Practica recunoștinței – de ce ar trebui să începi și tu? 8 beneficii principale ale recunoștinței

Practica recunoștinței – de ce ar trebui să începi și tu? 8 beneficii principale ale recunoștinței

Publicat de Larisa Moldovan pe 26 July 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiSpiritualitateViata

Recunoștința și exprimarea recunoștinței sunt mult mai mult decât simplul “Mulțumesc” în răspuns la un cadou sau la ceva care ne aduce beneficii. Recunoștința poate fi legată de admirație, evaluare, capacitatea de a vedea aspectele bune ale situațiilor dificile, înțelegere sau recunoștința față de alte persoane. Recunoștința poate fi asimilată plăcerii, rezolvării problemelor sau prezenței “aici și acum”. Alții o asociază cu satisfacția vieții și cu “harul care ne vine”.

De ce este bine să practici recunoștința?

Recunoștința este opusă emoțiilor negative și anulează invidia, lăcomia, ostilitatea, neliniștea și iritarea.

Sa observat că oamenii recunoscători sunt mai fericiți, mai energici, mai optimiști și, în general, mai mulțumiți de viața lor.

8 beneficii principale ale recunoștinței care pot crește nivelul fericirii

“Există o legătură strânsă între exprimarea recunoștinței și o îmbunătățire semnificativă a sănătății mentale și fizice.”

1. Atragi experiențe pozitive

Recunoștința ajută la aprecierea experiențelor de viață pozitive. Atunci când apreciem darurile pe care le avem și ne bucurăm de ele, putem obține satisfacție și chiar bucurie din ele.

2. Crește stima de sine și respectul de sine

Recunoștința ne face să ne simțim mai valoroși atunci când înțelegem cât de mult au făcut alții pentru noi și ce am realizat noi înșine. Acest lucru îmbunătățește stima de sine și încrederea în sine.

3. Ne este mai ușor să facem față sentimentelor dureroase

Recunoștința ne ajută la gestionarea stresului și traumelor. Ne ajută să ne concentrăm nu doar asupra aspectelor negative ale vieții, ci asupra celor pozitive. Simțind valoarea vieții noastre, ne permite să reevaluăm evenimentele negative și să le facem față mai ușor lor, să obținem cunoștințe sau să ne dezvoltăm punctele forte. Nu este ușor să fii recunoscător atunci când te simți rău, dar tocmai în aceste momente recunoștința ar trebui să fie pe primul loc.

4. Faci mai mult bine

Recunoștința contribuie la respectarea principiilor morale. Oamenii recunoscători sunt mai dispuși să-i ajute pe cei din jur, sunt mai conștienți de faptele bune ale mediului lor și se simt obligați să facă bine în schimb. De asemenea, sunt mai puțin materialiști și apreciază mai mult ceea ce au, nu acordă atât de multă atenție obținerii de noi bunuri.

5. Îți va fi mai ușor să construiești relații mai puternice cu oamenii

Recunoștința ajută la stabilirea de noi relații și consolidarea celor existente cu oamenii. Studiile arată că relațiile oamenilor recunoscători devin mai apropiate și mai durabile. Oamenii recunoscători sunt pozitivi, ceea ce face mai ușor să te împrietenești cu ei. Dacă înțelegem mai mult valoarea celorlalți oameni, ne comportăm mai bine cu ei. Recunoștința generează recunoștință și din partea celorlalți și, drept rezultat, întărește legătura reciprocă.

6. Neutralizează dorința toxică de a te compara cu alți oameni

Recunoștința ne face să ne comparăm mai puțin și reduce invidia față de alții. Dacă ești sincer recunoscător pentru ceea ce ai și apreciezi acest lucru (de exemplu, familia, sănătatea, casa și multe altele), nu îți pasă prea mult ce au vecinii și prietenii tăi.

7. Suprimarea emoțiilor negative

Recunoștința este incompatibilă cu emoțiile negative. Este dificil să fii recunoscător și în același timp să te simți vinovat sau să te enervezi pe oameni. Recunoștința poate, de asemenea, să prevină stări mentale nedorite. Ne eliberează de frică, tristețe și lăcomie.

8. Menține un nivel ridicat de fericire

Unul dintre aspectele ironice ale dorinței noastre de fericire constă în faptul că mulți dintre noi se concentrează pe schimbarea condițiilor vieții lor în speranța falsă că aceste schimbări vor aduce fericirea. Recunoștința nu te lasă să cazi în ceea ce se numește “adaptarea hedonică”. Este o spirală a așteptărilor în creștere, care nu pot fi niciodată satisfăcute, o căutare constantă a ceva mai mare pentru a atinge fericirea. Prin recunoștință, putem lupta eficient împotriva fenomenului de adaptare hedonică.

Cuvânt de final

După cum puteți vedea, exprimarea recunoștinței are o multitudine de efecte pozitive. Exprimarea recunoștinței este o strategie eficientă pentru construirea fericirii. Pur și simplu începeți să vă exprimați sincer recunoștința față de voi înșivă și față de toți ceilalți pentru ceea ce aveți. Recunoștința a schimbat viața multor oameni în bine. Și, fără îndoială, poate aduce multe beneficii și vouă.

Îmbrățișați calea recunoștinței și fericirii!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!