Prajitura Alba ca Zapada – reteta originala, un preparat ideal pentru mesele festive de sarbatori

Prajitura Alba ca Zapada – reteta originala, un preparat ideal pentru mesele festive de sarbatori

Publicat de Larisa Moldovan pe 1 October 2019 in Retete

Numele de “Albă ca zăpada” i s-a dat datorită culorii albe, dar și a pufoșeniei cremei, aidoma zăpezii.  Acest preparat este ideal pentru orice masa festiva.

Prajitura Alba ca zapada este una dintre cele mai iubite si populare prajituri. Era facuta de mamele si bunicile noastre pentru ca se facea usor si cu ingrediente ce le aveau la indemana. Din pacate, aceasta reteta a inceput sa fie uitata si ne multumim cu diferite premixuri nesanatoase, gasite prin magazine pentru a ne usura munca. Prin aceasta reteta vreau sa va arat (si sa va demonstrez) ca aceasta prajitura se face usor si repede acasa.

Cel mai greu este sa asteptam s-o tinem in frigider pana se inmoaie foile. Rezultatul este mult mai bun decat daca am desface un plic de premix din magazine. Sotul meu este innebunit dupa prajitura Alba ca zapada, cred ca ar putea manaca o tava intreaga, atat de mult ii place. Si mie imi place aceasta prajitura, foile se topesc in gura, crema e fina si aromata, un absolut deliciu. Aceasta prajitura Alba ca zapada nu este deloc greu de facut, dureaza insa destul de mult, mai ales pana coacem foile.

Ingrediente

Pentru foi:

  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri ulei
  • 1 lingurita amoniac stins in otet
  • 2 oua
  • sare
  • faina cat cuprinde

Pentru cremă:

  • 1 litru lapte
  • 8 linguri rase faina
  • 6 linguri rase zahar
  • zeama si coaja de la o lamaie
  • 200 g unt

Cum se prepară aluatul?

Se dizolva zaharul in lapte , apoi se adauga ouale ,sarea ,uleiul, amoniacul, se amesteca apoi se pune faina si se framanta un alut potrivit de tare, atat cat sa se poata intinde 3-4 foi (depinde cat e tava de mare, ingredientele sunt pentru tava mare de la aragaz)

Foile se coc pe dosul tavi presarate cu faina.

Eu pun peste prajitura un tocator, iar pe tocator ceva greu, cateva borcane, o punga de orez. A doua zi, foile sunt moi iar prajitura se taie foarte usor. Serviti prajitura Alba ca zapada rece, taiata in cubulete sau in romburi si incercati sa va opriti din mancat, va asigur ca nu veti putea. Pentru alte retete din copilarie, puteti incerca retetele de savarine si prajitura amandine. Sunt extraordinare!

Cum se prepară crema?

Desfaceti faina in 10 linguri de lapte rece, adaugati zaharul. Restul de lapte il puneti la fiert impreuna cu coaja de lamaie.

Cand laptele da in fiert (sa aveti dat focul foarte mic)adaugati toata compozitia de lapte rece cu faina, amestecand continuu pana ce incepe din nou sa fiarba.

O lasati sa fiarba pana ce compozitia se dezlipeste usor de vas.

Lasati compozitia la racit, amestecand din cand in cand.A tunci cand se racoreste, puneti untul (lasat de seara in bucatarie) putin cate putin, amestecand energic .

La urma se adaugasi zeama de lamaie, esenta de vanilie, rom dupa preferinta. Se asambleaza prajitura astfel: foaie crema foaie crema foaie.

Bagati tava cu prajitura intr-o punga de plastic si inchideti-o bine la gura. Puneti tava la rece pana a doua zi cand o taiati in romburi si o pudrati cu zahar pudra.

Pofta buna!

 

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!