Primul ajutor în cazul arsurilor cu apă clocotită. Util pentru orice gospodină!

Primul ajutor în cazul arsurilor cu apă clocotită. Util pentru orice gospodină!

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 February 2021 in Remedii NaturisteSanatateSfaturi si Trucuri

Din păcate, arsurile cu apă clocotită sunt destul de frecvente. Dacă sunteți arși grav și zona afectată este mare, cel mai bine este să consultați imediat un medic. Dacă rana nu este gravă, atunci citiți mai atent acest articol și veți afla ce măsuri trebuie luate după o arsură cu apă clocotită.

Astăzi vă vom vorbi despre ce să faceți după o arsură cu apă clocotită.

Tipuri de arsuri

Înainte de a începe tratamentul pentru zona afectată, rețineți că există trei tipuri diferite de arsuri.

Arsuri de gradul I

Acest tip de arsură afectează doar stratul superior al pielii. Arsurile de gradul I se caracterizează prin roșeață, umflături și dureri neplăcute.

După șapte zile, pielea arsă se desprinde, dar zona afectată se vindecă complet numai după două săptămâni.

Arsuri de gradul II

Acest tip de arsură este mult mai gravă, deoarece afectează nu numai stratul superficial al pielii, ci și interiorul. Ca urmare, există un proces inflamator și apar vezicule. Durerea este extrem de puternică și neplăcută.

Veziculele se vor sparge după 7 zile. Pielea se vindecă complet în doar trei săptămâni. Uneori, după astfel de arsuri, pielea nouă care crește în zona afectată poate diferi ca culoare și să fie mai închisă sau mai deschisă decât restul corpului. De asemenea, cicatricile apar adesea la locul arderii.

Arsuri de gradul III

Astfel de arsuri sunt extrem de grave și necesită îngrijiri medicale de urgență. Arsurile de gradul III afectează toate straturile pielii și provoacă dureri severe.

Arsuri cauzate de apa fierbinte

Acest tip de arsură poate fi ușor experimentat acasă. O oală sau un ceainic cu apă clocotită pe aragaz poate fi o sursă de pericol incredibil, mai ales dacă sunt copii acasă.

Din păcate, arsurile mici, dar destul de grave cauzate de fierberea apei, apar destul de des. De aceea ar trebui să fiți întotdeauna extrem de atenți și să fierbeți apă pe o plită care este departe de marginea aragazului.

Dacă câteva picături de apă clocotită îți cad pe piele sau atingi un obiect fierbinte, vei simți imediat o durere neplăcută care va dispărea în câteva secunde. Cea mai ușoară modalitate de a ameliora durerea după o astfel de arsură este să așezați zona arsă sub robinet sau să o scufundați într-un recipient cu apă rece timp de cel puțin cinci minute pentru a răci zona afectată și a calma durerea.

Dacă aveți arsuri mai grave, vă recomandăm să efectuați aceeași procedură, dar să păstrați zona în apă rece mai mult timp. Pentru arsurile de gradul II, zona arsă a corpului trebuie așezată în apă timp de 15 minute.

De fapt, tipul de tratament depinde de ce parte a corpului a fost arsă. Adică, dacă nu puteți așeza zona arsă sub apă sau să o scufundați într-un bol, puteți aplica un șervețel curat înmuiat în apă rece sau o pungă de plastic cu, cuburi de gheață peste zona afectată. Nu uitați să nu aplicați gheața direct pe pielea arsă, folosiți un prosop intermediar!

Remedii pentru arsuri

În timp ce zona afectată se răcește, evaluați gradul de rănire.

Dacă după câteva minute durerea și roșeața nu dispar și apar vezicule, consultați imediat un medic.

Dacă roșeața și durerea scad, tratamentul suplimentar al arsurii poate fi efectuat mai departe acasă.

Luați o bucată mică de pansament și umeziți-l cu apă. Înfășurați pansamentul peste zona afectată a corpului și lăsați-l timp de 30 de minute. Dacă este necesar, schimbați-vă în haine curate, astfel încât să puteți preveni pătrunderea murdăriei și bacteriilor în răni.

Cel mai bun remediu natural pentru arsurile superficiale cauzate de apa clocotită, uleiul fierbinte sau lumina soarelui este aloe vera. Această plantă ar trebui să fie în fiecare casă. Pentru a folosi aloe vera, pur și simplu tăiați o butață din plantă și stoarceți din ea gelul.

Acest lichid gros, care se află în lăstarii de aloe, are capacitatea de a hidrata pielea. Aplicați gelul pe zona afectată a pielii și lăsați-l până la absorbția completă.

Puteți înfășura această zonă cu o bucată de pansament steril, deși vă sfătuim să nu faceți acest lucru, deoarece rana trebuie să „respire”.

Arsuri grave: când să mergi la spital

Imaginați-vă că o oală cu apă clocotită s-a vărsat peste dumneavoastră.

Dacă hainele ți se lipesc de piele, nu încerca să le dai jos. Umeziți zona cu apă rece și chemați imediat o ambulanță. Medicii vor îndepărta îmbrăcămintea pentru a nu provoca răni suplimentare.

Dacă vezicule apar ca urmare a arsurilor, nu le spargeți, deoarece acest lucru poate complica și mai mult problema. În acest fel, puteți preveni cicatricile și infectarea rănilor.

Este mai bine să înfășurați veziculele în timpul zilei, astfel încât să nu le atingeți accidental și să le rupeți, iar seara puteți da jos bandajele pentru câteva minute, astfel încât să pătrundă aer curat. Dacă vezicula de la arsură este mare, este mai bine să nu vă tratați singuri și să consultați imediat un medic.

Dacă vezicula vă provoacă durere și disconfort sever care vă împiedică să vă mișcați corect membrele, puteți face o mică puncție pentru a elibera lichidul. Cu toate acestea, asigurați-vă că dezinfectați mai întâi instrumentul pe care îl veți folosi.

Cum să scapi de arsuri acasă

Puteți trata numai arsurile superficiale (nu mai mult de gradul al doilea). Dacă aveți o arsură mai gravă, vă sfătuim să solicitați imediat asistență medicală.

După scufundarea zonei arse în apă rece, vă recomandăm să faceți câțiva pași simpli:

Aplicați puțină cremă hidratantă pe zona afectată și acoperiți-o cu o bucată de pansament steril.

În timpul zilei, nu îndepărtați bandajul și încercați să nu forțați zona.

Luați analgezice (cum ar fi ibuprofen).

A doua zi dimineață, scoateți bandajul, astfel încât zona arsă să “respire” aer proaspăt.

Înainte de a scoate bandajul, acesta trebuie umezit ușor, astfel încât pansamentul să nu se lipească de rană.

După 7 zile, dezinfectați rana și îndepărtați cu grijă pielea moartă cu un pansament înmuiat în soluție izotonică.

Ne puteți spune cum procedați în cazul unei arsuri? Așteptăm sfaturile dumneavoastră în secțiunea de comentarii!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!