Acum câțiva ani, avocado era considerat un fruct exotic, nu multă lume știa despre el, se găsea rar și era destul de scump. În zilele noastre însă, majoritatea oamenilor au auzit deja despre cât de sănătos este avocado pentru organism, se găsește la toate supermarketurile și are un preț destul de decent, astfel încât aproape toată lumea își poate permite să cumpere avocado măcar o dată pe săptămână.
Avocado este foarte bogat în calorii: numai 100 grame de avocado conține 208 calorii! Conținutul mare de grăsimi al acestui fruct face pulpa să se asemene cu untul la textură și cu nucile verzi la gust. În ciuda acestui fapt, avocado este considerat produsul nr. 1 care ar trebui să fie prezent într-o alimentație sănătoasă, deoarece grăsimile din el sunt complet sănătoase. Pe scurt, acest aliment ar trebui să fie prezent în alimentație în mod permanent.
Beneficiile consumului de avocado
Conținutul ridicat de acid oleic și fibre, precum și o mulțime de vitamine, minerale și oligoelemente, fac din avocado un adevărat superaliment. Consumul regulat de avocado întinerește celulele pielii, oferă elasticitate părului, întărește inima și vasele de sânge, îmbunătățește memoria și întărește imunitatea.
Există mai mult potasiu în avocado decât în banane, iar conținutul de vitamina E bate toate recordurile. Pulpa hrănitoare a acestui fruct este un antioxidant natural, care protejează celulele de modificări patologice.
Pentru ca produsul sa aducă beneficii maxime organismului, trebuie să știți cum să îl alegeți, dar și cum să îl păstrați.
Cum să alegeți avocado:
La fel ca multe alte fructe și legume, avocado este vândut necopt în majoritatea cazurilor. Cel mai adesea întâlnim avocado de o culoare verde aprins pe rafturi.
Dacă vreți să cumpărați un avocado gata de consumat, acesta trebuie să fie maroniu și ușor moale. Atenție, dacă avocado este atât de moale încât se face o adâncitură în el atunci când îl atingeți, înseamnă că este vechi și că înăuntru este stricat.
Totuși, pentru a vă asigura că nu îl cumpărați stricat, cel mai bine este să îl cumpărați verde și să îl lăsați o zi sau 2 pe masă până când devine maroniu și ușor moale. De îndată ce a devenit maro și moale, trebuie consumat imediat, deoarece dacă îl mai lăsați o zi, este posibil să înceapă să se înnegrească pe interior.
Așadar, dacă plănuiți să consumați avocado în zilele următoare, este mai bine să îl cumpărați în avans cât timp este încă verde.
Cum se păstrează avocado:
Dacă mâncați doar jumătate de avocado odată, cealaltă jumătate pe care o depozitați în frigider va începe să oxideze și să se înnegrească pe deasupra. Așadar, pentru ca bucata de avocado tăiat să își mențină culoarea, puneți o felie de ceapă în punga în care îl depozitați, stropiți pulpa cu suc de lămâie sau lime, sau ungeți partea tăiată cu ulei. Un alt lucru important: dacă decideți să mâncați doar o jumătate de avocado, mâncați jumătatea fără sâmbure, iar jumătatea cu sâmbure depozitați-o pentru următoarea masă.
Cum se consumă avocado:
Grăsimea și nutriția sunt trăsăturile caracteristice ale avocado-ului. Aceste calități ale fructului îl fac o alternativă sănătoasă pentru diverse tartine și sandwich-uri, un ingredient minunat pentru salate și o bază excelentă pentru smoothie-uri sănătoase.
Combinați pâinea din cereale integrale cu pasta de avocado și cu alte ingrediente care sunt pe gustul vostru, cum ar fi, ouă fierte, roșii, ardei gras, nuci, semințe, năut. Există atât de multe variante de pâine prăjită cu avocado!
Modul meu preferat de a mânca avocado este să îl pisez, să adaug sare și piper, să-l pun pe pâinea ușor prăjită, să pun felii de ou fiert peste și să mănânc cu roșii.
Însă cel mai simplu mod este să tăiați avocado în felii, să puneți sare, să stropiți cu suc de lămâie și să puneți pe pâine prăjită. O gustare sănătoasă care îți va ține de foame pentru mult timp.
Avocado este un analog vegetal al cărnii, o sursă de proteine, un produs obligatoriu pentru sportivi și cei care doresc să câștige masă musculară. Iar după cum știți, mai mulți mușchi înseamnă mai puțină grăsime.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.