În copilărie, prietenia se stabilește de la sine. Primii prieteni sunt copiii prietenilor părinților noștri, copiii din cartier, colegii de la grădiniță. Ne plăcea să ne jucăm, să urmărim desene animate împreună.
Ca adulți, începem să solicităm mai mult de la persoanele din jurul nostru. Vrem ca cei apropiați să fie niște persoane pe care putem conta, un refugiu liniștit în care să ne putem ascunde de furtunile vieții. Dar uneori, pentru a merge mai departe, avem nevoie de o provocare, iar atunci trebuie să existe și cei care ne vor inspira pe calea către necunoscut.
Psihologii a petrecut mulți ani studiind relația dintre rezistența psihologică și sprijinul celor dragi. Ei au identificat patru nevoi care sunt importante pentru o dezvoltare personală stabilă: armonie, sprijin, provocare și inspirație. Dacă există oameni în jurul nostru care ne ajută să satisfacem aceste nevoi, atunci avem noroc. Dacă nu, ar trebui să îi găsiți.
Iată patru tipuri de prieteni pe care toată lumea ar trebui să le aibă:
1. Prietenul care te inspiră și motivează
Este puțin probabil să-l întâlnești într-o companie zgomotoasă, unde conversația sare de la un subiect la altul. Este mai bine să vorbești cu el față în față, deoarece aceste conversații te vor pune întotdeauna pe gânduri.
El te motivează să te dezvolți, să te gândești la întrebări fundamentale: cum te simți? Ce te împiedică să mergi înainte? Ce te motivează? Aceasta este o persoană care îți este aproape, te îndrumă și este întotdeauna gata să dea sfaturi înțelepte. El nu judecă niciodată.
2. Prietenul pe care te poți baza mereu
El este genul de prieten care rămâne să spele vasele după o petrecere, când toți oaspeții au plecat. Când este nevoie de ajutor, numărul său de telefon apare mai întâi. Starea lui de spirit pozitivă face mereu minuni, îți îmbunătățește starea de spirit cu ușurință, iar valurile disperării tale se prăbușesc datorită optimismului său.
3. Prietenul care te îmbărbătează
Când suntem vulnerabili și căutăm compasiune, el nu este în mod clar cel de care avem nevoie. Stăpân al întrebărilor provocatoare și al remarcilor sensibile, el este uneori intolerabil. Dar lipsa sa de tact are un dezavantaj: capacitatea de a vedea adevărul greu prin acumularea de cuvinte goale. Ironia lui seamănă cu un duș rece.
4. Prietenul spontan
Dacă azi vorbești cu el despre o posibilă excursie, dimineața următoare deja semnalizezi intrare la aeroport. Ideile care ar necesita săptămâni de deliberare devin brusc o realitate într-un timp foarte scurt, deoarece el nu stă pe gânduri.