“Nu vei zări niciodată un curcubeu dacă te uiţi întotdeauna în jos.” – Charlie Chaplin
Exista mai mult decat ceea ce se vede initial la acest desen simplu alb-negru al unui batran care poarta palarie. Ilustratia a fost creata de Valentine Dubinin, un desenator si animator din Rusia, care lucreaza ca artist liber. Dar, inainte de a citi mai departe, arunca o privire asupra acestei imagini si incearca sa vezi daca poti observa cainele ascuns in ea.
Ai reusit sa vezi cainele sau poti sa vezi doar batranul? Dupa ce am privit imaginea timp de cateva secunde si dupa ce am citit asta, majoritatea oamenilor sunt capabili sa descopere atat barbatul cat si cainele. Daca nu poti in continuare descifra cainele, continua sa-l cauti pentru ca este acolo pe undeva.
Aceste imagini sunt numite imagini ambigue si fac parte din categoria iluziilor optice, iar unii oameni fac referire la acestea sub denumirea de “figuri iluzorii”. Imaginile ambigue sunt imagini care exploateaza modul in care percepem si interpretam lucrurile la nivel vizual. Acestea fac asta intr-un asemenea mod incat imaginea prezentata noua, precum batranul, sa poata fi vazut in mai multe moduri, pentru ca in cele din urma produc imagini multiple, adica un caine, fiecare dintre acestea fiind corecte.
Se pare ca imaginile de acest gen au intrigat cercetatorii din mai multe domenii diferite de-a lungul ultimelor o suta de ani. Oamenii de stiinta si psihologii nu pot sa-si dea seama exact cum functioneaza, ce parte a creierului nostru detine cheia pentru intelegerea acestor imagini sau de ce oameni pot sa treaca de la o imagine la alta in primul rand. Unii oameni nu pot face aceasta trecere deloc, ei va fie o imagine fie o alta, ceea ce adauga un plus de mister celui deja existent.
Trimite aceasta imagine amuzanta si prietenilor si familiei si vezi daca sunt capabili sa gaseasca cainele ascuns. Daca esti interesat de figuri iluzorii si de imagini ca aceasta, exista multe altele pe care sa le explorezi, deci verifica-le si bucura-te.
Practic, știm că diferite părți ale creierului nostru recunosc culori, forme, mișcări și texturi, însă rămâne de multe ori un mister modul în care creierul combină aceste informații în imagini coerente. Atât vechile, cât și noile iluzii optice trezesc un interes continuu pentru cercetători, care organizează chiar și o competiție anuală internațională de iluzii optice de mai bine de zece ani. Articole, studii, cercetări, experimente, inovații toate preocupă cele mai luminate minți din întreaga lume, care vor să afle ce se ascunde în spatele acestor iluzii optice.
Specialiștii spun că, de fapt, noi privim lumina atunci când ne uităm la ceva. Această lumină este transformată în semnale electrice, pe care creierul le transpune apoi în imagini. Tot procesul durează o zecime de secundă, așadar ochii primesc o cantitate enormă de informație. În acest caz, creierul simplifică totul și se concentrează pe ceea ce este important.
Există tot felul de teorii ale specialiștilor cu privire la iluziile optice:
– Iluziile optice sunt erori ale percepției vizuale, discrepanțe între stimulii vizuali din realitate și ceea ce vedem noi;
– Creierul nostru încearcă să prevadă viitorul, de aici și încercările de previzionare, care diferă de realitate;
– Iluziile vizuale pot apărea din cauza unor erori de estimare, mai ales când e vorba de forme și mărimi;
– Iluziile optice spațiale țin de constanța trăsăturilor stimulilor vizuali;
– Iluziile vizuale apar și atunci când transformăm obiectele bidimensionale în tridimensionale.
Iata cum arata imaginea daca o vedem din alt unghi:
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!