Prin ce semnale ne avertizează inima cu privire la amenințarea de infarct?

Prin ce semnale ne avertizează inima cu privire la amenințarea de infarct?

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 August 2023 in SanatateSfaturi

Infarctul miocardic este o boală gravă, care împarte viața în 2 categorii: “înainte și după”. Uneori se instalează fără avertismente, iar atunci este aproape imposibil să îl previi. Dar în unele cazuri, organismul emite semnale pe care, odată recunoscute, se poate evita infarctul și se poate menține sănătatea pentru mulți ani.

Am întâlnit pacienți care, fiind deja în secția de reanimare, regretă că nu au acordat atenție simptomelor tipice ale anginei instabile. Aceste semnale indicau cu claritate o catastrofă vasculară iminentă și, cu o reacție corectă la ele, s-ar fi putut evita infarctul.

Pe de altă parte, adesea văd oameni care se sperie de cele mai nesemnificative simptome care nu au nicio legătură cu inima.

Cum să distingem simptomele inofensive de cele amenințătoare?

  • Pentru a face acest lucru, trebuie să știți ce este angina și ce este angina instabilă, care este de fapt starea preinfarct. Angina – este o boală caracterizată prin dureri, având următoarele caracteristici:
  • au un caracter arzător sau comprimant (ambele variante sunt echivalente pentru diagnostic)
  • sunt localizate în centrul cutiei toracice, de obicei în spatele sternului – acestea sunt oasele care conectează coastele din față.
  • apar la efort fizic. Acesta este cel mai important caracteristic al durerii. Dacă durerea a apărut după efort, de exemplu, după o oră, nu are legătură cu angina.
  • trec, de regulă, în mai puțin de 10 minute după încheierea efortului fizic, de obicei mult mai devreme. Durerea în angină durează minute, dar nu secunde sau ore.
  • răspund bine la administrarea de nitrați sub limbă. Acest simptom este mai puțin valoros, deoarece în unele boli, răspunsul la nitroglicerina există și el. Dar un răspuns pozitiv la nitrați – deși relativ slab, este totuși un argument în favoarea anginei.

Prima întrebare care se pune pacientului cu suspiciune de angină este: Puteți merge rapid pe stradă sau urca scările repede? Multe depind de răspunsul la această întrebare. Dacă viteza de mers scade din cauza apariției durerii în piept în timpul efortului, acesta este un argument serios în favoarea anginei.

Dacă durerile în inimă nu depind de viteza de mers și nu împiedică urcatul rapid pe scări, atunci probabilitatea că senzațiile dureroase nu au legătură cu inima este mare.

Angina instabilă (și aceasta este de fapt starea preinfarct) există în două variante principale.

  • Apariția simptomelor de angină la o persoană anterior sănătoasă.
  • Înrăutățirea simptomelor de angină la persoanele cu angină preexistentă.

În vara anului trecut, am auzit o poveste de la o persoană de 42 de ani care ajunseseră în secția de reanimare. La momentul consultației, nu prezenta nicio plângere, iar motivul internării a fost durerea în piept apărută în jurul orei 6 dimineața a aceleiași zile.

Persoana a făcut o scurtă alergare în timpul unei plimbări cu câinele. Durerea în piept l-a determinat să se oprească, răspândindu-se către ambele mâini. A durat aproximativ 10 minute și nu a fost intensă. Așa cum pacientul și-a amintit mai târziu, a fost mai degrabă neplăcută, iritantă, dar complet suportabilă.

După oprire, durerea a dispărut complet și nu a lăsat urme. Cu toate acestea, speriat de simptomul apărut pentru prima dată, pacientul a chemat ajutorul de urgență. În ciuda EKG-ului normal, medicul sosit a luat decizia corectă de a interna pacientul, fără a trece prin camera de primire, direct în secția de reanimare.

Durerea de strângere – “ca și cum cineva ar strânge inima într-un pumn” – este o plângere tipică pentru angină.

În timpul unei conversații detaliate, am aflat că persoana fuma aproximativ 15-20 de țigări pe zi, dar nu avea alți factori de risc. Tensiunea arterială era în limite normale, moștenirea genetică era destul de bună și nivelul de colesterol, ca majoritatea oamenilor de vârsta sa, nu îl cunoaște.

Persoana a fost transportată în sala de operații angioplastice. Repet, această decizie a fost luată doar pe baza unui singur atac tipic pentru angina apărut pentru prima dată. Coronarografia a arătat o stenoză de 90% a uneia dintre arterele inimii. Ca urmare, a fost plasat un stern și infarctul a fost evitat.

Un alt exemplu de angină instabilă este intensificarea simptomelor sale la o persoană cu angină preexistentă:

Angina instabilă este o stare care necesită internare de urgență. Nu trebuie amânată, deoarece acordarea ajutorului în timp util permite evitarea infarctului și uneori salvează viața.

În ceea ce privește durerile fără caracteristicile anginei, trebuie să ne amintim că există multe boli care provoacă dureri în cutia toracică. În primul rând, este nevralgia intercostală în contextul osteocondrozei.

Pentru aceste dureri, durata mare (ore) sau, dimpotrivă, mică (secunde), dependența acestora de fazele respirației și mișcărilor corpului, caracterul înțepător sau surd, lipsa reacției la nitrați.

Dar cel mai important – aceste dureri nu se intensifică în timpul unui efort intens. Aceste dureri pot fi tratate în liniște – nu au legătură cu inima.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!