Patru invataturi spirituale de la cei mai mari maestri! “viata trebuie traita cu intelepciune, recunostinta, iubire, daruire si simplitate.”

Publicitate

Cand vine vorba despre cei care au influentat profund modul de gandire al umanitatii in zona spiritualitatii, se poate vorbi despre patru mari invatatori. Chiar daca au vorbit limbi diferite sau au trait in secole diferite, mesajul pe care l-au transmis Buddha, Lao Tzu, Dalai Lama si Ghandi a fost acelasi: viata trebuie traita cu intelepciune, recunostinta, iubire, daruire si simplitate.

Iata cele 4 invataturi spirituale pe care acesti ghizi ni le-au lasat de-a lungul timpului.

1. Traieste in prezent! – ”Nu trai in trecut, nu visa la viitor, concentreaza-ti toate eforturile in prezent”(Buddha).

Viata e ca o piesa de teatru: nu conteaza cat de mult a tinut, ci cat de bine s-a jucat. Esenta este momentul prezent. Ceea ce traiesti acum. Nu ceea ce ai trait si nici ceea ce vei trai. Fii prezent, fii activ, implicat si dornic sa traiesti clipa. Nu lasa timpul sa treaca pe langa tine, fara ca tu sa profiti de moment. Nu poti evolua si construi doar pe baza amintirilor sau a sperantelor. Este nevoie de actiune, implicare si constientizare.

In plus, nu stiu daca ai observat, insa cei care raman ancorati in trecut sau viseaza numai la viitor sunt si cei care acumuleaza frustrari si devin ”sclavii” starilor depresive. Explicatia pentru o astfel de situatie este simpla: prezentul trece neobservat, iar momentele care ar putea sa alunge monotonia, sa creeze si sa construiasca sunt pur si simplu ignorate.

2. Fii simplu! – „Manifesta simplitate, redu egoismul si pastreaza cat mai putine dorinte.” (Lao Tzu)

Simplitatea este o caracteristica din ce in ce mai rara in randul oamenilor. Desi am fost inzestrati de la inceput cu ea, tocmai pentru ca este un atribut atat de important in dezvoltarea si evolutia noastra ca oameni, simplitatea a ajuns sa fie o caracteristica ignorata de multi dintre noi.

Modul in care traim, mediul inconjurator si multitudinea informatiilor care ne coplesesc ne-au transformat din fiinte simple, cu gandire curata, in unele complicate, stresate si anxioase. Tocmai de aceea, oamenii care urmeaza un set de valori spirituale si reusesc sa-si mentina simplitatea, dar si sa o impartaseasca celorlalti sunt intotdeauna mai fericiti.

Dupa cum spunea si Leonardo da Vinci, ”simplitatea este sofisticarea finala”. Ea apartine numai celor care reusesc sa isi duca constiinta si gandirea la un alt nivel. Unul vibrational care rezoneaza perfect cu legile evolutiei spirituale.

Publicitate

3. Manifesta neincetat recunostinta si compasiune! – ”Daca vrei ca cei din jur sa fie fericiti, arata-le compasiunea ta. Daca vrei sa experimentezi fericirea proprie, arata-ti tie compasiune”.(Dalai Lama)

Despre nevoia de a fi recunoscator s-a vorbit dintotdeauna si probabil o sa se mai vorbeasca mult timp de acum inainte. Orice carte de invataturi spirituale te va ghida spre recunostinta. Fie ca au spus-o maestrii spirituali, fie ca a fost sugerata in predicile parintilor duhovnicesti, fie ca o recomanda psihologii, recunostinta are numai beneficii asupra celor ce o practica.

Studii recente de specialitate arata ca persoanele care manifesta recunostinta fata de lucrurile bune din viata lor se bucura de un sistem imunitar mai puternic, o inima mai rezistenta si un spirit creativ mai dezvoltat. Totodata, acestea sunt mai intelegatoare in relatiile cu ceilalti, ii ajuta mai mult pe cei din jur, fiind, de asemenea, mai buni prieteni sau parteneri de viata. Mai mult, beneficiile unei astfel de atitudini se regasesc nu doar in randul adultilor, ci si in ceea ce-i priveste pe copii, acestia obtinand rezultate scolare mai bune si fiind mai fericiti atunci cand experimenteaza multumirea ca stil de viata.

4. Fii hotarat si stabileste-ti obiective concrete! – obiective”Nu conteaza cat de incet mergi, atata vreme cat nu te opresti”.

