Mulți dintre noi, mai ales toamna, avem anxietate și apatie inexplicabile. Se crede că aceasta este o stare complet naturală, dar există o explicație fiziologică pentru această stare de sănătate.
Odată cu venirea sezonului rece, în corpul nostru se produce mai puțină serotonină, numită și „hormonul fericirii”, pentru sinteza căreia avem nevoie de lumina soarelui. Lipsa serotoninei face ca o persoană să aibă o stare proastă, de oboseală, de distragere a atenției, depresie.
Una dintre cele mai cunoscute plante medicinale este sunătoarea (Hypericum perforatum), ne va ajuta la creșterea nivelului de serotonină din organism și ne va salva de depresia din sezonul rece .
Se numește așa datorită prezenței glandelor în frunze. În glande este conținut secretul balsamic, sursa aromei și principiul medicinal al plantei.
De ce este benefică sunătoarea?
Chiar și Hipocrate și Paracelsus au ales să folosească sunătoare pentru nevralgie. A fost introdusă pentru prima dată ca antidepresiv în 1652 de către Nichols Culpeper, care a studiat medicina pe bază de plante și astrologia.
Ingredientul biologic activ din sunătoare, hipericina, inhibă absorbția serotoninei. Acest lucru ne permite să creștem concentrația sa în sânge și ne scutește de stări proaste și de gânduri triste.
Normalizarea nivelului de serotonină are o altă consecință bună: ajută la pierderea în greutate. Când nivelul serotoninei scade, experimentăm crize de foame acută și, când este normal, ne simțim, din contră, sătuli.
Studiile au arătat un efect terapeutic bun al sunătoarei în tratamentul depresiei, oboselii cronice și tulburărilor neurologice. În același timp, din punct de vedere al toleranței, sunătoarea depășește în mod fiabil medicamentele sintetice: efectele secundare ale acesteia se dezvoltă mult mai rar și nu au o natură atât de severă.
Un spectru larg de efecte benefice ale sunătoarei este asociat cu compoziția unică a florilor uscate. Printre principalele ingrediente active se numără azulena, hipericina, quercetina, tocoferolii și flavonoidele.
SUBSTANȚELE BENEFICE
Hypericin – Pigmentul roșu conținut în planta sunătoare are un efect psihotrop anti stres asupra corpului.
Azulenă – Un antioxidant popular în cosmetologie datorită proprietăților sale antiinflamatorii și regenerante.
Quercetină – Un flavonoid care este capabil să pătrundă în capetele fibrelor nervoase, ajutând la reglarea receptorilor și reducând eliberarea de adrenalină, care provoacă efectul său sedativ și analgezic.
Vitamina rutină care are un efect benefic asupra pereților vaselor de sânge, întărindu-i.
Sunătoare ca remediu natural pentru depresie
Medicamentul sunătoare pentru depresie și insomnie poate fi făcut acasă folosind următoarele rețete.
Infuzie pentru depresie
Se toarnă 10 grame de plantă uscată cu un pahar cu apă clocotită și se lasă o jumătate de oră. Se bea această infuzie de până la 6 ori pe zi, o gură în special după fiecare masă.
Medicamentul preparat conform acestei rețete ajută nu numai în tratamentul tulburărilor depresive, ci și în cistită, dureri la nivelul stomacului și intestinelor, inflamație a anexelor, leucoree, boli ale ficatului și vezicii urinare, diaree, calculi renali, reumatism, dureri de cap, colită și urinare involuntară la copii.
Ceai de sunătoare pentru depresie
Se toarnă două lingurițe din amestecul uscat de sunătoare într-un pahar cu apă clocotită. Ceaiul de sunătoare se bea proaspăt, preparat de două ori pe zi, dimineața și seara. Înainte de utilizare, trebuie lăsat la infuzat timp de 10 minute. Pentru a obține un rezultat terapeutic, trebuie să beți acest ceai timp de 2-3 luni.
Decoct de sunătoare pentru ameliorarea anxietății
Se amestecă flori de mușețel și sunătoare într-un raport de 1:1, se toarnă cu 500 ml de apă, se fierbe la foc mic, după fierbere, se ține pe foc încă 10 minute. Luați din decoct 3 linguri cu o jumătate de oră înainte de mese, nu mai mult de 1 săptămână.
Tinctura de ulei de măsline și sunătoare
Se amestecă 10 grame de flori de sunătoare și o jumătate de cană de ulei de măsline. Păstrați într-un loc răcoros și întunecat timp de 40 de zile. Luați extractul de ulei rezultat pe cale orală timp de două săptămâni, 1 linguriță înainte de mese.
Pulbere de sunătoare pentru insomnie
Destul de des, o stare depresivă este însoțită de tulburări de somn. Pudra de sunătoare, care este vândută în lanțurile de farmacii, va ajuta să scăpați de insomnii.
Luați 2-4 grame de pulbere pe zi, împărțite în trei doze. Efectul tratamentului cu pulbere de plante va apărea după o lună de utilizare zilnică.
Sunătoarea este folosită și ca astringent, antiseptic, antibacterian și tonic. Este eficient pentru bolile tractului digestiv, ficatul, rinichii, vezica urinară.
Preparatele din sunătoare au fost aplicate în practica ginecologică, în tratamentul bolii biliare. Are un efect benefic asupra inimii. Planta proaspătă se aplică pe răni, vânătăi și dureri articulare.
În ciuda inofensivității sunătoarei, nu se recomandă auto-medicarea tulburării depresive. Contactați un specialist calificat care vă va prescrie un tratament adecvat stării dumneavoastră.
Contraindicații
Infuziile cu sunătoare nu sunt recomandate pentru o lungă perioadă de timp, este contraindicată persoanelor care suferă de hipertensiune, precum și celor care au intoleranță la sunătoare.
Nu utilizați sunătoare în cazul femeilor însărcinate și pentru bolile însoțite de febră. Alcoolul, ciocolata și cafeaua, precum și produsele afumate și murate, nu sunt deloc compatibile cu consumul de medicamente din sunătoare.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.