Pr Arsenie Papacioc: “Femeia trebuie cu orice chip respectată” Ea este cea care da lumii viata!

Pr Arsenie Papacioc: “Femeia trebuie cu orice chip respectată” Ea este cea care da lumii viata!

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 February 2020 in Relatii

S-a facut o constatare: intrucat femeia a fost roaba mii de ani, si, cu ocazia Edictului de la Milan (in anul 313), Sfantul Constantin cel Mare a dat libertate si femeii, ca sa nu mai fie omorata fara judecata, ca nu este permis acest lucru.

Vad acum ca se transmit atavic defectele si calitatile. La femei s-a transmis atavic teama, ele se tem de barbat; asa cum la barbati s- a transmis atavic puterea si indrazneala si aceasta grozav de urata, de condamnata pozitie a barbatului de a fi agresiv.

„Femeie” inseamna „imparateasa daruitoare.” Femeia, daca zici ca-i slaba, totusi, din momentul in care te-ai angajat sa te numesti sot, nu te poti numi sot decat langa o sotie. Trebuie sa o pui pe tron, cu orice chip! Sa nu se mai vada in femeie numai un scop meschin sau un lucru de cazna.

Femeia este extraordinara in creatia lui Dumnezeu! Dati-va seama ca destinul intregii omeniri depinde de cuvantul Fecioarei Maria, libere: „Fie mie dupa cuvantul Tau” (Luca 1, 38). Si s-a schimbat destinul intregii omeniri, si chiar al lui Dumnezeu in lume. Maica Domnului este o femeie care a deschis portile fericirii, libertatii si vesniciei in lume.

Femeia trebuie cu orice chip respectata, pentru ca daca Dumnezeirea ar intreba omenirea: „Ce este in umanitate?,” n-ar intreba paternitatea, ci maternitatea! Deci femeia joaca un rol primordial in ceea ce priveste creatia lui Dumnezeu, barbat si femeie.

Putem noi oare sa desprindem o Taina atat de importanta de cuvintele Mantuitorului: „Fara de Mine nu puteti face nimic” (Ioan 15,5)? Acestea sunt cuvinte dumnezeiesti si tot ce a spus Hristos este adevarat.

Lumea crestina, daca ar fi atenta numai la aceste cuvinte, ar fi mult mai controlata si s-ar descoperi mai repede ori valorile, ori defectele. Pentru ca El este Vita si noi suntem mladitele (Ioan 15, 5). Poate mladita sa rodeasca ceva fara Vita?

Maica Domnului reprezinta neamul omenesc. Femeia nu trebuie vazuta ca o roaba. Pentru ca desi citim in Apostolul de la Taina Cununiei ca femeia trebuie sa se supuna barbatului (Efes 5, 22), acesta din urma trebuie sa fie atent, ca i se spune, tot in acelasi Apostol, ca trebuie sa o iubeasca (Efes 5,25-28). Daca nu o iubeste, sotia nu o sa-l asculte. Barbatul, daca nu asimileaza acest cuvant, se face raspunzator de indaratnicia femeii. Deci trebuie sa o iubeasca cu orice chip (Col 3,18).

in casnicie se intra prin foarte multe transformari si lucruri neprevazute, datorita marilor intimitati: nastere de copii, care nu se face numai citind cum se face, ci se naste in modul cel mai normal de catre toate femeile, fie imparateasa, fie femeie de rand. Cuvantul femeie trebuie, cu orice chip, mult mai respectat, pentru ca, va repet, cuvantul femeie inseamna „imparateasa daruitoare” si daruire este toata Scriptura.

in ce priveste idealurile sotul si sotia trebuie sa fie: „cu el totdeauna, ca el totdeauna” (I Cor 11,11). Dar in ceea ce priveste preocuparile, fiecare are indeletnicirea lui. Daca este iubire lucrurile se rezolva de la sine: se uita unul la altul si stiu ce au de facut.

Atunci cand se spune ca femeia este grozav de valoroasa in creatia lui Dumnezeu, asta nu inseamna ca barbatul nu este nimic. Pentru ca supunerea, in sine, inseamna mantuirea in sine. Femeia nu se supune pentru ca este miloaga, ci se supune ca sa intregeasca armonia lucrurilor. Ea este cea care face efortul cel mai mare pentru ca barbatul sa-i fie cap, din momentul in care il iubeste. Si atunci femeia ce este, daca barbatul este cap? Unde este situata fata de cap? Daca barbatul este capul, femeia este inima. Trebuie sa se supuna unul fata de altul (Efes 5, 21); fiindca sunt foarte dese situatiile in care barbatul o intreaba si-si asculta femeia (I Cor 7, 4). Ei trebuie sa se iubeasca. Daca nu se iubesc, relatia dintre soti este numai o ordinara galceava.

Daca barbatul este cap, femeia este inima! Si inima este mai mult decat orice, este adancul cel mai adanc al fiintei omenesti, este chiar locul unde Dumnezeu Si-a facut locas (Ioan 14, 23). Si daca ea este inima, e si el inima, fiindca iubirea armonizeaza casnicia.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!