Prietenia toxică: 5 semne ale prietenilor toxici care pot afecta sănătatea ta

Prietenia toxică: 5 semne ale prietenilor toxici care pot afecta sănătatea ta

Publicat de Larisa Moldovan pe 27 July 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieRelatii

Prietenia este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții fiecărei persoane. Cu toate acestea, nu toți prietenii noștri sunt plăcuți și sprijinitori. Unii prieteni îți pot strica viața. Astfel de oameni toxici pot avea un efect distructiv asupra stării noastre emoționale și fizice.

În acest articol, voi împărtăși cu voi propria mea experiență. Din păcate, am avut astfel de prieteni în viața mea. Dar, din fericire, am reușit să încetez să mă mai întâlnesc cu ei. Să analizăm semnele prieteniei toxice, astfel încât să puteți menține sănătatea mentală și să evitați influențele negative asupra vieții voastre.

Cum să identifici un prieten toxic:

1. Astfel de prieteni nu pot fi bucuroși pentru tine

De fiecare dată când împărtășiți cu prietenii voștri bucuriile sau succesele voastre, ei încearcă să minimizeze meritele voastre sau să schimbe subiectul pe succesul lor sau pe altceva irelevant.

Astfel de oameni nu sunt de obicei interesați de victoriile și succesele voastre. Însă ei ascultă cu plăcere eșecurile voastre. Acest comportament nu poate fi recunoscut imediat. La început, s-ar putea să vă simțiți vinovați că vorbiți prea mult despre voi înșivă și că nu vă interesați de prietenul vostru.

2. Vă simțiți epuizați după ce interacționați cu ei

La început, poate că nici nu veți observa acest lucru. După întâlnirea cu prietenii, vă puteți simți obosiți, cu dureri de cap. Psihologul Susan Heitler susține că totul are legătură cu psihosomatica. Starea noastră emoțională este legată de cea fizică. Dacă vă simțiți adesea inconfortabil după interacțiunea cu prietenul vostru, ar trebui să vă întrebați dacă este bine să continuați această relație.

3. Limitele voastre personale sunt adesea încălcate

Relațiile apropiate presupun o comunicare strânsă. Desigur, puteți să vă sunați unul pe altul în orice moment și să cereți sprijin. Dar în relațiile toxice, limitele sunt adesea încălcate. Și reacția la refuzul de a vă suna seara târziu sau dimineața devreme, la a vă întâlni neplanificat sau a face ceva pentru cineva este adesea inadecvată.

Nu uitați de voi înșivă în astfel de momente, nu sunteți medic sau omul cu o mie de mâini pentru a fi mereu pregătit să ajutați.

4. Vi se dau sfaturi care par de la început rele

Uneori, chiar și cei mai apropiați prieteni vă oferă sfaturi rele intenționat, pentru a se simți bine pe seama eșecurilor voastre.

5. Ei iau, dar nu oferă nimic în schimb

Împrumutați bani prietenilor, îi ajutați să-și rezolve problemele, dar când aveți nevoie de ei, prietenii nu sunt lângă voi. Cu cât vă implicați mai mult pentru a-i ajuta, cu atât cer mai mult de la voi.

6. Încearcă să fie mai buni decât voi

Prietenia voastră se simte ca o cursă constantă, în care nici măcar nu participați. În timp, veți începe să vă simțiți rău, ca și cum nu ați realiza nimic, ca și cum ați fi cu adevărat cei mai slabi.

Ce să faceți dacă prietenul vostru este toxic?

1. Vorbiți

Acesta este cel mai important pas în rezolvarea oricăror conflicte. De multe ori se întâmplă ca o persoană să nu observe că vă rănește. Sau poate că l-ați rănit și nici măcar nu ați observat. Începeți dialogul, explicați calm ceea ce nu vă convine în relația voastră.

Amintiți-vă că prietenii sunt oameni cu care alegeți să fiți alături. Dacă persoana nu este dispusă să intre într-un dialog sincer, dacă aveți impresia că doar voi apreciați această prietenie, gândiți-vă dacă mai are rost să continuați.

2. Mențineți distanța

Încercați să vă întâlniți mai rar, să nu vă gândiți prea mult la problemele lor, concentrați-vă pe voi înșivă. Poate că, după o perioadă de timp fără să vă vedeți, simțind lipsa celuilalt, veți putea să vă păstrați prietenia.

Dacă nici asta nu ajută, lăsați persoana să plece. Toți creștem și ne schimbăm în fiecare zi. Poate că, la un moment dat, voi și prietenii voștri veți deveni cu totul diferiți.

Nu uitați că, puteți fi și voi un prieten toxic. Iar asta nu înseamnă că sunteți o persoană rea. Dacă sunteți pregătiți să lucrați asupra voastră, să aveți dialoguri sincere, să ascultați și să auziți, veți reuși să construiți relații solide și sănătoase.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!