Primele simptome ale bolii hepatice, recunoașterea lor vă poate salva viața

Primele simptome ale bolii hepatice, recunoașterea lor vă poate salva viața

Publicat de Tudor Mihalache pe 20 November 2022 in SanatateSfaturi

Probabil că niciun organ nu funcționează la fel de greu precum ficatul. Acesta este constant ocupat cu multe procese importante – producția de proteine, hormoni, procesarea nutrienților, lupta împotriva infecțiilor etc. Iar stilul nostru de viață nesănătos nu face decât să-i complice soarta. De aceea este atât de important să cunoaștem primele simptome ale bolii hepatice pentru a putea consulta la timp un medic.

De ce doare ficatul: principalii factori

  • abuzul de alcool;
  • expunerea la aluminiu (din alimente și ambalaje, atmosfera poluată, antiperspirante, fluoruri din apa de la robinet);
  • alimente nesănătoase (alimente care au fost tratate termic sau care conțin mult zahăr, înlocuitori artificiali de zahăr, apă carbogazoasă etc.);
  • adipozitate;
  • exces de grăsime în ficat (boală hepatică grasă);
  • cantități excesive de fier și vitamina A în organism;
  • administrarea medicamentelor (acetaminofen, antidepresive, statine, antibiotice, antiacide);
  • influența substanțelor chimice (din agricultură, conținute în bunuri de uz casnic și produse de igienă);
  • fumat;
  • boli hepatice, cum ar fi hepatita.

Ficatul este uimitor de puternic și capabil să reziste la suprasolicitări. Simptome adevărate ale bolii hepatice. Deoarece ficatul îndeplinește funcții destul de diferite, este posibil ca sursa bolii hepatice să nu fie doar una.

Ciroza, boala ficatului gras, boala hepatica cauzata de un medicament sau de alcool, hepatita – cele mai frecvente boli hepatice. Cele mai multe dintre ele încep de obicei asimptomatic.

Atenția la schimbările din organism vă va ajuta la recunoașterea primelor simptome ale bolii hepatice. Chiar și ținând cont de capacitatea sa uimitoare de a se vindeca singur, suprasolicitarea îi poate provoca daune ireparabile ficatului .

Simptomul #1: Edem abdominal

Ascita reprezintă o acumulare de lichid în abdomen, în majoritatea cazurilor observată în cazul cirozei hepatice. Apare atunci când lichidul sau sodiul sunt reținute în organism. Circulația proastă a sângelui și inflamația fac dificilă excreția de sodiu din celule. Astfel se acumulează apa. Acumularea de lichid poate provoca spasme, sensibilitate, dificultăți de respirație și durere. Ascita însoțește și disfuncția renală.

Simptomul # 2: Durere în abdomen

Ficatul este situat în partea dreaptă a corpului, deasupra stomacului și sub plămâni. Ficatul inflamat doare, iar această durere este simțită puternic în spațiul intercostal și dedesubt. Acesta este al doilea simptom important al bolii hepatice.

Simptomul # 3: Retenție de lichide

Retenția de sodiu și hipertensiunea arterială pot cauza acumularea de lichid în organism fără ascită. Umflarea (edem) feței, brațelor și picioarelor – un fenomen comun într-o astfel de retenție. Edemul este provocat și de alte boli, precum disfuncția sistemului limfatic, bolile de rinichi, emfizemul, insuficiența cardiacă congestivă.

Retenția de lichide neregulată sau intermitentă tinde să apară în timpul menstruației sau al nașterii, iar apoi dispare de la sine. Dacă simptomele edemului se agravează sau nu dispar mai mult timp, trebuie să descoperiți cauza.

Simptomul # 4: Dispepsie (tulburare de stomac)

Din când în când, fiecare dintre noi se confruntă cu indigestie din cauza unei boli sau după ce am consumat un produs de calitate slabă. Este posibil să aveți greață pentru o lungă perioadă de timp și din cauza altor afecțiuni, cum ar fi intoxicarea, vertijul, sarcina și hemicrania.

