Pozitivitatea toxică – ce este și cât este de periculoasă pentru o persoană

Pozitivitatea toxică – ce este și cât este de periculoasă pentru o persoană

Publicat de Larisa Moldovan pe 24 November 2022 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologie

Pozitivitatea toxică – ce este ea și de ce este periculoasă pentru o persoană.

Optimismul și atitudinea pozitivă față de viață ne aduc adesea noroc și bunăstare. Din păcate, o atitudine optimistă față de viața în sine nu ne garantează succesul. Experții ne-au spus de ce se întâmplă acest lucru și cum se poate evita.

Emoțiile negative și stresul au un efect extrem de negativ asupra corpului uman. De aceea, auzim adesea despre nevoia de a fi mai pozitivi. Acest lucru este adevărat, dar există câteva detalii importante care nu pot fi trecute cu vederea pentru a nu vă face rău.

Ce este pozitivitatea toxică

Pentru a înțelege de ce optimismul poate fi dăunător, trebuie să vă amintiți regula de aur a succesului și a fericirii, care spune că totul în viața unei persoane ar trebui să fie moderat. Gândirea pozitivă este bună, dar dacă este prezentă în exces, mai devreme sau mai târziu va începe să aducă anumite probleme.

De exemplu, o persoană poate începe să ignore toate celelalte emoții. De cele mai multe ori, oamenii merg la extreme, uitând că și emoțiile negative sunt necesare, dar într-o cantitate mică. Când emoțiile negative încep să fie ignorate cu forța, mai devreme sau mai târziu acea persoană nu le va mai putea face față. Iar în momentul în care persoana va primi niște vești neplăcute sau va păți un lucru rău, emoțiile vor veni ca o lovitură și mai mare.

Ce altceva este periculos în ceea ce privește pozitivitatea toxică

1. Va apărea sentimentul de dezamăgire

Acest lucru li se întâmplă celor care încearcă din toate puterile să creadă că sunt capabili să-și atingă niște obiective, dar din anumite motive, nu o pot face. În acest moment apare sentimentul de dezamăgire, care va fi mult mai mare pentru această categorie de persoane.

Cei care nu-și pun toată speranța în atingerea obiectivelor nu vor mai fi atât de dezamăgiți de înfrângeri, iar pe lângă asta, se vor bucura mult mai tare de câștig decât cei care se așteptau la el.

2. Probleme în comunicarea cu ceilalți.

Persoanele care sunt părtinitoare către pozitivitate pot pur și simplu să nu observe sau să ignore sentimentele negative ale celor dragi, devalorizându-i. De exemplu, cineva se simte trist din cauza unei despărțiri, dar o persoană toxic-pozitivă începe să-i spună că nu s-a întâmplat nimic groaznic și că trebuie doar să se concentrezi pe ceva pozitiv.

Desigur, în realitate acest lucru nu este ușor. Persoana respectivă avea nevoie de sprijin într-un moment dificil din viață și în schimb a primit o replică care a demoralizat-o și mai tare. În această situație, oamenii pot înceta să mai comunice cu cineva care nu le ia în serios suferința. 

3. Lasă totul la voia sorții.

Mulți care fac parte din această categorie de oameni renunță să-și mai rezolve problemele pentru că sunt de părere că totul se va rezolva de la sine. Ei lasă totul la voia sorții pentru că sunt optimiști, iar optimiștii ar trebui să fie norocoși.

4. Pierd obiectivitatea.

O persoană ar trebui să poată vedea totul așa cum este, să fie optimist doar cu privire la lucrurile mărunte. Pozitivitatea toxică este atunci când o persoană încetează să mai perceapă în mod obiectiv realitatea din jurul său. Lumea lor devine roz, nicio situație nu mai este dificilă și nicio problemă nu mai este gravă, absolut totul devine un fleac. Ca urmare, multe probleme serioase sunt devalorizate, ceea ce poate agrava situația mai târziu.

5. Își pierd motivația.

Oamenii prea încrezători devin leneși, nu își mai dau silința. Ei devin ușor aroganți, au impresia că pot face orice cu ușurință. Această atitudine nu este deloc bună în viață.

Ei sunt convinși că pot face orice își propun, așa că nu mai muncesc pentru acele obiective, își pierd motivația. Ce se întâmplă atunci când nu muncești pentru un obiectiv? Dai greș. În acest caz, ei vor fi treziți la realitate de această înfrângere, vor realiza că nu este totul atât de simplu precum credeau.

În viață nu trebuie să devii exagerat de optimist. Pentru început, experții sfătuiesc să scapi de atitudinile negative care te împiedică să obții ceea ce îți dorești. Este posibil ca acest lucru să fie suficient pentru ca viața ta să se schimbe radical și numai în bine.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!