Astăzi voi vorbi despre erorile care apar adesea la măsurarea tensiunii.
# 1. Selecție greșită a manșetei
Magazinele vând tensiometre pentru încheietura mâinii și braț. Primele, așa cum ați putea ghici din nume, sunt purtate pe încheietura mâinii. Dar au o serie de limitări. Nu se recomandă utilizarea tensiometrelor pentru încheietura mâinii de către:
Persoanele obeze, deoarece indicatorii lor de presiune sunt foarte dependenți de cât de departe de inimă va fi tensiometrul . În plus, la persoanele supraponderale, diametrul vaselor nu este constant. Prin urmare, există un risc ridicat de a obține rezultate incorecte.
Persoanele cu vârsta peste 45 de ani, deoarece vasele de sânge își pierd elasticitatea odată cu îmbătrânirea.
Deci, atunci când încercați să utilizați tensiometre la încheietura mâinii pentru aceste categorii de oameni, probabilitatea unei citiri incorecte este foarte mare. Dacă tensiometrul este achiziționat pentru o familie și nu pentru o anumită persoană, este mai bine să cumpărați imediat o opțiune cu manșetă pentru umeri, astfel încât să o puteți folosi pentru toți membrii familiei.
# 2. Manșetă greșită
Manșeta trebuie selectată pe baza circumferinței brațului persoanei. La un adult, acest indicator este în intervalul de 23-32 cm. O manșetă prea mare va duce la o subestimare a tensiunii arteriale și, dimpotrivă, prea scurtă și îngustă, le va supraestima.
Lățimea manșetei trebuie să corespundă cu aproximativ 40% din circumferința brațului, adică egală cu aproximativ 12-14 cm. Puteți estima dimensiunea manșetei „cu ochiul”: ar trebui să acopere 2/3 din distanța de la cot la umărul unei persoane.
Tensiometrul vine cu o manșetă pentru adultul mediu.
# 3. Poziția incorectă a corpului
În mod tradițional, tensiunea arterială este măsurată la nivelul inimii. În același timp, poziția verticală a corpului oferă cei mai exacți indicatori. Așezarea pe o parte sau în alte poziții creează obstacole suplimentare. Puteți pune pacientul pe spate, dar în acest caz membrul ar trebui să fie la nivelul inimii. În plus, indicatorii cresc cu 3-5 mm Hg. Dacă manșeta este mai sus decât inima, tensiunea arterială va fi prea mică. Dacă este mai jos, dimpotrivă, va fi mai mare. Eroarea poate fi destul de semnificativă: la fiecare 2-3 cm în sus sau în jos de la nivelul inimii dă, respectiv, minus sau plus 2 mm Hg.
Deci, poziția corectă: așezată pe un scaun cu spătar, mâna se întinde liber pe masă cu accent în zona cotului. În timpul măsurării, nu vă puteți mișca mâna, nici măcar nu puteți vorbi.
# 4. Amplasarea incorectă a manșetei
Când măsurați tensiunea arterială, scoateți hainele groase: pulover, sacou – toate acestea vor afecta precizia măsurării. Atunci când se utilizează tensiometre electronice, manșeta poate fi aplicată direct pe cămașă. Picioarele nu trebuie să fie încrucișate sau puse genunchi peste genunchi – acest lucru duce la o creștere a tensiunii arteriale sistolice cu 2-8 mm Hg.
# 5. Încercarea de a măsura presiunea de mai multe ori
Rezultatele obținute conduc o persoană la ideea unui tensiometru defect sau că toate tensiometrele electronice mint. Asta pentru căvasele au timp să se adapteze la decompresie chiar de la prima măsurare . Prin urmare, a doua încercare și următoarele încercări de a măsura tensiunea dau rezultate complet diferite față de prima: numerele pot diferi cu 20-40 mm Hg.
Măsurătorile repetate trebuie efectuate după 10-15 minute.
Ce altceva ar trebui să știi:
Este nevoie de 5-10 minute pentru ca o persoană să se adapteze la cabinetul unui medic. „ Sindromul hainei albe ” este una dintre principalele probleme în măsurarea tensiunii arteriale în clinici.
O încercare de a măsura tensiunea imediat după venirea de pe stradă sau într-o stare de emoție adaugă 20 – 40 mm Hg.
Conversațiile din timpul măsurării pot „arunca” încă 10 mm Hg.
Ultima țigară înainte de măsurarea presiunii trebuie fumată cel puțin 1,5-2 ore.
Nu trebuie să mâncați cu cel puțin o oră înainte de procedură și după două ore – intervalul minim după consumul de alcool, băuturi tonice.
După administrarea picăturilor pentru ochi și nazale, ar trebui să treacă și 1,5-2 ore.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.