Pildă: De ce nu trebuie să te străduiești să fii de ajutor și necesar pentru alți oameni

Pildă: De ce nu trebuie să te străduiești să fii de ajutor și necesar pentru alți oameni

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 October 2023 in Lecții de viațăPildeSfaturi

Am dat recent peste un citat al unui învățător spiritual bine cunoscut pe nume Robert Adams, care m-a făcut să râd sincer. Contextul citatului era că Adams spunea că în viață totul se schimbă constant.

Astăzi ești sus, iar mâine poți ajunge jos; apoi, în timp, poți reveni iar sus, și așa mai departe. Iată citatul în sine:

Apoi obții un loc de muncă bun. Cumperi o casă frumoasă. Casa ta arde. Pierzi tot ce aveai și nimeni nu te ajută. Primești o moștenire de un milion de dolari. Toți membrii familiei tale stau la ușa ta pentru a cere bani.

Acest citat mi s-a părut amuzant din cauza adevărului din spate. Dacă ai milioane, dacă ai abilități și cunoștințe valoroase, la ușa ta se vor aduna mulți oameni. Dar dacă pierzi totul, ajungi doar o ființă oarecare pe care oamenii o mai hrănesc din când în când.

Cu toate acestea, oamenilor li se insuflă de la o vârstă fragedă să fie utili, să sară în ajutor, să aducă beneficii societății și oamenilor, să nu fie leneși și să se implice mereu în ceva.

Dar omul nu este un obiect, o funcție sau o mașinărie. Nu suntem aici pentru a îndeplini dorințele, cererile și visurile altora, ci pentru a ne împlini propriul nostru scop și propriile noastre visuri, pentru a sărbători și a ne bucura de propria noastră viață.

Iar oamenii utili și necesari intră în categoria descrisă în zicală: “Cine este norocos, acela este căutat.”

Acum, vă propun să citiți o frumoasă poveste:

Un înțelept chinez trecea cu discipolii săi pe lângă o pădure în care lucrau numeroși tâmplari. Împăratul dorea să-și construiască un palat uriaș, așa că s-a hotărât să taie una dintre pădurile din apropiere ca să folosească lemnul pentru mobilă.

Tâmplarii mai aveau puțin și terminau treaba, pădurea devenise o câmpie goală, dar un copac încă rămăsese neatins – un copac uriaș, cu o coroană enormă și crengi împletite care formau modele uimitoare.

Înțeleptul i-a trimis pe discipoli să afle de ce nu au tăiat acel copac, și când s-au întors, au spus:

“Potrivit tâmplarilor, acest copac nu are nicio utilitate. Din crengile lui nu se pot face scânduri drepte, pentru că toate sunt îndoite și se întrepătrund. Nu are sens nici să-l tăiem pentru lemne de foc, deoarece fumul produs la ardere este toxic pentru oameni.”

Înțeleptul a râs și a spus:

“Fii ca acest copac, și vei supraviețui întotdeauna în acest lume, nimeni nu-ți va face rău. În caz contrar, vei fi tăiat în scânduri, vei deveni mobilă și vei fi vândut ca o piesă frumoasă pe piață.”

Ei au mers mai departe și, ieșind din pădure, au întâlnit un băiat șchiop.

Înțeleptul știa că toți bărbații erau luați în armată din cauza războiului și s-a apropiat de băiat să afle cum de a scăpat de armată.

“Sunt șchiop domnule. Cui sunt de folos așa? Nu am nicio utilitate.” – a răspuns băiatul înțeleptului.

“Fii ca acest băiat șchiop,” s-a adresat înțeleptul discipolilor săi, “și nu va trebui niciodată să ucizi pe nimeni, și nimeni nu te va ucide pe tine.”

Învață să trăiești liniștit și fericit, găsește-ți calea în viață, împlinește-te sufletește, bucură-te, și asta, în sine, va aduce acea utilitate reală vieții și lumii, care este cu adevărat necesară. Dacă nu pari util în fața oamenilor, aceștia nu îți vor cere mereu să le faci favoruri.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!