Poți alege nara pe care să respiri? 8 obiceiuri corporale care nu pot fi controlate

Poți alege nara pe care să respiri? 8 obiceiuri corporale care nu pot fi controlate

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 December 2022 in CuriozitățiSanatateStiinta

Corpul uman și capacitățile sale nu au fost pe deplin explorate. În fiecare zi, oamenii de știință avansează în această direcție și primesc date noi despre reacțiile necunoscute ale corpului nostru.

De data aceasta, oamenii de știință , ne vor spune ce obiceiuri corporale nu putem controla. Deși ne-am dori.

1. Uităm pentru ce ne-am dus într-o altă cameră

Psihologii de la Universitatea Notre Dame au descoperit „efectul de ușă”. S-a dovedit că atunci când o persoană trece prin asta, uită informații mai repede.

„Gândirea noastră percepe ușa ca un fel de graniță care împarte seria de evenimente în „înainte” și „după”. Ceea ce s-a întâmplat înainte de momentul trecerii prin ușă este scos din memoria pe termen scurt și plasat „pe rafturile de arhivă” ale conștiinței”, spune profesorul Gabriel Radvansky, care a condus cercetarea .

Astfel, creierul percepe trecerea prin ușă ca pe un semnal de resetare a datelor învechite. Informațiile vechi sunt șterse pentru a face loc pentru informații noi. O bătaie bruscă la ușă, finalizarea unei sarcini dificile sau o acțiune extrem de distragătoare duc, de asemenea, la uitare.

2. A roși

O reacție fiziologică care apare în condiții de stres (atenție sporită din partea celorlalți, anxietate înainte de o discuție, un compliment brusc etc.). Organismul vrea să se protejeze și intră într-o stare de „pregătire pentru luptă”: se eliberează adrenalină, mușchii se încordează, bătăile inimii cresc, apare febra.

Roșeața apare în momentul în care capilarele se extind pentru a elimina excesul de căldură spre exterior. Acesta este modul în care corpul își scade temperatura.

3. A cădea în vis

Adormirea sau smucitura hipnagogică apare atunci când creierul adoarme înainte ca corpul să se relaxeze. Starea opusă a smucitului hipnagogic este paralizia. În acest caz, creierul se trezește înainte ca corpul să „se încordeze”, iar noi stăm treji o vreme, incapabili să mișcăm vreo parte a corpului, conștienți clar de ceea ce se întâmplă în jurul nostru.

4. Inspiră printr-o nară

Cel mai adesea, o persoană respiră printr-o singură nară – acest lucru se întâmplă din cauza schimbării ciclurilor nazale la fiecare 4 ore. Studiile au arătat că inhalarea prin nara stângă activează emisfera dreaptă, iar prin dreapta – stânga. Prin urmare, schimbând felul în care respiri, poți activa latura creativă sau logică a personalității tale.

5. Să vezi lucruri translucide în fața ochilor tăi

Acestea acestea sunt celule roșii din sânge, resturi de proteine ​​și alte bucăți de țesut din interiorul ochilor și le vedem pentru că apar ca o umbră pe retină. Le vedem periodic, dar cel mai adesea spontan.

6. Vorbitul în somn

Potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului, aproximativ 5% dintre adulți vorbesc în somn. Doctor în Medicină St. Christopher Winter spune că de obicei se întâmplă în prima sau a doua oră de somn, când corpul se relaxează mult, cade în fazele profunde ale somnului, dar are totuși suficient tonus muscular pentru a scoate sunete.

7. Visul

Există 10 teorii principale care explică apariția viselor. Freud credea că acestea sunt dorințe suprimate și aspirații ascunse ale oamenilor. Psihiatrul Alan Hobson este convins că visele sunt lipsite de sens și sunt doar rezultatul unor impulsuri electrice aleatorii.

Acest fenomen nu a fost pe deplin studiat și toată lumea alege cum să le trateze. Un adevărul rămâne: nu le putem controla și chiar dacă dormim pe aceeași pernă cu o altă persoană, nu ni se vor „arăta” aceleași vise.

8. Efectul placebo

Placebo a fost de multe ori folosit în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. Placebo nu vindecă boala, dar duce la o oarecare îmbunătățire subiectivă a afecțiunii. Este interesant că efectul placebo este mai puternic ca injecția.

Ce părere ai despre aceste lucruri?


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!