Problema incontinenței urinare: de ce apare și dacă poate fi tratată

Problema incontinenței urinare: de ce apare și dacă poate fi tratată

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 March 2023 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi

Pentru mulți oameni, mersul la toaletă poate fi ușor amânat pentru o perioadă, dar pentru femeile care suferă de incontinență urinară în diferite grade, nu este atât de simplu. Acest lucru se transformă într-o problemă uriașă care interferează cu viața de zi cu zi.

Cauzele incontinenței urinare

Pe măsură ce îmbătrânim, unele dintre fibrele musculare ale vezicii urinare sunt înlocuite cu țesut fibros mai dur, iar răspunsurile neurologice pe care ne bazăm pentru a menține funcția urinară normală scad ușor.

Când aceste simptome sunt severe, cum ar fi urinarea de mai mult de 10 până la 15 ori pe zi, de mai mult de 2 ori noaptea sau parțial (sau complet) necontrolată, calitatea vieții poate fi redusă semnificativ.

În practică, acest lucru se exprimă astfel:

1. Vezica urinară se umple mult mai repede decât la tineri, iar atunci apare nevoia de a merge la baie.

2. Mușchii vezicii urinare se contractă mai rău și nu sunt suficient de puternici.

3. Sfincterul uretral (valva de la ieșirea vezicii urinare) la femei este slăbit și funcționează mai rău.

4. O prostată mare poate bloca uretra la bărbați.

5. Nevoia mai frecventă de a urina.

Pe lângă schimbările normale legate de vârstă, incontinența urinară poate, de asemenea, exacerba anumite afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi mobilitatea limitată, tulburările cognitive, diabetul, obezitatea, insuficiența cardiacă congestivă, medicamentele care afectează producția de urină și multe altele.

Ce este incontinența urinară

Aceasta este o afecțiune în care o persoană pierde parțial sau complet controlul asupra urinării. Incontinența urinară poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la persoanele mai în vârstă sau pe măsură ce îmbătrânesc.

Forme de incontinență urinară

  • observat doar rar
  • se manifestă sub forma unei picurari constante de urină,
  • exprimată ca o lipsă completă de control asupra vezicii urinare și a urinării.

Ce cauzează incontinența urinară

Motivele pot fi foarte diferite: de la deshidratare banala și naștere la diverse afecțiuni problematice de sănătate: scleroza multiplă, demență, accident vascular cerebral, constipație, obezitate, menopauză, atrofia planșeului pelvin, probleme cu prostata.

Principalele tipuri de incontinență urinară

1. Incontinența urinară urgentă

Acesta este cel mai frecvent tip și este adesea denumit vezică hiperactivă. Acest lucru creează o nevoie urgentă de a urina, ceea ce duce la pierderea controlului asupra apariției urinare și la incapacitatea de a reține urina înainte de a merge la toaletă.

2. Incontinența totală

Apare atunci când sfincterul încetează complet să funcționeze. Acest lucru duce la scurgeri constante și necontrolate de urină.

3. Incontinența de efort

Apare cu o creștere a presiunii intraabdominale la tuse, strănut, râs, ridicare de greutăți.

4. Incontinența urinară cu revărsare a vezicii urinare

Apare atunci când vezica urinară nu este niciodată complet golită. Această afecțiune apare adesea atunci când există un blocaj în tractul urinar sau vezică urinară. De exemplu, incapacitatea vezicii urinare de a se contracta.

5. Incontinența urinară funcțională

Aceasta este incontinența urinară din cauza tulburărilor altor organe. Tulburările neurologice, accidentele vasculare cerebrale, procesele inflamatorii la nivelul articulațiilor pot interfera cu urinarea controlată.

Persoanele cu această tulburare simt nevoia de a urina, dar sunt fizic incapabile să planifice sau să controleze acest proces.

6. Incontinența mixtă

Este o combinație de mai multe tipuri de incontinență urinară. Combinația cea mai comună, mai ales la femei – stres și incontinență urinară imperativă.

Persoanele cu demență, tulburări neurologice și supraviețuitorii unui accident vascular cerebral pot dezvolta incontinență urinară urgentă și funcțională.

Cum să faci față incontinenței urinare

Pentru probleme minore, puteți folosi următoarele recomandări.

1. Învață să amâni urinarea

Puteți face acest lucru mărind treptat timpul dintre călătorii la toaletă, pe cât posibil în fiecare caz.

De asemenea, este util să practici urinarea dublă. Urinați puțin, apoi țineți-vă câteva minute și apoi urinați din nou. Puteți face mai multe întârzieri. Acest lucru ajută la controlul urinarii și promovează o mai bună golire a vezicii urinare.

2. Antrenează mușchii podelei pelvine

Aceste exerciții întăresc mușchii care reglează urinarea. Pentru a stăpâni mai bine această metodă, este bine să le exersați zilnic, de mai multe ori pe zi. Luați legătura cu medicul dumneavoastră. Învățând cum să vă controlați mușchii podelei pelvine, veți putea să vă controlați mai bine urinarea.

3. Învață să-ți gestionezi alimentația și să-ți controlezi aportul de lichide

Deși alimnetația  singură nu poate rezolva incontinența urinară, poate îmbunătăți controlul vezicii urinare.

Băuturile carbogazoase și alcoolul provoacă adesea stres asupra vezicii urinare. Chiar și consumul de cafea, ceai, lapte și alimente prea picante poate agrava situația. Aceștia sunt toți iritanti suplimentari ai vezicii urinare de luat în considerare atunci când apar probleme de incontinență.

Cel mai popular și convenabil mijloc de a face față efectelor incontinenței urinare este utilizarea de tampoane absorbante, lenjerie de protecție sau scutece.

În ceea ce privește soluția globală a problemei – dacă este necesar, ar trebui să consultați cu siguranță un medic. Și cu cât faci asta mai devreme, cu atât vei evita agravarea problemei și prevenirea consecințelor mai grave și neplăcute.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!