Dacă aveți greață (uneori cu diaree sau vărsături) pentru câteva zile – acest lucru ar trebui să fie alarmant. Gândiți-vă la ce ar fi putut cauza durerea de stomac. Dacă nu trece, faceți o programare la medic. În cazul insuficienței hepatice, greața este însoțită și de alte simptome.

Ciroza și insuficiența hepatică afectează negativ tractul digestiv. Balonarea parțială, durerile abdominale și greața provoacă o încetinire a motilității intestinale. Rezistența la insulină și un număr insuficient de bacterii intestinale care rezultă din insuficiența hepatică nu fac decât să se adauge complicațiilor.

Simptomul # 5: Indigestie

Leziunile hepatice pot provoca permeabilitatea intestinală (așa-numitul „tract gastrointestinal cu scurgeri”), creșterea excesivă a bacteriilor în intestinul subțire, și o încetinire generală a digestiei alimentelor. Acest lucru se datorează modificărilor nivelurilor hormonale și producției de bilă. Flatulența cronică, schimbarea obiceiurilor de toaletă, reducerea disconfortului gastrointestinal pot indica o disfuncție hepatică.

Simptomul # 6: Pierderea forței și slăbiciune generală

Când ficatul obosește, obosești și tu. Scăderea puterii este adesea observată în hepatita autoimună. În majoritatea cazurilor, persoanele care au dureri hepatice se plâng de aceasta. Cauza principală a bolii reprezintă o încălcare a neurotransmisiei dintre creier și ficat din cauza disfuncției acestuia din urmă.

Alte cauze ale oboselii excesive pot fi de natură socială, comportamentală, cognitivă și emoțională.

Simptomul #7: Mâncărime de piele

Interesant este că boala hepatică poate provoca mâncărimi ale pielii (prurit). Colestaza reprezintă reducerea sau încetarea secreției biliare din ficat. Pruritul este uneori însoțit de colestază. Mecanismul apariției sale nu este încă pe deplin înțeles.

Metoda de tratament este aleasă individual pentru fiecare pacient. Ce poate ajuta în acest caz: uleiuri esențiale, oțet de mere, ceai de urzică, băi cu fulgi de ovăz, ardei cayenne, mentol, ulei de ricin.

Simptomul # 8: Vărsături cu bilă

Bilirubina se formează prin descompunerea bilei în celulele sanguine ale hemoglobinei. Când se acumulează în sânge, ochii sau pielea devine gălbui. Voma bilei indică în cele mai multe cazuri prezența bolii hepatice sau obstrucția căilor biliare.

Simptomul # 9: Pierderea poftei de mâncare

Odată cu pierderea poftei de mâncare, apare și o scădere a puterii și probleme cu stomacul: stare de greață, nu aveți dorința de a mânca. Boala de ficat perturbă, de asemenea, hormonii foamei. Mai mult, citokinele (proteinele care acționează ca mediatori intercelulari) sunt activate în timpul răspunsului imun.

În centrul leziunilor hepatice se află inflamația sistemică, care este cauzată de citokine. Ele apar ca o reacție a organismului la o amenințare reală. Apariția citokinelor în tractul digestiv și modificări ale dimensiunii stomacului și provoacă pierderea poftei de mâncare.

Simptomul # 10: Fecale pătate

Se știe că bilirubina îți pătează fecalele. Decolorarea scaunului poate fi cauzată de mulți factori. Una dintre ele este obstrucția căilor biliare sau cantitatea insuficientă de bilă. O nuanță cenușie sau paloarea scaunului este un semn binecunoscut.

Administrarea anumitor medicamente poate provoca, de asemenea, scaune palide. Bilirubina este responsabilă pentru culoarea maro normală a fecalelor. Disfuncția hepatică poate schimba culoarea fecalelor, iar aceasta poate fi o manifestare clinică a cirozei, tumorilor, calculilor biliari, chisturilor sau hepatitei. Dacă o astfel de schimbare este observată o perioadă lungă de timp, consultați un specialist.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache