Patru lucruri importante pe care o mamă trebuie să le ofere fiicei sale

Patru lucruri importante pe care o mamă trebuie să le ofere fiicei sale

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 September 2023 in De SufletLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Conform cercetărilor psihologilor, există câteva aspecte fundamentale pe care mamele trebuie să le ofere fiicelor lor dacă doresc să devină femei fericite, independente și sigure pe ele.

1. A oferi sentimentul de căldură, susținere și apropiere

Cercetătorii au observat că femeile sigure pe ele au fost aproape întotdeauna mulțumite de relațiile cu mamele lor. Relațiile calde, apropiate și de susținere cu mamele au fost prezente la toate femeile care aveau încredere în ele, erau mulțumite de viața lor și aveau trăsături optimiste de caracter.

De altfel, femeile sigure pe ele erau prezente în toate categoriile, indiferent de aspectul exterior și statutul social.

Pe de altă parte, dacă o femeie nu avea încredere în ea însăși, avea complexe legate de aspectul exterior, muncă, nivelul veniturilor, și nu era mulțumită de sine, atunci în timpul interviurilor se constata că avea relații tensionate, reci și problematice cu mama ei.

Cercetătorii au studiat nivelurile de stres și au efectuat astfel de experimente în cupluri “mamă-fiică”: le-au cerut fiicelor de diferite vârste să țină un discurs important în public timp de 3 minute (o prezentare educativă sau un raport sau altceva care ar imita stresul social al prezentării publice).

Într-o situație de test, fiica rostea discursul în timp ce mama o ținea de mână, iar în altă situație – mama era undeva în apropiere. În cazul în care mama oferea susținere tactilă, fiica era mult mai puțin îngrijorată decât în cazul în care mama era undeva în audiență.

S-a constatat că în aceste cupluri exista o legătură emoțională atât de puternică, plină de încredere și susținere, încât fiicelor le ajungea privirea și zâmbetul de aprobare al mamei pentru a-și reduce îngrijorarea și a vorbi cu încredere în public.

2. Formarea unei imagini pozitive despre propriul corp

Imaginea pozitivă despre propriul corp se formează la femei în special cu ajutorul mamei. Mama nu trebuie să-și concentreze atenția asupra “defectelor” fizice ale fiicei. Este suficient să își concentreze atenția asupra propriilor trăsături.

Dacă mama își petrece tot timpul privindu-se în oglindă și vorbind despre ea că este grasă sau că are pete, sau că nu este destul de frumoasă, picioare strâmbe și așa mai departe, atunci fiica, fiind martoră la nemulțumirea mamei în fața oglinzii, va prelua cu siguranță această nemulțumire și în privința ei însăși.

Iar dacă mama completează cu remarci de genul “ce urechi mari ai, îți strică întreaga înfățișare”, “părul este prea rar, nu ai ce să-ți împletești”, “ești prea grasă”, atunci va crește cu complexe și nesiguranță în legătură cu aspectul său. Puține fete vor putea să reziste astfel de atitudini și să-și accepte corpul.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care o mamă îl poate arăta fiicei sale este exemplul că corpul unei femei adulte este perfect normal așa cum este.

3. O educație autoritară

Educația poate fi împărțită în trei stiluri diferite: stilul autoritar, stilul permisiv și stilul neparticipativ. Stilul autoritar de educație este caracteristic părinților emoțional calzi, care recunosc importanța și nevoia copilului de a învăța.

Cercetările arată că stilul autoritar de educație este cel mai bun mod de a crește un copil care are o perspectivă pozitivă despre sine și despre mediul său. Fiicele crescute de mame care au adoptat un stil de educație autoritar nu au probleme psihologice, nu au devenit dependente de ceva sau de cineva, au fost deschise, empatice și echilibrate emoțional.

Prin urmare, cel mai bun lucru pe care o mamă îl poate face pentru fiica sa este să o crească într-un stil autoritar sau să încerce cel puțin.

4. Așteptări crescute (dar fondate)

Am vorbit deja despre o cercetare care sugerează că fetele cu mame stricte au avut mai mult succes. Această concluzie este confirmată și de alte cercetări, de exemplu, date longitudinale (date longitudinale – informații obținute de la aceeași grupă de oameni în diferite perioade de timp).

Timp de 20 de ani, cercetătorii au urmărit mamele și fiicele și au descoperit că așteptările crescute, dar fondate, de la fiice au avut un impact mai bun asupra succesului acestora, decât dacă nu li s-ar cere nimic.

Nu este vorba despre a face doar cerințe și a îndemna fiica să învețe din ce în ce mai bine sau să-i impui alegerea profesională. Este vorba despre faptul că încrederea mamei în faptul că fiica ei poate atinge un anumit nivel, o va face într-adevăr să-l atingă.

Dacă între mama și fiică există o legătură caldă, dacă mama este un model de autoritate, dorința de a atinge acel nivel nu este percepută de fiică ca fiind o dorință impusă. Ea însăși vrea să ajungă la acel nivel.

Iar de obicei, ajunge, pentru că primește încurajare, aprobare și susținere de la persoana sa dragă. De obicei, fiicele de la care se așteaptă să termine școala cu bine, o termină bine, cele de la care se așteaptă să obțină o educație superioară, o obțin. Totul este simplu.

Prin urmare, sfaturile experților pentru mame sunt acestea: credeți în fiica voastră, sprijiniți-o, puneți mari speranțe în ea și fiți un exemplu pentru ea. O formulă simplă pentru a crește o personalitate fericită și completă.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!