Pilda bambusului și a ferigii – „Fericirea te face să fii prietenos. Încercarea te face să fii puternic. Tristețea te face om. Eșecul te menține umil. Succesul te face să crești.”

Pilda bambusului și a ferigii – „Fericirea te face să fii prietenos. Încercarea te face să fii puternic. Tristețea te face om. Eșecul te menține umil. Succesul te face să crești.”

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 February 2021 in De SufletPildeViata

Pilda ferigii și a bambusului ne vorbește despre un tâmplar care și-a făcut foarte bine meșteșugul. După un timp, o mare companie de mobilă a venit în orașul său, cu un capital puternic, echipamente excelente și o mulțime de angajați.

Fabrica a cucerit piața locală cu produsele sale de înaltă calitate, pe care le-a vândut la prețuri mai mici decât cele oferite de tâmplar. Lucrurile au început să se înrăutățească pentru el. În doar câteva luni, a știut că este la un pas de faliment. Desigur, acest lucru îl îngrijora.

Ca viața să se înrăutățească, a început să aibă probleme cu soția sa. Era profesoară și salariul ei nu era suficient pentru a-și întreține cei trei copii. Tâmplarul a încercat să găsească un nou loc de muncă, dar nu a reușit. Soția lui îi reproșa mereu despre eșecurilor sale și acest lucru i-a afectat în cele din urmă pe copii. Au început să aibă probleme la școală.

Tâmplarul a devenit din ce în ce mai disperat. Se trezea în fiecare zi cu mai puțină energie și mai puțină speranță. Oricât de mult s-ar gândi la asta, nu a văzut nicio ieșire. Într-o zi a ieșit la plimbare într-o pădure din apropiere pentru a se gândi.

Mergea prin pădure supărat când a întâlnit un bătrân amabil care l-a salutat. Avea o casă mică și când l-a văzut pe tâmplar, l-a invitat la un ceai. Bătrânul a observat fața tristă al tâmplarului și l-a întrebat ce nu este în regulă. Tâmplarul i-a spus despre necazurile sale, iar bătrânul l-a ascultat cu atenție și calm.

Când și-au băut ceaiul, gazda l-a invitat pe tâmplar să vadă o suprafață mare de pământ în spatele casei sale. În jurul zecilor de copaci erau ferigi și bambuși. Bătrânul l-a rugat să observe ambele plante și a spus că trebuie să-i spună o poveste.

„În urmă cu opt ani, am luat niște semințe și am plantat ferigi și bambus în același timp. Am vrut ca ambele plante să crească în grădina mea, deoarece ambele îmi plac foarte mult. Fac toate eforturile pentru a avea grijă de ele de parcă ar fi o comoară.

Curând după aceea, am observat că ferigile și bambusul răspund diferit la îngrijirea mea. Feriga a început să crească și în doar câteva luni a devenit o plantă maiestuoasă care împodobește totul cu prezența sa. Bambusul, pe de altă parte, era încă sub pământ, fără să dea semne de viață.

După un an, feriga a continuat să crească, dar bambusul nu. Cu toate acestea, nu am renunțat. Am continuat să am grijă de el cu mai multă atenție. Cu toate acestea, a mai trecut un an și eforturile mele încă nu au dat roade. Bambusul nu crescuse.

Cu toate acestea, nu am renunțat nici după al doilea an, nici după al treilea, nici după al patrulea. Cinci ani mai târziu, am văzut în sfârșit o crenguță timidă ieșind din pământ. A doua zi a fost mult mai mare. După câteva luni, planta a continuat să crească și a devenit un bambus incredibil, cu o înălțime de peste 10 metri. Știi de ce i-a trebuit atât de mult să crească? ”

Tâmplarul se gândi o clipă, dar nu știa ce să spună. Bătrânul a continuat: „A durat cinci ani pentru ca bambusul să crească, deoarece planta lucra pentru a prinde rădăcini în pământ. Știa că trebuie să crească foarte înalt, așa că nu se poate prezenta până când nu are o bază solidă care să-i permită să crească bine. Înțelegi? “

Tâmplarul a înțeles mesajul. Acum știa că uneori lucrurile au nevoie de timp pentru că prind rădăcini. Că cel mai important lucru este să perseverezi și să nu-ți pierzi credința. Bătrânul l-a învățat pe tâmplar următoarele cuvinte: “Fericirea te face să fii prietenos. Încercarea te face să fii puternic. Tristețea te face om. Eșecul te menține umil. Succesul te face să crești. “Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!