajutate de gelatină.

Gelatina pentru oase și articulații este o substanță foarte utilă, dar nu o pulbere magică. Deci, în cazul bolilor articulare, aplicarea gelatinei stimulează cu adevărat regenerarea cartilajului, dar nu va fi posibilă restaurarea completă. Cu toate acestea, ca ajutor, produsul este recomandat celor care pot prezenta boli reumatice:

  • persoanele cu predispoziție genetică la acest tip de boală;
  • sportivi al căror stil de viață este asociat cu exercițiile fizice și cu un risc crescut de leziuni ligamentare;
  • oameni care se angajează în munca fizică grea;
  • persoanele în vârstă cu producție redusă de colagen.

Pe lângă beneficiile pentru ligamente și articulații, gelatina este utilă și pentru oase ca prevenire a fracturilor osoase. În plus, produsul este capabil să amelioreze parțial durerile articulare.

Beneficiile consumului de gelatină

Acesta este un produs excelent de detoxifiere

Gelatina conține un aminoacid – glicină. Ajută la eliminarea toxinelor acumulate din corp, care sunt depozitate în ficat. Această substanță susține activitatea sistemului excretor și este importantă pentru o funcție hepatică optimă.

Odată absorbită, gelatina ajută la inhibarea efectelor negative ale radicalilor liberi și a leziunilor celulare cauzate de acumularea excesivă de substanțe toxice în sânge.

Îmbunătățește digestia

Gelatina este un aliment hidrofil, adică unul care „atrage” lichide, chiar și atunci când este mâncat. Această calitate îl face un aliat excelent pentru sistemul digestiv, deoarece vă permite să stocați sucuri gastrice și vă ajuta astfel la digestia alimentelor.

Când este absorbită, gelatina îmbunătățește motilitatea intestinală și facilitează excreția de toxine și reziduuri din organism (care sunt conținute în colon). În plus, datorită conținutului de glicină, gelatina ajută la refacerea mucoasei gastrice, optimizând absorbția nutrienților și prevenind dezvoltarea bolilor sistemului digestiv.

Îmbunătățește starea articulațiilor și a oaselor

Concentrația ridicată de aminoacizi esențiali din gelatină este un bun plus pentru menținerea sănătății oaselor, precum și a cartilajului la nivelul articulațiilor. Proprietățile antiinflamatorii ajută la combaterea bolilor din aceste sisteme și reduc riscul de a dezvolta boli precum artrita și osteoartrita.

Este o sursă excelentă de proteine

După cum am menționat mai sus, 90% din gelatină este alcătuită din proteine ​​cu valoare biologică ridicată. Acest lucru vă permite să furnizați corpului energie, să câștigați masa musculară și să îmbunătățiți performanța fizică.

Din acest motiv, gelatina este adesea recomandată sportivilor și femeilor însărcinate, deoarece aminoacizii sunt ușor absorbiți și utilizați de celulele corpului.

Întărește unghiile și părul

Keratina, care face parte, de asemenea, din acest ingredient natural, poate fi utilizată ca tratament alternativ pentru întărirea părului și a unghiilor slabe. Aceste proprietăți sunt eficiente în cazul consumului direct și pentru uz extern.

Îmbunătățește aspectul pielii

Colagenul este una dintre cele mai utilizate substanțe pentru producerea diferitelor creme și alte produse cosmetice pentru îngrijirea pielii. Și pentru că gelatina este fabricată din colagen fiert, oferă pielii și aminoacizi esențiali pentru a menține tinerețea și un ten sănătos.

Consumul de gelatină, precum și utilizarea sa externă pot reduce la minimum efectele negative ale expunerii la soare și ale toxinelor, prevenind astfel apariția ridurilor premature.

Reduce anxietatea și ameliorează stresul

Am spus deja că gelatina conține glicină, iar această substanță are un efect sedativ (calmant). Încetinește supraproducția de norepinefrină, un hormon asociat cu anxietatea și atacurile de panică. Atunci când este asimilată de corp, gelatina echilibrează sistemul nervos și încetinește producția de hormoni ai stresului.

Reface și întărește peretele intestinal

Compușii gelatinoși sunt, de asemenea, benefici pentru reducerea permeabilității intestinale, precum și pentru refacerea peretelui intestinal, care este adesea iritat din cauza intoleranțelor alimentare și a unor boli. Această proprietate ajută la îmbunătățirea procesului de absorbție a nutrienților din alimente. Și acesta este punctul cheie pentru a menține corpul în stare perfectă.

Ajută la un somn mai liniștit

Persoanele care suferă de insomnie și alte tulburări de somn pot face față acestor probleme prin includerea unei cantități mici de gelatină în dieta lor. Aminoacizii și mineralele care fac parte din acesta cresc producția de melatonină, un hormon care este responsabil pentru somnul bun și sănătos.

Accelerează vindecarea rănilor

Proprietățile antiinflamatoare și regenerante ale acestui produs sunt benefice pentru accelerarea vindecării rănilor interne și externe. Gelatina este recomandată pentru accelerarea regenerării leziunilor superficiale ale pielii, precum și pentru tratamentul bolilor precum ulcerele.

În concluzie, dorim să menționăm că, în ciuda utilizării aparent pur culinare a gelatinei, acest ingredient are mult mai multe proprietăți benefice pentru sănătatea noastră.

Contraindicații

Indiferent cât de utilă este gelatina pentru ligamente și articulații, datorită conținutului ridicat de proteine, există o serie de contraindicații pentru utilizarea sa. În ce cazuri produsul va provoca efecte negative:

urolitiaza;

boala de calculi biliari;

coagulare crescută a sângelui;

probleme intestinale (dificultate de peristaltism, tendință la constipație, hemoroizi);

boli cardiace;

ateroscleroza.

Vă rugăm să rețineți: utilizarea gelatinei este interzisă în caz de intoleranță individuală la produs.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!