Problemele de sănătate au multe cauze, iar lipsa de vitamine este cea mai întâlnită. 14 semne posibile ale unui deficit de vitamina B12

Problemele de sănătate au multe cauze, iar lipsa de vitamine este cea mai întâlnită. 14 semne posibile ale unui deficit de vitamina B12

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 October 2021 in Remedii NaturisteSanatate

4% dintre femeile cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani suferă de deficiență de vitamina B12, iar un procent și mai mare dintre ele ignoră simptomele alarmante ale deficienței de vitamina B12. Vrei un păr frumos, o piele sănătoasă și un sistem nervos stabil? Atunci citește acest articol.

Deficit de vitamina B12

Adesea, în goana zilnică, nu ascultăm semnalele corpului nostru, ignorându-le sau dând vina pe oboseală și dureri de cap cauzate de stres. Dar motivul sănătății precare a unei femei de peste 40 de ani este mult mai profund. Vă vom vorbi despre 14 simptome care indică o deficiență de vitamina B12 într-un organism feminin fragil. Acest deficit este foarte periculos!

Amețeli și pierderea coordonării

Femeile care apelează cel mai adesea la neurologi având probleme de echilibru și amețeli au niveluri de vitamina B12 cu mult mai scăzute decât normalul. Și asta deoarece cianocobalamina afectează teaca de mielină a nervilor, lipsa acesteia în organism produce leziuni nervoase ireversibile, urmate nu numai de amețeli frecvente, ci și de o pierdere completă a coordonării.

Probleme cu fragilitatea unghiilor și căderea părului

Părul și-a pierdut strălucirea anterioară, a devenit fragil, subțire, rar? Unghiile se subțiază, se rup, se exfoliază? Toate acestea indică o lipsă de vitamina B12.

Slăbiciune musculară

Influențând sistemul nervos, lipsa cianocobalaminei provoacă nu numai oboseală generală, ci o adevărată slăbiciune musculară!

Dispneea

Acest simptom neplăcut este una dintre consecințele anemiei cauzat de deficitul de vitamina B12. O cantitate insuficientă de hemoglobină face dificilă livrarea oxigenului către țesuturi, forțând astfel plămânii să lucreze mai mult pentru a aduce oxigenul în organismul. Din acest motiv apar dificultățile de respirație.

Probleme de vedere

În cazurile severe de deficit de vitamina B12, nervul optic și vasele retiniene sunt afectate, apare efectul vederii duble, încețoșarea, „muștele” în fața ochilor și chiar orbirea temporară. Este afectată și vederea nocturnă, multe femei observând astfel efectele lipsei de vitamina B12 asupra ochilor.

Oboseală constantă

Hemoglobină insuficientă – oxigen insuficient. Dacă nu ai suficient oxigen în sânge, apare dorința constantă de a dormi. Din cauza lipsei de cianocobalamină, corpul feminin din când în când are nevoie de odihnă, chiar dacă dormi suficient. Creierul cere mai mult somn pentru a putea consuma mai puțin oxigen și a regenera mai ușor celulele.

Paloarea pielii

Poate ați observat că unele persoane au o pată închisă în jurul ochilor. Niciun plasture de cearcăne nu vă poate ajuta în acest caz! Pentru a scăpa de vânătăile enervante și de pielea palidă, vă recomandăm să verificați dacă cantitatea de vitamina B12 este normală. Lipsa acesteia duce la o depunere a hematopoiezei și la distrugerea unei părți a celulelor sanguine, ca urmare a eliberării bilirubinei, pigmentului biliar, ceea ce conferă pielii o nuanță atât de închisă.

Senzație de furnicături și amorțeală

Unul dintre cele mai neplăcute simptome neurologice ale anemiei cauzate de deficitul de vitamina B12. Afectarea membranelor nervoase și lipsa de oxigen se manifestă prin amorțeala membrelor, furnicături în degete, precum și apariția convulsiilor. Pentru a evita simptomele dureroase, vă recomandăm să vă mențineți nivelul normal de vitamina B12.

Probleme de memorie

Nu-ți amintești numele unui vechi prieten sau îți pui cheile în frigider în loc de poșetă în mod automat? Felicitări, a sosit timpul să vă verificați nivelul de vitamina B12 și să începeți imediat să îl completați!

Aspectul limbii este schimbat

O limbă roșie aprins este un semn sigur al deficienței de vitamina B12. Din cauza unui deficit de vitamine, structura limbii suferă modificări, devine roșu aprins, parcă este vopsită. Ca și cum acest lucru nu ar fi suficient, apare și o senzație de arsură neplăcută în limbă și o distorsiune a gustului, mai ales la dulce.

Modificări ale dispoziției

Lipsa vitaminei B12 din corpul feminin poate exacerba starea depresivă, poate crește anxietatea și nervozitatea și, de asemenea, poate provoca plâns din orice motiv. Și totul pentru că această vitamină participă la producția de hormoni ai fericirii – serotonina și dopamina.

Amestecul de mirosuri

Anemia duce la mirosuri distorsionate. Așadar, mirosul parfumului tău preferat nu mai pare atât de fermecător, dar mirosul de vopsea sau benzină, de exemplu, pare foarte plăcut.

Probleme cu inima

Ca urmare a funcției hematopoietice slabe, apare tahicardie frecventă, scăderea tensiunii arteriale și multe alte simptome, care implică boli ale sistemului cardiovascular. Și toate acestea pentru că în organism nu există suficientă vitamina B12…

Creșterea temperaturii corpului

În cazuri rare, lipsa de cianocobalamină poate fi însoțită și de o creștere temporară a temperaturii corpului până la valori subfebrile. Și deși acest simptom este caracteristic în prezența unui proces infecțios în organism, o doză de vitamina B12 cu siguranță nu va strica.

Dacă observați măcar unele dintre aceste simptome neplăcute în dvs., vă recomandăm să solicitați imediat ajutorul unui specialist. Iar pentru completarea naturală a rezervelor de vitamina B12 din organism, folosiți ficat de vită, cod, somon, creveți, alge marine și brânză tofu. Aceste produse sunt bogate în oligoelemente benefice organismului, minerale, dar cel mai important – cianocobalamină (Vitamina B12).


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!