Probleme de coagulare a sângelui: cum funcționează procesul de coagulare

Probleme de coagulare a sângelui: cum funcționează procesul de coagulare

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 September 2021 in Sanatate

Coagularea este procesul prin care sângele se schimbă dintr-o stare lichidă naturală într-o stare de gel, formând un cheag. Un cheag este o masă de sânge care se formează atunci când trombocitele, celulele sanguine și anumite proteine ​​se lipesc între ele. Citiți mai departe pentru a afla despre probleme de coagulare a sângelui care vă pot afecta sănătatea.

Câteva fapte importante despre fluxul sanguin

În primul rând, este important să se distingă un tromb de un cheag de sânge sau embolie. Cuvântul “tromb” înseamnă un cheag atașat la peretele vasului. Pe de altă parte, embolii sunt cheaguri care circulă în sânge și se opresc într-o parte a corpului, blocând fluxul sanguin.

Coagularea este un proces important pentru viața umană. De fapt, toate mamiferele au un proces similar de coagulare. Prin urmare, în acest articol veți afla informații valoroase despre acest proces anatomic vital.

Cum funcționează coagularea sângelui?

Pentru a înțelege funcția de coagulare a sângelui, trebuie mai întâi să vorbim puțin despre fiziologia sângelui. În starea sa naturală, sângele curge fără a intra într-o stare gelatinoasă. Pereții vaselor de sânge sunt sănătoși, nu apare activarea substanțelor care pot provoca formarea cheagurilor.

În acest moment, procesele de anticoagulare și coagulare sunt în echilibru. Numeroase proteine ​​lucrează împreună în două procese diferite care ajută la reglarea acestui echilibru, numit hemostază. Când un vas este deteriorat, are loc o reacție în lanț: activarea unui număr de proteine ​​duce la formarea cheagurilor. Acest lanț se numește cascadă de coagulare.

Mai mult de 10 proteine ​​diferite, numite factori de coagulare, sunt implicate în procesul de coagulare. Aceste proteine ​​pot fi găsite în plasma sanguină.

Procesul de coagulare

Iată ce se întâmplă în timpul coagulării:

În primul rând, apare un mic spațiu în peretele vasului de sânge. Acest lucru provoacă sângerări (fluxul de sânge din vasele de sânge se reduce, indiferent cât de mult sânge este pierdut).

Apoi vasele de sânge se restrâng. Acest lucru se întâmplă atunci când se încearcă restrângerea fluxului de sânge și se previne pierderea a prea mult sânge prin rană.

Apoi, trombocitele sunt activate. Trombocitele sunt părțile celulelor care circulă în sânge. Acestea ajung la locul rănii, formând un dop. În acest moment, unul dintre cei mai importanți factori ai coagulării sângelui, cunoscut sub numele de factor von Willebrand, începe să acționeze.

Apoi, alți factori de coagulare activează producția de fibrină. Fibrina este o substanță puternică care vă permite să formați un fel de rețea care face ca coaja rănii să fie puternică și stabilă.

Când rana se vindecă, dopul format (cheagul) se dizolvă. Astfel, echilibrul este restabilit și vasul de sânge revine la starea sa naturală.

Ce boli cauzează probleme de coagulare?

După cum am menționat deja, coagularea este un proces extrem de important pentru viață. Atunci când oricare dintre elementele implicate în acest proces eșuează, pot apărea multe boli. Așadar, iată o explicație a unora dintre cele mai frecvente boli cauzate de probleme de coagulare a sângelui.

Boala Von Willebrand

Aceasta este cea mai frecventă tulburare asociată cu probleme de coagulare a sângelui. În plus, persoanele cu această boală au probleme cu factorul de coagulare a sângelui von Willebrand.

După cum sa menționat deja, acest factor ajută trombocitele să se lipească. Se estimează că până la 1% din populație suferă de această afecțiune . Cu toate acestea, simptomele sunt ușoare și puțini primesc de fapt un diagnostic medical formal.

Unele simptome:

  • Sângerări din nas care durează mult timp.
  • Menstruație prelungită la femei (menstruație cu un conținut ridicat de sânge).
  • Sângerări excesive datorate rănirii sau sângelui în urină și / sau fecale.

Hemofilia este cea mai frecventă problemă a coagulării

Hemofilia este o tulburare de sângerare în care o persoană nu are factorul VIII sau IX. Aceste persoane au de obicei sângerări mult timp după o leziune, deoarece sângele lor nu se coagulează normal.

În plus, este o boală moștenită care poate fi foarte gravă. Când apare sângerarea internă, organele și țesuturile pot fi deteriorate și pot pune viața unei persoane în pericol.

Interesant este că aceasta este o boală care a afectat mulți membri ai familiei regale în secolul al XIX-lea. De exemplu, fiii ultimilor țari au suferit de această boală. Numeroase studii s-au concentrat pe găsirea originii genetice a acestei boli din acest motiv.

Concluzie

Coagularea este un proces complex care susține viața. Este foarte important să se studieze modul în care funcționează și modul în care problemele de coagulare pot afecta sănătatea, precum și să se trateze persoanele care au o astfel de problemă.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!