Memoria umană stă la baza cunoașterii, gândirii, inteligenței unei persoane. Dar odată cu înaintarea în vârstă, apar procese inevitabile, în urma cărora memoria se deteriorează. Există, desigur, oameni care își mențin o memorie bună chiar dacă au ajuns la o vârstă matură, dar acei oameni sunt o excepție de la regulă. Iată ce se va întâmpla dacă nu vă ocupați de această problemă:
Cu siguranță majoritatea oamenilor au pățit măcar odată să uite numele unei persoane pe care nu a mai văzut-o de mult timp sau să facă un anumit lucru, iar după câteva minute să uite că l-a făcut (de exemplu, atunci când încui ușa, iar după câteva minute te întrebi dacă ai încuiat-o și nu îți poți aminti). Aceste lucruri sunt încă prezente în capul tău, dar pur și simplu nu ți le poți aminti.
Se pare că generația tânără a început să se plângă tot mai des de pierderi de memorie. În epoca modernă, acest lucru nu este surprinzător. În ziua de azi, poți găsi răspunsul la orice întrebare pe Internet, fără a-ți mai pune memoria la încercare. Chiar și când ești nevoit să faci anumite calcule, intri rapid pe calculatorul telefonului și nu-ți mai pui creierul la muncă. Acest lucru este foarte comod, recunosc, dar creierul va avea de suferit din cauza leneviei noastre.
Fără îndoială, toată lumea a auzit despre matematicianul și filosoful grec antic Pitagora. Până la urmă, cine poate uita de teorema lui Pitagora de la geometrie? Pentru a-și dezvolta capacitatea de a memora informații, Pitagora a inventat propria lui tehnică, pe care a predat-o, apoi, și elevilor săi.
Această tehnică este pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Pitagora spune că, înainte de a adormi, trebuie să derulezi în minte tot ce s-a întâmplat în acea zi. Nu trebuie să-ți amintești doar momentele importante, ci să-ți amintești totul până la cele mai mici detalii: ce ai văzut mai întâi după ce te-ai trezit, cum te-ai îmbrăcat, cum te-ai dus să te speli pe dinți, cum ai luat micul dejun, unde ți-ai pus farfuria sau paharul după ce ai terminat, cum ai ajuns la muncă, ce ai observat pe drum, ce persoane cunoscute ai văzut în acea zi și cel mai important, ce gânduri ai avut făcând toate aceste lucruri.
Trebuie să retrăiești întreaga zi în mintea ta, fără a sări peste lucrurile mărunte.
Nu te demoraliza dacă nu poți reproduce complet acțiunile din ziua respectivă, totul ține de exercițiu. Dacă faci acest lucru în mod constant, atunci rezultatul va deveni din ce în ce mai satisfăcător pe zi ce trece.
Pitagora, fiind mai avansat, făcea acest exercițiu în fiecare dimineață (reproducea ziua anterioară). Dar pentru început este mai eficient să faci acest lucru înainte de culcare. De asemenea, multă lume nu are timp să facă acest exercițiu dimineața, fiind presată de timp. Recomandarea noastră este să exersezi seara, după ce te întinzi în pat, deoarece vei fi mult mai relaxat.