Păstrarea clarității minții: 6 motive care duc la îmbătrânirea rapidă a creierului și cum să le combateți

Păstrarea clarității minții: 6 motive care duc la îmbătrânirea rapidă a creierului și cum să le combateți

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 July 2023 in SanatateSfaturi

Memoria nu reprezintă doar reflectarea trecutului, ci și garanția viitorului. Fără memorie, nu putem învăța, munci, iubi sau pur și simplu trăi.

Dacă aveți dificultăți în a vă aminti un cuvânt, memorarea unui număr de telefon sau îndeplinirea sarcinilor obișnuite, ar trebui să vă preocupați de sănătatea dumneavoastră. Haideți să analizăm care ar putea fi cauzele deteriorării memoriei.

1. Afecțiuni ale glandei tiroide

Glanda tiroidă joacă un rol important în sănătatea noastră și tulburările în funcționarea sa pot afecta memoria noastră.

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă produce prea puțini hormoni. Acest lucru poate duce la încetinirea metabolismului și slăbirea memoriei.

Hipertiroidismul este o stare în care, dimpotrivă, glanda tiroidă produce prea mulți hormoni. Această afecțiune poate duce la suprasolicitarea sistemului nervos și la deteriorarea abilităților cognitive.

Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât mai activ trebuie să fie creierul nostru. Doar așa putem menține memoria și abilitățile intelectuale.

Se recomandă verificarea stării glandei tiroide și efectuarea analizelor hormonale o dată pe an, în special în regiunile cu deficiență de iod și lumină solară. Dacă aveți suspiciuni cu privire la problemele glandei tiroide, adresați-vă unui endocrinolog.

2. Tensiune arterială crescută și scăzută

Hipertensiunea arterială și hipotensiunea sunt condiții în care presiunea arterială este prea mare sau prea mică. Ambele stări pot afecta negativ memoria, capacitatea de concentrare și procesarea informațiilor.

În cazul tensiunii arteriale crescute, vasele de sânge se strâng, ceea ce împiedică o alimentare adecvată a creierului cu sânge, iar în cazul tensiunii arteriale scăzute, fluxul de sânge în vase este prea slab pentru a furniza suficient oxigen creierului. Este important să controlăm tensiunea arterială, mai ales după vârsta de 40 de ani, deoarece aceasta este una dintre valorile cheie ale sănătății noastre.

3. Inflamația în organism

Orice inflamație duce la intoxicarea organismului, ceea ce afectează negativ creierul și îi îngreunează funcționarea. Această stare este cunoscută de cei care au avut gripă sau infecții respiratorii acute severe – sarcinile dificile, care în mod normal erau ușor de rezolvat, par imposibil de dus la capăt.

Efectuați un test general de sânge. Dacă aveți valori ridicate ale leucocitelor și o viteză crescută de sedimentare a eritrocitelor, probabil că există un proces inflamator în organism.

4. Diabetul zaharat

Principalul sursă de energie pentru celulele nervoase este glucoza. Cu toate acestea, în cazul diabetului, nivelul acesteia în sânge poate crește semnificativ. Din cauza toleranței crescute la insulină, celulele nu pot primi „hrana” necesară, ceea ce duce la înfometarea creierului.

Dacă observați o deteriorare neobișnuită a memoriei, precum și slăbiciune, sete constantă și vizite mai frecvente la toaletă, nu amânați vizita la medic pentru a verifica nivelul de glucoză din sânge. Diabetul zaharat este o afecțiune foarte gravă, care crește, de asemenea, riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

5. Anemia

Nivelul hemoglobinei din sânge afectează direct furnizarea de oxigen către creier. Având un nivel scăzut al hemoglobinei, creierul nu primește suficient oxigen, ceea ce poate duce la deteriorarea memoriei și a capacităților cognitive.

6. Deshidratarea

În fiecare zi, organismul nostru pierde o anumită cantitate de lichid, reprezentând până la 10% din greutatea noastră. Dacă nu înlocuim acest deficit, organismul nostru simte sete. Aceasta poate avea un impact negativ asupra funcționării creierului și a funcțiilor sale.

Pentru a menține funcționarea normală a organismului, este necesar să consumăm o cantitate adecvată de apă. Cantitatea necesară depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, nivelul de activitate fizică și condițiile climatice. În medie, unui adult sănătos i se recomandă să consume aproximativ 2 litri de apă pe zi.

Gânduri finale

Odată cu înaintarea în vârstă, memoria unei persoane poate avea de suferit din diferite motive: scade activitatea hormonală, circulația sângelui în creier se deteriorează, numărul de neuroni scade și se perturbă conexiunile dintre aceștia.

Memoria nu este o trăsătură dobândită din naștere, ci o abilitate care poate fi antrenată și dezvoltată pe tot parcursul vieții. Pentru asta, este necesar să ne angajăm în activități mentale, să rezolvăm probleme, să învățăm lucruri noi și să ne perfecționăm într-un anumit domeniu.

Pentru a lupta împotriva deteriorării memoriei, trebuie să adoptăm un stil de viață sănătos, să ne hrănim corect, să facem exerciții fizice regulate și să ne odihnim suficient.

Acest articol este scris în scopuri informative și nu poate fi utilizat pentru diagnosticare și tratamentul problemelor de sănătate. Consultați întotdeauna un medic.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!