Fiecare dintre noi am experimentat la un moment dat situatii in care totul parea clar, pentru ca mai apoi, ”vraja” sa dispara, iar claritatea sa devina o caracteristica dupa care sa tanjim. De ce ni s-a intamplat acest lucru? De ce nu putem sa mergem drept si sa nu existe rute ocolitoare in evolutia noastra? Raspunsul pe care ni-l ofera maestrii spirituali este simplu: uitam de ce am ales calea, iar pe parcurs dispare determinarea. Intervin factorii perturbatori pe care-i gasim la tot pasul: probleme, persoane negative, situatii dificile sau nehotarare.

Este necesar sa ne evaluam si reevaluam motivele pentru care ne dorim ceea ce ne dorim. Atat timp cat ramanem conectati cu sursa motivatiei, este suficient sa facem pasi mici pe calea noastra. Mici, dar perseverenti. Atat timp cat stim clar ce ne dorim, important este sa nu ne oprim.

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Spiritualitate

Singurul lucru pe care stie să-l faca femeia mai complet decat sa iubeasca.

Publicitate

“Uneori mi se pare ca nu esti femeie, ci lumina care cade pe flori.” – Virginia Woolf

Știe să plece.

Nicio minciună nu mai poate să o convingă.

Niciun adevăr nu o mai poate face să ne asculte.

E mult mai ușor să spargi prima gheață, decât să o spargi pe a doua. A indiferenței asumate. A respingerii conșitente.

Femeia care nu te cunoaște e reținută, te vede ca pe un pericol. Potențial. Și asta îi place. Femeia care te cunoaște bine, dar a ales să plece, te vede ca pe o sursă de nefericire. Sigură. Și asta nu-i place deloc.

Adevărul este că și femeile și bărbații plâng, fiecare în felul lor, după un final. Diferența e că femeile plâng imediat, iar bărbații mai târziu.

Așa suntem noi, barbatii. Stăm și ne gândim la câte un pahar cu vin la viața noastră și la tot ce-i dădea sens. Ne gândim la ce-am avut și ce-am pierdut. Ne gândim la acel moment când am schimbat, ca la o casă de schimb valutar ținută de un escroc, frumusețea uitată a prezentului pe promisiunile false ale viitorului.

Acel moment când uităm că valoarea relației pe care o avem este dată de tot ce am făcut și noi si ele pentru ea. Că a fost o dată ca niciodată când femeia (care acum ni se pare că ne cam stă în calea vieții) era o necunoscută. Și noi nu știam cum să spargem gheața.

Acel moment când uităm că lucruirle care ne unesc sunt mai multe decât cele care ne despart.

Acea secundă când ni se pare că putem să întindem oricât coarda și că femeia pe care o avem e un fel de apă care ia forma dorințelor noastre, dar pe care, ca pe o apă veritabilă, o găsim acum incoloră, inodoră și fără gust…

Când vine criza vârstei relației ni se pare că femeia e un fel de apă sprecială care nu are un punct de fierbere.

Publicitate

Greșit. Femeia are punctul ei de fierbere.

Și când ajunge la el… îngheață.

Atunci degeaba încercăm să mai spargem gheața aceasta de-a doua. Mai ales când prin ea vedem o femeie pe care altcineva o face fericită.

Decât să încerci să o aduci înapoi… e mai bine să nu o lași să plece! Dar aici vine partea care ne dă peste cap: Nu poți să oprești o femeie să plece. Totul e să o faci să nu vrea.

Iată 10 citate ale lui Paulo Coelho, care te vor motiva să atingi succesul mai uşor:

„Când îţi doreşti ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău.“

„Un singur lucru face visele imposibile: frica de eşec.“

„Când se repetă, o greşeală nu mai este o greşeală: este vorba de o decizie.“

„Nu eşti înfrânt când pierzi. Eşti înfrânt când renunţi.“

„Tocmai posibilitatea de a-ţi împlini un vis face viaţa interesantă.“

„Nu-ţi pierde timpul cu explicaţii. Oamenii aud doar ceea ce vor să audă.“

„Secretul vieţii este să cazi de 7 ori şi să te ridici de 8 ori.“

„Dacă vrei să ai succes trebuie să respecţi o regulă: Niciodată să nu te minţi pe tine însuţi.“

„Fii curajos ! Asumă-ţi riscuri ! Nimic nu poate înlocui experienţa.“

„Viaţa are o modalitate de a testa voinţa unei persoane fie prin faptul că nu se întâmplă nimic sau dacă totul se întâmplă deodată.“

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet