Pe cine nu ar trebui să ajuţi, chiar dacă ai vrea? – Înțelepciune populară

Pe cine nu ar trebui să ajuţi, chiar dacă ai vrea? – Înțelepciune populară

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 August 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Cât de des ajuți oamenii? Oferiți ajutor când vă cer sau din bunătate sufletească? În general, compasiunea este o calitate extraordinară și nu ar trebui să lipsească din viața voastră. Dar nu toți oamenii au nevoie de ajutorul vostru; adesea, cei din jur caută să profite de bunătatea voastră.

Unii consideră că vă vor datora întreaga lor viață pentru asta, iar alții pur și simplu nu sunt dispuși să vă răsplătească la fel. Așadar, este necesar să arătați o atitudine prietenoasă și să ajutați oamenii, sau trebuie să vă gândiți înainte de a vă implica în astfel de situații?

În primul rând, opriți-vă și gândiți-vă pe cine vreți să ajutați: este un prieten sau un dușman, o persoană experimentată sau cineva care nu știe anumite detalii, este de vârsta voastră sau mai în vârstă. Multe depind de asta. Să analizăm câteva situații de ajutor neegoist din dorința de a îmbunătăți viața cuiva.

1. O bătrână merge pe stradă, cu mâinile tremurânde de la sacoșe. Vă dați seama că o astfel de persoană nu ar trebui să ducă atât de multe bagaje grele, deoarece asta este treaba tinerilor, nu a celor în vârstă. În acest caz, ajutorul trebuie să fie neegoist, venind din toată inima. Nu trebuie să așteptați nimic în schimb. Mergeți și faceți acest lucru, simțindu-vă minunat în interior. Astfel de gesturi de sprijin se întorc înzecit prin intermediul unui bumerang receptiv.

2. O fată nouă se alătură grupului de muncă, necunoscută de nimeni. Este puțin probabil să se „integreze” imediat în procesul de învățare și să se familiarizeze cu toată lumea din prima zi. Este necesar aici un ajutor? Desigur. Dar trebuie să abordați subiectul cu delicatețe, deoarece nu toți oamenii apreciază atunci când cineva le invadează spațiul lor personal și încalcă liniștea lor. Dar îi puteți oferi sprijinul vostru. O nouă persoană în colectiv are întotdeauna nevoie de ajutor din partea celor care știu lucrurile.

3. O persoană este deja profesionistă în domeniul său. Nu îi place când cineva o încurcă și se bagă în treaba ei, mai ales când este vorba de muncă. Observați că ceva nu merge cum ar trebui – nu conform planului. Este bine să o ajutați? Nu. Profesionistul știe singur unde și ce a fost făcut greșit. În acest caz, cel mai bine este să nu-l deranjați și să nu spuneți nimic. Dacă va avea nevoie de ajutorul vostru, îl va cere el însuși.

Nu întotdeauna generozitatea și compasiunea noastră duc la un rezultat bun. Poate fi și invers, oamenii buni fiind folosiți. Drept rezultat, aceștia îi manipulează pe oameni în scopul lor, menținând o comunicare aparent amabilă. Chiar vreți lângă voi astfel de oameni care sunt gata să poarte un dialog doar în interesul lor?

Există o veche înțelepciune populară care spune că ajutorul acordat oamenilor nu este întotdeauna benefic în viață. În principiu, tot ce am descris mai sus este cuprins în această înțelepciune:

“Vrei să ajuți un începător – fă-o împreună cu el,

Vrei să ajuți un bătrân – fă în locul lui.

Vrei să ajuți un maestru – retrage-te și nu îl deranja,

Dar vrei să ajuți un prost – vei fi prost în locul lui!”.

– MAICA TEREZA”

Ultima frază a înțelepciunii populare este deosebit de eficientă. Totul stă în faptul că ajutorul oferit unei persoane proaste – vă face rău vouă înșivă. Merită să vă străduiți atât de mult pentru cineva dacă totul va fi în zadar?

Ei bine, puteți să îi arătați cum să rezolve o problemă, dar oamenii nu vă vor înțelege și vor continua să facă ca înainte. Atunci toată energia a fost consumată în zadar. Trebuie să luați în calcul cu cine cheltuiți timpul vostru personal. Și aceasta, să nu uităm, este resursa principală, pe care nu o veți putea recupera niciodată.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!