Potrivit marelui intelept Buddha, iubirea adevarata are la baza 4 elemente, acestea sunt: dragostea, compasiunea, bucuria și libertatea

Potrivit marelui intelept Buddha, iubirea adevarata are la baza 4 elemente, acestea sunt: dragostea, compasiunea, bucuria și libertatea

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 November 2019 in De Suflet

“Trebuie sa iubesti in asa fel incat persoana pe care o iubesti sa se simta libera.”

In credinta budista, exista patru elemente ale dragostei adevarate. Aceste elemente trebuie intotdeauna sa existe impreuna astfel incat dragostea sa fie una adevarata si de lunga durata.

Ele nu sunt concepte magice si nici spirituale, ci se refera pur si simplu la comportamente si virtuti de care ar trebui sa fim constienti pentru o dragoste puternica si reala.

Aceste patru elemente ale iubirii sunt usor de inteles si fac o relatie mult mai plina de bucurie si de impliniri.

Ce este dragostea? Ce este dragostea adevarata? Chiar poate fi definita? Ideea noastra despre adevarata iubire este probabil preluata dintr-un spectacol de basm, film sau uneori realitate… iar definitia s-a schimbat probabil de mai multe ori. Toti avem anumite conditii legate de ideea noastra de ce este dragostea sau despre un fel de criterii elaborate despre cum ar arata partenerul ideal.

Iata care sunt cele 4 elemente ale iubirii adevarate potrivit lui Buddha

1. Maitri

Maitri inseamna bunatate sau bunavointa. Aceasta nu este doar dorinta de a face pe cineva fericit, ci si abilitatea de a face acest lucru. S-ar putea sa ai orice intentie de a iubi pe cineva, insa modul in care il iubesti il poate nemultumi.

Cum sa dezvolti acest element: ia-ti timp pentru a fi mai atenta si pentru a observa dragostea ta. Asculta ceea ce spune si intreaba-l despre sperante, visuri si ambitii. Afland mai multe despre dragostea ta vei reusi sa o intelegi mai bine si cum trebuie sa iubesti cu adevarat.

2. Karuna

Al doilea element al iubirii adevarate este Karuna, adica compasiune. Aceasta este capacitatea de a usura durerea celorlalti, precum si dorinta de a face asta. De asemenea, Karuna se bazeaza pe intelegerea suferintei iubirii. Numai cand intelegi cu adevarat suferinta, vei putea sa oferi o mana de ajutor si sa iti usurezi povara.

Cum sa dezvolti acest element: Comunica cu persoana iubita despre lucrurile care il tulbura si intreaba daca exista ceva ce poti face pentru a il ajuta. Deschiderea acestei comunicari, dezvoltarea unei intelegeri si a dorintei de a ajuta va intari relatia voastra.

3. Mudita

Al treilea element al dragostei este Mudita, tradusa ca bucurie sau fericire. Acest element este unul dintre cele mai importante si, in unele privinte, leaga toate cele patru elemente impreuna. Daca in dragoste nu exista bucurie sau fericire, dragostea nu este adevarata.

Cum sa dezvolti acest element: Fa-ti timp pentru a face lucrurile care iti aduc bucurie, atat impreuna, cat si separat. Dezvolta bucuria de sine, care iti permite sa impartasesti bucuria pe care o simti cu iubirea. In sufletul tau trebuie sa existe bucurie in momentul in care exista dragoste.

4. Upeksha

Ultimul dintre cele patru elemente ale iubirii adevarate este Upeksha, adica libertate. Cand dragostea este adevarata, ambii parteneri de cuplu trebuie sa aiba libertate, sa se simta liberi in cadrul relatiei. Fiecare persoana ar trebui sa se simta libera pentru a se dezvolta si a evolua.

Cum sa dezvolti acest element: Petrece timp fara partenerul de cuplu pentru a iti identifica emotiile si sentimentele, nevoile si dorintele nu doar din relatie, ci si din afara ei. Apoi discutati despre aceste lucruri si incercati sa gasiti solutii. Compromisurile vor fi necesare.

Acestea sunt cele patru elemente cheie care se găsesc într-o relație cu adevărat specială, potrivit lui Buddha.

“În loc de o mie de cuvinte, mai bine numai unul, dar care-aduce Pacea. În loc de o mie de versuri, mai bine numai unul, dar care-arată Frumosul. În loc de-o mie de cântări, mai bine una, dar care-mprăștie doar bucurie.” – spunea Buddha.

Este destul de dificil să definești iubirea într-un mod universal deoarece toată lumea se află în etape diferite în ceea ce privește tipul de iubire pe care inima îl simte în momentul prezent. Alții pot exprima dragostea prin ochii bucuriei, alții prin durerea tristeții, iar alții prin lecțiile învățate.

Există patru elemente ale iubirii prezentate chiar de Buddha. Acestea sunt: dragostea, compasiunea, bucuria și libertatea.

1. Dragoste

Dragostea, atenția, sunt sentimente frumoase pe care le manifestăm în fața oamenilor din jurul nostru. În momentul în care faci o persoană să plângă sau să sufere, nu o iubești. Aceasta nu este dragoste adevărată.

Conflictele sunt inevitabile într-o relație. Însă în momentul în care pui nevoile tale mai presus de nevoile persoanei pe care o iubești, nu știi să iubești cu adevărat.

Adevărata iubire nu este egoistă. Adevărata iubire vine la pachet cu bucurie și nu cu durere. Adevărata iubire ar trebui să facă partenerul de cuplu să se simtă important, apreciat și, bineînțeles, răsfățat.

2. Compasiune

Compasiunea înseamnă să simți suferința și durerea altor persoane. Când simți agonia acestora, înseamnă că iubești cu adevărat… pentru că durerea lor este și durerea ta.

Nu există o iubire mai mare decât atunci când îți arăți compasiunea fără de persoanele dragi. Dacă nu faci asta înseamnă că nu îți pasă.

Pentru ca iubirea să crească, trebuie să fii trup și suflet alături de persoană la care ții.

3. Bucurie

Când iubești cu adevărat, vrei să vezi această persoană fericită. Iar atunci când suferă, faci tot posibilul să o ajuți să treacă peste momentul dificil și să zâmbească din nou.

Vrei să creezi alături de această persoană amintiri frumoase, care vor trece testul timpului și, în momentul în care vei privi în trecut, vei fi fericită știind că ai avut parte de cea mai frumoasă iubire.

4. Libertate

Adevărata iubire vine la pachet cu nediscriminare, echilibru și libertate. Adevărata iubire este liberă de atașamente, prejudecăți sau dependență. Nu poți avea o relație fericită dacă tu depinzi de partenerul de cuplu. Limitele sunt importante, mai ales în iubire. De aceea persoanele care petrec timp și separat formează cele mai puternice cupluri.

Sursa: kudika.ro

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!