Probabil fiecare dintre noi s-a intrebat la un moment dat, “de ce permite Dumnezeu ca oamenii sa faca rau?”

Publicitate

Iată o întrebare care frământă pe mulţi: de ce permite Dumnezeu răul? Pus în faţa ei, însuşi Papa Francisc n-a răspuns. Nu pentru că n-a ştiut, ci pentru că n-a vrut sau n-a fost cazul. A fost o tăcere pedagogică sau o întrebare retorică. Răspunsul ar fi oare greu de înţeles şi de acceptat în lumea de azi? Asta e adevărata întrebare.

Preambul. Dumnezeu nu vrea răul

Problema nu e deci răspunsul în sine, ci contextul în care vine. Avem o lume cu mari dezechilibre între libertăţi şi responsabilităţi, între bogaţi şi săraci, între conducători şi conduşi etc. Toate aceste dezechilibre ne pot încurca în pătrunderea răspunsului. Cum? Pentru că ele provoacă răul. Nu Dumnezeu.

Modul de a raţiona al omului contemporan este unul părtinitor, subiectiv, uneori egoist, departe de Dumnezeu. Asta generează răul şi înţelegerea cu dificultate a răspunsului. De aceea, un preambul necesar ar fi să înţelegem corect această situaţie şi să transfigurăm modul de a gândi: „Că sfaturile Mele nu sunt ca sfaturile voastre, nici căile Mele precum căile voastre” (Isaia 55,8). Altfel spus, cu cât mintea noastră intră mai mult în mintea lui Dumnezeu, cu atât vom înţelege mai bine de ce permite Dumnezeu răul.

De ce permite Dumnezeu răul?

Răspunsul este simplu şi divin. Putem să-l formulăm chiar în două versiuni.

1.Dumnezeu nu se poate contrazice pe Sine. Din moment ce a dat omului liberul arbitru, nu i-l poate anula. Dacă omul decide să săvârşească răul, Dumnezeu nu-i poate anula decizia. Dumnezeu permite răul, pentru că omul îl doreşte.

E drept că, din iubire pentru om, a făcut tot posibilul pentru a-l face să înţeleagă că alegerea răului nu e benefică. Ne-a dat raţiune, legi, judecători, prooroci, pilde, avertizări, penitenţă. N-a fost suficient.

Când El însuşi a venit la noi, n-a scăpat nici măcar El de rău, cu toată-i Atotputernicia. Ura umană L-a Răstignit fără vină. Iar Crucea a devenit o formă de educaţie prin suferinţă. A acceptat această răutate şi pentru ca răsplata să fie dreaptă, nu în necunoştinţă de cauză. Căci cei răi, rău vor ajunge. Îndelunga-Răbdare a lui Dumnezeu are totuşi limite. Mai devreme sau mai târziu va fi o Dreaptă Judecată.

Până atunci însă Dumnezeu ne cheamă să fim asemenea Lui. Un om înţelept, sfânt, ar face la fel faţă de semenul său cel rău. L-ar iubi chiar şi când l-ar judeca şi l-ar pune la penitenţă, pentru a-l îndrepta. Iar când va vedea că acesta vrea să se autodistrugă, ar face orice să-l împiedice. Dar n-ar avea cum să-i impună.

A doua variantă de răspuns îmbracă o formă civică.

2.Dumnezeu este democraţie absolută. El iubeşte şi respectă liberul arbitru al fiecăruia dintre noi, în mod egal. Asta generează în societate un echilibru democratic ideal: libertatea mea se termină unde începe libertatea altuia, iar drepturile mele fundamentale sunt fix egale cu drepturile fundamentale ale celuilalt.

Publicitate

Dezechilibrul apare când omul rupe acest echilibru. Aşa apare „răul”, care nu este dorit de Dumnezeu, ci este dorit şi produs de către om. Şi care ar trebui să fie îndreptat tot de către om. Societatea, în ansamblul ei, are datoria sfântă de a păstra ea însăşi echilibrul democratic, prin reguli şi principii specifice.

Dacă Dumnezeu ar interveni, suprimând liberul arbitru, ar însemna să afecteze iremediabil însăşi societatea, pentru că s-ar întâmpla una din două:

a) societatea nu ar mai putea păstra echilibrul democratic din proprie iniţiativă, ci fiind obligată, ceea ce înseamnă că nu s-ar mai justifica libertatea şi scopul ei. S-ar ajunge la dictatură divină.

b) societatea nu ar mai putea practica îndreptarea răului, deci nu şi-ar mai recăpăta echilibrul. S-ar ajunge la autodistrugere.

Prin urmare, este logic-necesar ca Dumnezeu să NU intervină, tocmai pentru a da societăţii posibilitatea de a-şi recăpăta echilibrul şi armonia, desăvârşind ceea ce a primit de Sus: liberul arbitru. Vom învinge răul nu prin evitare la nesfârşit, ci prin auto-control şi stăpânire de sine.

Lucrurile se văd şi mai bine în relaţia părinte-copil. Dacă părintele ar interveni tot timpul peste copilul său, obligându-l şi suprimându-i libertatea, în ce măsură acel copil se mai poate bucura de rezultatele propriilor alegeri, în fond de propria sa viaţă? Căci viaţa nu-i o piesă de teatru, ci este o sumă de alegeri. Dumnezeu nu vrea deloc să fim nişte roboţi, ci oameni liberi. „Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi”.(Ioan 8,32) Adevărata libertate este cea de a face binele,nu răul

Răul este un rău necesar?

