Principala cauză a depresiei, a anxietăților și a dezamăgirilor, potrivit unei opinii exprimate de unul dintre cei mai cunoscuți psihologi

Principala cauză a depresiei, a anxietăților și a dezamăgirilor, potrivit unei opinii exprimate de unul dintre cei mai cunoscuți psihologi

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSanatate

Astăzi, dragi prieteni, vreau să amintesc din nou de Albert Ellis. Acesta este unul dintre cei mai influenți psihologi ai planetei.

El a dezvoltat propriul său curent în psihoterapie și a devenit unul dintre pionierii abordării cognitive-comportamentale, care este considerată astăzi standardul de aur în asistența psihologică.

Albert Ellis s-a născut în Statele Unite. A trăit peste 90 de ani și a lucrat până în ultimele sale zile de viață. În astfel de momente, pare într-adevăr că toate problemele noastre sunt cauzate de nervi.

Apropo, celălalt co-fondator, Aaron Beck, a trăit chiar 100 de ani! După cum puteți vedea, există mulți psihologi longevivi. Poate că ei chiar știu care este secretul longevității?

Dar să ne întoarcem la subiect. Albert Ellis este apreciat pentru că și-a expus ideile într-un limbaj extrem de simplu. Înțeles de oricine, indiferent de educație sau profesie. Probabil că din această cauză a devenit atât de popular.

Deci, care este principala cauză a problemelor psihologice?

De-a lungul carierei sale foarte lungi, Ellis a scris multe cărți și lucrări științifice, dar el a formulat principala cauză a depresiei, a emoțiilor puternice și a dezamăgirilor în felul următor:

Ceea ce nu-mi place, nu ar trebui să existe! Ceea ce vreau, ceea ce prețuiesc sau consider corect, ar trebui să existe!

Despre ce este vorba aici?

Despre faptul că de multe ori încercăm să controlăm universul. Vrem ca acesta să se supună dorințelor noastre. Dorim ca alte persoane să facă ceea ce vrem noi, să ne spună ceea ce vrem să auzim etc.

Când nimic nu merge conform planului nostru, punem asta la suflet și ne simțim foarte dezamăgiți, iar ăsta este doar începutul.

Este perfect normal să te simți dezamăgit atunci când nu reușești să faci ceva. Într-adevăr, atunci când nimic nu merge așa cum ți-ai dori, este normal să fii trist.

Dar mergem mai departe. Putem să ne numim eșecuri, să spunem că nu vom reuși niciodată în viață, că suntem oameni ghinioniști. Putem adăuga că vom fi mereu așa și că nu ne așteaptă nimic bun în viață.

Dar este adevărat?

Nu, asta se numește catastrofizare. Exagerarea excesivă, aducerea la absurd. Dar milioane de oameni practică asta în fiecare zi. Dacă o persoană a făcut 100 de încercări și a greșit de 100 de ori, asta nu înseamnă că este un eșec.

Înseamnă că a făcut ceva greșit de 100 de ori. Dacă continui să faci același lucru, nu poți să te aștepți la un rezultat diferit. În continuare, trebuie să înveți, să te perfecționeze și să faci niște schimbări în abordarea subiectului.

Care este morala?

Dacă acceptăm faptul că Universul și oamenii din jur nu sunt obligați să încerce să ne mulțumească, să îndeplinească dorințele noastre și să facă lucrurile așa cum ne dorim noi, viața noastră va deveni mult mai ușoară.

Cel puțin din punct de vedere psihologic. Starea noastră de spirit va fi aproape întotdeauna bună.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!