Dacă înţelegem corect cele de mai sus, ajungem la proverbul înţelept „tot răul spre bine”. Căci răul poate avea o valoare pedagogică. Nu înseamnă însă că e necesar sau de dorit. Se poate trăi şi fără el. Dar, inevitabil, apare şi, din fericire, se poate îndrepta. Mai mult, înţeleptul învaţă şi din rău câte ceva. De pildă, motivele pentru care apare şi cum să nu-l mai repete.

Într-o concluzie mai filosofică, Dumnezeu permite răul, pentru că omul nu ascultă de Dumnezeu. Şi atunci, trebuie lăsat să vadă ce i se întâmplă. Ca să se înveţe minte.

Sigur, se poate filosofa mai adânc dacă victimele merită aceasta. Nu merită, dar este un efect logic al interconectării dintre noi. Faptele fiecăruia nu se răsfrâng doar asupra propriei personae, ci şi asupra celor din jur. Aşa cum binele unora se răsfrânge şi asupra celorlalţi (şi e de dorit asta) tot aşa şi răul unora se răsfrânge asupra celorlalţi. De aceea, conştientizarea propriilor fapte este tot o formă de grijă faţă de cel de lângă noi.

De ce avem libertate?

Mai rămâne de lămurit o întrebare colaterală: dacă Dumnezeu ştie că omul poate greşi, de ce i-a mai dat libertatea? Din două motive:

1. Pentru că binele (ca şi iubirea) nu se poate impune, ci trebuie săvârşit din proprie iniţiativă. Doar când poţi fi liber să alegi, te bucuri de alegere şi de roadele ei.

2. Pentru că are încredere că putem reuşi. Dacă vrem.

Preluare: adevarul.ro / Autor: Eugen Tănăsescu

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Vrei sa iti usurezi viata? Iata cinci pasi simpli care iti vor imbunatati viata

Publicitate

 

E mai bine sa inveti din greselile altora, decat din cele proprii, spune o vorba inteleapta. Adevarul este ca folosirea experientelor altora, indiferent ca este vorba despre evitarea unor greseli sau de obtinerea unui succes, sunt scurtaturile care te ajuta sa ai o viata mai usoara. De ce ar trebui sa incerci sa reinventezi roata, pe care altii au inventat-o deja? Daca te confrunti cu o problema la care nu gasesti solutie afla ce au facut altii intr-o situatie asemanatoare. Chiar daca nu merge 100% in cazul tau macar iti ofera o noua perspectiva care ti-ar putea fi de folos.

1. Cum sa dezvalui un secret

Daca ai tinut ceva ascuns pana acum iar acest lucru te macina gaseste pe cineva care si-a dezvaluit secretul si a supravietuit. Vorbeste cu persoana respectiva si roag-o sa-ti spuna si tie cum a facut. Indiferent care este secretul tau, exista cineva care a avut unul la fel.

Asigura-te ca primul om caruia ii vei spune te va accepta pe tine si secretul tau – ultimul lucru pe care ti l-ai dori este sa-ti asumi riscuri mari. Fii scurt clar. Spre exemplu, poti proceda astfel: „Tata, mi-am petrecut noaptea la politie. Am fost retinut in urma unui scandal”.

2. Cum sa stii cand sa renunti

Daca esti implicat intr-o activitate si nu simti un tremur de incantare sau teama, daca nu exista niciun risc emotional, atunci renunta. Este adevarat ca poate fi nevoie de un efort imens sa renunti la o casatorie care nu merge sau la un loc de munca pentru care nu mai ai nicio tragere de inima, insa daca esti nefericit nimic nu poate fi mai bun decat schimbarea statutului.

Publicitate

3. Cum sa devii un ascultator mai bun

Fa tot ceea ce poti pentru a activa „neuronii oglinda” din creier, care imita experientele celorlalti. In mod subtil poti imita postura celeilalte persoane, ritmul vorbirii, tonul si chiar tiparul respiratiei. De asemenea, pot folosi expresiile si cuvintele utilizate de interlocutor si vei deveni un ascultator mai bun.

4. Cum sa cumperi un vin de calitate

Verifica daca un producator important de vinuri are si sortimente mai ieftine – si acestea sunt realizate cu aceeasi grija. In plus, serveste vinul cu mancarea provenita din aceeasi regiune. Spre exemplu, pentru paste alege vinuri italiene, iar pentru paella vinuri din Spania. Si daca orice altceva da gres incearca Malbec din Argentina, Merlot din Franta, Pinot Grigio din nordul Italiei. Iar Pinot Noir poate fi combinat cu aproape orice.

5. Cum sa depasesti durerile emotionale

Orice experienta din viata noastra, chiar si cele dureroase, isi fac aparitia in viata noastra pentru a ne transmite un mesaj. Tocmai de aceea intotdeauna cauta lectia. Incepe prin a te intreba: „Daca asa stau lucrurile ce pot invata de aici?” Gandeste-te la cum ai contribuit tu la experienta dureroasa sau cei ai fi putut face pentru a o evita. De multe ori nu realizam ca trebuie sa invatam ceva pentru ca incercam sa scapam de durere. Insa daca iti permiti sa reflectezi asupra tristetii, supararii sau vinovatiei pe care incerci s-o ascunzi, toate aceste sentimente isi vor pierde puterea pe care o au asupra ta.

Publicitate
Alte Articole
Viata